08.02.2012. / 09:16

Autor: Hina , Nacional.hr

Merkel pretjerala sa Sarkozyem?

Njemački listovi i oporbeni čelnici su, međutim, rekli da postoji opasnost da Merkel ide predaleko u njenoj potpori stranom čelniku

ArhivaArhivaNjemačka kancelarka Angela Merkel kritizirana je u utorak u Njemačkoj zbog njene otvorene potpore Nicolasu Sarkozyju u kampanji za izbor francuskog predsjednika što je potaknulo zabrinutosti da bi njeno uplitanje moglo naštetititi njemačkim interesima.

Pridruživši se Sarkozyju u dvije televizijske emsije u Parizu, koje su u ponedjeljak emitirane i u Njemačkoj, kancelarka je rekla da je "savršeno prirodno" podržati kolegu konzervativca Sarkozyja u vrlo neizvjesnoj borbi za ponovni izbor.

Njemački listovi i oporbeni čelnici su, međutim, rekli da postoji opasnost da Merkel ide predaleko u njenoj potpori stranom čelniku. Podržavati Sarkozyja kao čelnika konzervativne stranke jedna je stvar, rekli su, ali je nedemokratski i neprihvatljivo koristiti kancelarski položaj kako bi se tako otvoreno pomagalo stranom čelniku.

Neki su, također, upozorili da bi neubičajeno snažna kancelarkina potpora Sarkozyju, koji u ispitivanjima javnog mišljenja zaostaje za svojim socijalističkim izazivačem Francoisom Hollandeom, mogla naštetiti dugoročnim interesima Njemačke ako Francuski predsjednik izgubi na izborima.

"Štetno je za njemačko-francuske odnose kada čelnik njemačke vlade uskoči u izbore kako bi pomogao predsjedniku u nepovoljnom položaju", rekao je Juergen Trittin, parlamentarni čelnik oporbene Zelene stranke.

Sigmar Gabriel, čelnik njemačkih socijaldemokrata (SPD), također je postavio pitanje razboritosti uključivanja Angele Merkel u kampanju van uobičajenih pojavljivanja na jednom ili dva stranačka skupa u kasnijim razdobljima kampanje. "Kada Sarkozy izgubi izbore to će biti i poraz za Merkelovu", rekao je Gabriel.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika