07.02.2012. / 09:57

Autor: Hina , Nacional.hr

Charles Dickens aktualniji nego ikad

Dickens je u svojim romanima među prvima otvoreno prikazivao siromaštvo viktorijanskog Londona i postavio temelje socijalnog romana

Cjelogodišnjim programom izložbi, predstava, festivalskih okupljanja i raznih kulturnih događanja Britanija ove godine obilježava 200. obljetnicu rođenja velikog viktorijanskog pisca Charlesa Dickensa, jednoga od najvećih pisaca 19. stoljeća.

Velikog će se Londončanina u sklopu međunarodnog programa Dickens 2012. osim u Velikoj Britaniji prisjetiti i u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji, na Novom Zelandu i drugdje, a najveći broj događanja planiran je na samu obljetnicu njegova rođenja 7. veljače.

British Council organizira 24-satni čitalački maraton u kojemu će sudjelovati 24 zemlje od Albanije do Zimbabwea. Maraton počinje u Australiji čitanjem ulomka iz romana "Dombey i sin", preko "Nicholasa Nicklebyja" u Koreji, "Božićne priče" u Kazahstanu, te Sirije, Indije i drugih, a završava čitanjem "Tajne Edwina Drooda" u Ujedinjem Arapskim Emiratima.

U ulici u kojoj je rođen u Portsmouthu održat će se ulična zabava, dok će u Londonu obljetnica biti obilježena komemoracijom i polaganjem vijenaca na njegov grob u Westminsterskoj opatiji u nazočnosti Princa Charlesa i Camille.

Kako se navodi na mrežnoj stranici programa Dickens 2012, tom će književniku biti posvećene brojne izložbe u cijelom svijetu. Od nekoliko izložaba u Londonu, preko onih u Zuerichu i na Novom Zelandu pa sve do retrospektivne izložbe "Dickens na filmu" u newyorškom muzeju moderne umjetnosti MoMa. Velikoga pisca prisjetit će se i blogeri iz španjolske regije Katalonije simultanom objavom njemu posvećenih članaka, a bit će održana i brojna festivalska događanja, predavanja, javne rasprave, konferencije te kazališne predstave.

Londonsko kazalište The Space priprema mjuzikl po romanu "Nicholas Nickleby", kazalište Playhouse u Kentu prikazat će adaptaciju polu-autobiografskog romana "David Copperfield", a kazalište Kenton u Henleu najavilo je izvedbu "Olivera Twista".

Britanska nacionalna kinematografska dvorana BFI Southbank u Londonu od siječnja do ožujka organizira "Dickens na ekranu", najveću dosadašnju retrospektivu filmova inspiriranih djelima Charlesa Dickensa. Nakon Londona, program će krenuti na nacionalnu i međunarodnu turneju.

I najveća svjetska internetska tražilica Google danas je prigodnom ilustracijom obilježila 200. godišnjicu Dickensova rođenja, a klikom na stilizirani viktorijanski logo otvaraju se linkovi na stranice o slavnom britanskom književniku, pri čemu je članak iz wikipedije na prvom mjestu.

Claire Tomalin, autorica Dickensove biografije koja je objavljena prošle godine, govoreći o Dickensovu utjecaju na današnje čitatelje, upozorava da mladi danas imaju sve manje "strpljenja" za Dickensa. Današnja djeca nisu dovoljno usredotočena jer odrastaju uz površne televizijske emisije, a to je šteta, upozorava.

Dickens je u svojim romanima među prvima otvoreno prikazivao siromaštvo viktorijanskog Londona i postavio temelje socijalnog romana. Usto je u svoje likove, njihov govor i gestikulaciju, vješto utkao humor i glumu, postavljajući temelje moderne karakterne komedije. Paralelno odvijanje većeg broja radnji, karakteristično za njegove romane, preteča je paralelne montaže moderne kinematografije a, iako nije prvi koji je koristio simbolična imena za svoje likove, prvi je koji je tu praksu toliko rafinirao da imenima sugerira njihove karakterne osobine i društvenu poziciju.

Najznačajnija su mu djela "Oliver Twist", "David Copperfield", "Posmrtni spisi Pickwickova kluba", "Život i pustolovine Martina Chuzzlewita", "Staretinarnica", "Cvrčak na ognjištu", "Velika očekivanja", "Božicna priča", te druga.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika