08.02.2012. / 16:51

Autor: Hina

Saharski pijesak zamračio nebo nad zapadnom Afrikom

Oblak saharskog pijeska dugačak više tisuća kilometara u srijedu je zamračio nebo i prizemljio letove nad velikim dijelovima zapadne Afrike, tijekom najveće pješčane oluje u regiji posljednjih godina.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaOblak saharskog pijeska dugačak više tisuća kilometara u srijedu je zamračio nebo i prizemljio letove nad velikim dijelovima zapadne Afrike, tijekom najveće pješčane oluje u regiji posljednjih godina.

Na satelitskim snimkama NASA-e vidi se golemi žućkasto-smeđi oblak koji prekriva područje od Zapadne Sahare do Malija.

Stanovnici glavnog grada Mauretanije Nouakchotta prekrivali su lice maramama ili su ostajali kod kuće, a vozači su usred dana morali paliti svjetla, dok je pješčana oluja, koja je počela 6. veljače, na ulice nanijela debele slojeve pijeska.

U susjednom Senegalu zračne luke otkazale su desetke letova zbog slabe vidljivosti, pošto su čestice pijeska zamračile sunce i smanjile vidljivost na manje od 400 metara.

Meteorolozi navode da je pijesak došao uglavnom iz sjeverozapadne Sahare, te da ga je nanio sezonski vjetar poznat kao harmatan.

"Riječ je o redovitom godišnjem fenomenu ... nadamo se da će sutra prestati puhati", rekao je jedan dužnosnik senegalske meteorološke agencije. "Taj vjetar obično puše krajem veljače i početkom ožujka", dodao je.

Senegalsko ministarstvo za zaštitu okoliša priopćilo je u srijedu da je kvaliteta zraka u Dakaru, urbanoj konglomeraciji u kojoj živi oko četiri milijuna ljudi, i dalje "loša", te da predstavlja opasnost za zdravlje ljudi.

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika