07.02.2012. / 19:06

Autor: Hina

NIje ona htjela ali...

Kosor traži od Vlade da kažu kako će smanjiti masu plaća

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor pozvala je danas vladu premijera Zorana Milanovića da kažu na koji će način smanjivati masu plaća ako ne budu dirali kolektivne ugovore, podsjećajući Milanovića kako je upravo on, dok je bio u oporbi, bio protiv HDZ-ovog prijedloga za izmjenu Zakona o radu (ZOR).

Jadranka KosorJadranka KosorPredsjednica HDZ-a Jadranka Kosor pozvala je danas vladu premijera Zorana Milanovića da kažu na koji će način smanjivati masu plaća ako ne budu dirali kolektivne ugovore, podsjećajući Milanovića kako je upravo on, dok je bio u oporbi, bio protiv HDZ-ovog prijedloga za izmjenu Zakona o radu (ZOR).

"Među mjerama koje vlada, doduše dosta konfuzno i u dosta oprečnih izjava dužnosnika najavljuje, razabire se da će se smanjivati masa plaća. Pitamo na koji način će to napraviti, ako se ne diraju kolektivni ugovori", zapitala se Kosor na konferenciji za novinare.

Izmjena ZOR-a, kazala je, bila je jedina mjera iz programa gospodarskog oporavka njezine vlade koju nisu uspjeli provesti jer su protiv sebe imali 800 tisuća potpisa, cijelu opoziciju te pet sindikalnih središnjica, pa su zakon povukli. Milanović je, dodala je, tada potpisao peticiju da se ZOR ne mijenja, a sada ima problema.

"Politika SDP-a, dok su bili u oporbi, bila je kratkovidna i često su uskostranačke interese stavljali iznad državnih", ocijenila je Kosor podsjećajući također kako je SDP bio i protiv Zakona o fiskalnoj odgovornosti koji je njezina vlada predložila i koji je na snazi već više od godinu dana.

Ovo o čemu vlada danas razgovara s MMF-om i s drugim međunarodnim institucijama je u kontekstu činjenice da dok su bili oporba, iz uskostranačkih interesa i nedovoljne hrabrosti, nisu imali snage poduprijeti neke odluke važne za budućnost Hrvatske među kojima je Zakon o fiskalnoj odgovornosti i Zakon o radu, rekla je čelnica HDZ-a.

Zadovoljna je, kazala je, time što aktualna vlada ističe kako će zapošljavanje u državnim službama biti po modelu dva za jedan, kojeg je uvela HDZ-ova vlada kroz program gospodarskog oporavka.

Često se govori o smanjivanju rashoda koje će prvi puta provesti ova vlada, ustvrdila je Kosor podsjetivši kako je njezina vlada 2009. smanjila rashode proračuna za milijardu eura, te provela i niz drugih koraka koji su rezultirali smanjenjem proračuna već za 2010. za gotovo 20 posto.

Teško joj je razumljivo, kazala je, to što vlada koja još nije donijela proračun za 2012. već najavljuje rebalans sredinom 2012. godine. "Dakle, u samoj strukturi proračuna, očito na samom početku nešto nije u redu", ustvrdila je čelnica HDZ-a.

Upitana može li vlada spasiti kreditni rejting Hrvatske, Kosor je kazala kako je to teško reći.

"Teško je komentirati proračun kad smo dobili toliko kontradiktornih izjava o tome što se smanjuje a što se povećava", kazala je.

Premijera Milanovića i njegovu vladu kritizirala je i zbog, kazala je, nikakve reakcije u kontekstu snijega koji je zatrpao stotine sela.

"Premijer je nakon tri dana izišao iz tople sobice i došao u drugu toplu sobicu te konstatirao da se nešto u Hrvatskoj događa i ponovo se vratio na isto mjesto", rekla je Kosor dodajući da je trebao otići tamo gdje su ugroženi ljudski životi te organizirati svojevrsni krizni stožer i stati na čelo takvog tima.

Predsjednica HDZ-a osvrnula se i na imenovanje te opoziv Srećka Ferenčaka iz NO JANAF-a, nepravomoćno osuđenog na godinu dana zatvora zbog preprodaje zemljišta, rekavši kako je to bio pritisak na pravno državu i sudove.

Aktualnoj je vladi preporučila da se drži rješenja koja je uvela HDZ-ova vlada, da se zapošljavanje u nadzorne odbore i uprave provodi na temelju javnog natječaja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
2/4/10

Njofra, 07.02.12. 19:44

"Premijer je nakon tri dana izišao iz tople sobice i došao u drugu toplu sobicu te konstatirao da se nešto u Hrvatskoj događa i ponovo se vratio na isto mjesto ..."
Da je pravi premijer onda bi se svaki dan naslikavao kako posjećuje ugrožene krajeve, suosjeća s ljudima (šmrc, šmrc), daje obećanja ... Sjećam se kako prava premijerka nije propuštala niti jednu poplavu, niti jednu elementarnu nepogodu i od jutra do mraka je bila u svakim vijestima.


registracija
15/8/09

vergilia, 07.02.12. 20:19

U kontekstu snijega(!), poštovana bivša premijerka trebala je uzeti lopatu i uputiti se u Split, pa svom političkom istomišljeniku pokazati kako se čisti grad - i usput laprdati gluposti u Kerumovom stilu..:)
Tolko je lopata zemlje iskopala za kamene temeljce da bi stvarno svakom mogla dati pouku u lopatarenju!
Usput bi mogla pokazati neke nove broševe i rinčice. Ovako je beskorisna. Konačno.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 07.02.12. 20:45

Jaca je u pravu, Milanović je lijen :
evo već dva mjeseca Milanović je predsjednik Vlade
a nije položio nijedan jedini
kamen temeljac!


registracija
27/11/11

Culex, 07.02.12. 21:05

Sviđa mi se taj pomalo kiselkast humor.Ok.No,ta preskribana žena ima iz dana u dan sve više materijala za podmuklo smijurenje i likovanje!Tko joj ga daje?Pored sramote s Ferenčakom,Čačić postavlja svog čovjeka u HEP čija privatizacija drvne industrije "Lipa" smrdi ko sam vrag!Čime je Čačić ucijenio SDP da se ponaša kao komunjara br.1?Pa zar g.Milanoviću nije jasno da nam se svima gadi sve što i najmanje slići HDZ ponašanju?Što to rade ,što se događa?


registracija
1/3/11

Laudate, 07.02.12. 21:26

Kad stranke političku scenu ne bi shvaćale kao borilište i borbu za vlast nego principjelno zalaganje za javni interes sve bi bilo puno bolje.

Kada bi stranke imale svoje vlade u sjeni koje procjenjuju stanje u državi i daju prijedloge iza kojeg stoje, tada SDP ne bi ušao u toliku proturječnost govora prije i poslije izbora.

Bez obzira na dozu cinizma u ovom času Kosorica se ponaša principjelnije od Milanovića.
Nisam glasovao za nju ali joj to priznajem.

Od Milanovića bi bilo korektno da obrazloži svoju naglu evolouciju stavova, ili narod drži za stoku sitnog zuba koja guta sve što se pred nju baci.


registracija
31/1/10

STTony, 07.02.12. 22:49

Kad će je više zatvoriti u kokošinjac 'Remetinec'?


registracija
30/6/09

jebivjetar, 07.02.12. 23:23

Kada ti Jaco povećaš moždanu masu i prestaneš srati po dvorištu onda više nećeš biti kokoška i sve ćeš sama shvatiti !


registracija
4/1/12

prstuoko, 07.02.12. 23:43

kad će ova baba shvatiti da je nevažna, i da je njeno vrijeme prošlost


registracija
4/1/12

prstuoko, 07.02.12. 23:43

laprda bez veze kao i obično


registracija
26/1/08

Rampa, 08.02.12. 00:07

Bjeloglavi sup!
Glupa kokoš!


registracija
2/6/11

stereo, 08.02.12. 07:37

Pazite, Ona je pitala nešto, Ona nešto traži. U principu zna kako se to riješava samo to želi čuti od vlade.
E moj bogalju, politički i umni, al im ga je sad zaprđekala, ha.


registracija
16/6/10

nosonja, 08.02.12. 13:39

Ja joj baš ne bih rekao ništa ,pa nek se pati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika