09.02.2012. / 08:15

Autor: Nacional.hr

Nema više spajanja

Vlada zbog štednje ukida državne praznike?

U Vladi su svjesni da bi ukidanjem praznika mogli doći na udar i radnika i sindikata, ali i političke lijevice i desnice. Stoga bi praznike preimenovali u spomendane i ostavili ih radnim danima

Vlada štedi na svemuVlada štedi na svemuHrvatska je poznata po većem broju blagdana i praznika te spajanju neradnih dana i vikenda. Moglo bi se reći da to gotovo prelazi u nacionalni sport. I svake godine kad Hrvati s 3 dana godišnjeg dobiju 10 slobodnih dana gospodarstvenici upozoravaju koliko milijardi kuna gospodarstvo gubi. Vlada je očito tome odlučila stati na kraj.

Kako piše Novi list, u Vladi ozbiljno razmišljaju o ukidanju čak tri neradna dana. Točnije, na stolu su odluke o ukidanju dva državna praznika - Dan antifašističke borbe i Dan Državnosti, te jedan blagdan - Tijelovo.

Prema procjenama poslodavaca ukidanje ta tri neradna dana, gospodarstvu bi donijelo oko 3,3 milijarde kuna.

U Vladi su svjesni da bi ukidanjem praznika mogli doći na udar i radnika i sindikata, ali i političke lijevice i desnice. Stoga bi praznike preimenovali u spomendane i ostavili ih radnim danima.

Ističu kako ključan dan za Hrvatsku i tako nije 25. lipnja, već 8. listopada kada je Sabor proglasio neovisnost Hrvatske. Uostalom, i u Ustavu se spominje tisućljetna nacionalna samobitnost i državna opstojnost, a ne lipanjski referendum.

Konačna odluka još nije donesena, ali čim se o njoj raspravlja na užem kabinetu Vlade nije ni daleko od odluke.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
5/5/10

katlin, 09.02.12. 09:09

Apsolutno podržavam takvu odluku. Mjesec lipanj nam se zbog naslaganih praznika pretvorio u neradni. Također bi trebalo promjeniti datum do kada treba iskoristiti prošlogodišnji godišnji - 30. lipnja treba zamjeniti s 30. travnja jer ako ako kao šef ne odobrite godišnji od prošle godine u lipnju, tada se najgori neprijatelj.


registracija
4/1/12

grgagrga, 09.02.12. 10:03

baš me interesira koja to grana će zaraditi toliko milijardi u ta tri dana, kaj seru ti poslodavci, pa oni koji imaju posla ionako su radili, strani trgovački lanci koji kurac u svojim jebenim državama ne rade za blagdane, već se svakodnevno u 17 sati gase...


registracija
3/7/11

Tesla, 09.02.12. 10:04

Treba prvenstveno : suzbijati rad na "crno", sivu ekonomiju, plaćanje pola u ruke pola na račun što je takožer rad na crno, neplaćanje prekovremenog rada... Reorganizirati porez, ne ukinuti financijsku policiju : Elliot Ness nije bio policajac nego porezni inspektor/kontroler : US Treasury Department... Veliki francuski Ministar Louisa XIV, Colbert, je odgovorio na pitanje : "Što je porez : operušati kokoš ali bezbolno operušati".


registracija
27/1/12

kurt, 09.02.12. 10:13

Napokon nešto pametno da naši političari smisle. HDZ i Tuđman pretvorili su Hrvate u neradnike, muljatora i bitange. Na to pametni Račan komunist uveo neradno Tjelovo. To je bilo natjecanje koja vlast je gluplja. Svaka čast EU ali mi se moramo okrenuti radu a ne da nam 30 godišnjaci stokilaši trunu u povlaštenim mirovinama.


registracija
30/11/10

jato, 09.02.12. 10:26

Ostaviti Vovu godinu i Dan Državnosti a sve ostalo ukinuti, pogotovo one crkvene gluposti (em svetac ovakav em svetac onakav,....a sve pedofilija)


registracija
30/11/10

jato, 09.02.12. 10:27

Ja nesposoban
Ti nesposoban
On nesposoban
Mi nesposobni
Vi nesposobni
Oni nesposobni
....slika hrvatske


registracija
30/12/10

putusvemir, 09.02.12. 10:45

Jato, potpuno si u pravu. Hrvati bi morali raditi svaki dan do 21 sat da se ova zemlja izvuče iz govana.


registracija
29/11/11

pkoeljo, 09.02.12. 11:35

jato, zaboravio si ONA nesposobna.


registracija
30/9/09

davor12345, 09.02.12. 11:37

Nek oni ukinu sebi plaće. Jeba te, 'oće nas napravit' Japancima!


registracija
11/1/10

fluid, 09.02.12. 11:41

U Njemačkoj ti "gazda"može dati "Božićnicu"a nemora,može ti dati povišicu ali nemora,može ti dati otkaz kad god hoće ali nemora i td.ALI nemože ti ne platiti rad.Posebno onaj prekovremeni.Taj je i uvećan ako se radi Nedjeljom ili praznicima,od normalne satnice.Država je donijela zakon o tome a na gazdama je da to provode.I nikome ne pada na pamet to ne poštivati jer su kazne drakonske a svaki zakinuti ima mogućnost otići na Radni sud koji će,redovito,presuditi u interesu radnika.I to je gotovo za tjedan dana.A da kod nas ima praznika da glava boli,to je točno.U Hrvatskoj je još vrlo živ duh socijalizma te će tu naviku biti teško iskorijeniti iz glava uposlenika.Država se ponaša još gore.Teži se kapitalističkom sustavu ali se to provodi debelo na komunističko-udbaški način.Sve u svemu boranija a rezultati toga se vide.Usputno smo postali i zemlja pljačke sa nevjerovatno lošim zakonima i neprincipijelnim pravosuđem.Sve naj,naj naj gore.


registracija
10/1/12

imogen, 09.02.12. 12:01

pa kaj su oni s kruške pali? nemojte se igrati s Danom antifašističke borbe. to je jedino kaj je ostalo od slavne nam prošlosti u drugom svjetskom ratu. igrajte se s vjerskim izmišljenim praznicima,a ne sa svetinjom kao što je NOB.


registracija
30/11/10

jato, 09.02.12. 12:46

Obzirom da smo država puna "kurvi" otvoriti bordele i zakrpat rupe u proračunu....
Jednostavno i bezbolno rješenje


registracija
12/1/11

siziff, 09.02.12. 17:17

Dakle, ovakovu ujdurmu protiv RADNOG NARODA, onih gore i onih dole, neće nitko podržati.

Drugovi !
Kuda to sve vodi? Dali je ovaj svijet stvoren za kapitaliste, ili za radnike?
Stoga; zbijmo redove i nedajmo se skrenuti sa Bravarovog puta.
Ako treba i oružanom borbom protiv kapitalističkog terora.

Smrt fašizmu!

PS
Svi koji su za te kapitalističke egzibicije; ne vole Hrvatsku niti radni hrvatski narod


registracija
27/7/09

verina, 09.02.12. 18:26

Nije točno da imamo strašno puno praznika i neradnih dana: ove će ih godine ukupno biti 11. Bi druge države u okruženju, u EU, nemaju manje. Druga je stvar spajanje radnih i neradnih dana, ali to je odluka poslodavca. Ova se Vlada bavi sporadičnim stvarima, a od pravih problema okreće glavu i ne namjerava baš ništa napraviti od onoga što mora i što se od nje očekuje. Tragedija za državu i za narod.


registracija
28/4/10

Zvonko, 09.02.12. 21:14

Kakva podvala! Prvo nam je Škrabalo maznuo a Linić nam i ukinut hoće Dan državnosti. Kad već nema Dana republike nek nema ni Dana državnosti. Hebeš ekonomski kapacitet političara koji kalkulacijom dobiva izlazak iz krize zbog 2-3 neradna dana. Najbolje Liniću ukini i Hrvatsku državu pa neće biti niti deficita niti javnog duga. Tjelovo i Dan antifašističke borbe slobodno raus.

Mi nismo u kurku zbog tih 3 dana nego što je prosječno efektivno korisno radno vrijeme kroz godinu u Hrvatskoj samo 3,5 sata danas. Znači, zbog drkancije cijelu godinu. Tom kalkulacijom je Linić očito došao do činjenice da nam treba ukinuti i subote i nedjelje pa možda dođemo do kakvih 5,5 sati ali tko bi to progurao sindikalcima Matijaševiću i Severu a i biologija bi se priključila ulici.


registracija
2/1/11

prohujalo, 10.02.12. 09:02

Zvonko
dok Vi komentarisete ove danasnje politicare( a imam odredenih saznanja od prije) sto ne pocnete kritikovati one Vase koji su nas doveli u ovu situaciju......penzioni fondovi-prazni(necu pomenuti ko i kako ih isprazni)
sve sto je bilo vrijedno popljackano(nekadasnji propaliteti postadose veliki biznismeni), privatizacija tvornica i firmi nezakonita uz mita......de malo o tome.....Najlakse je kritikovati one koji su za to najmanje krivi-a to su ovi trenutacno na vlasti.....
Jos jedna napomena:pogledajte ekonomsku situaciju Hrvatske......koliko radnih ljudi, koliko umirovljenika.....a koliko smo duzni......a kad si duznik, onda vise ni nisi gazda....barem toliko znamo, zar ne???????


registracija
28/4/10

Zvonko, 10.02.12. 10:47

prohujalo,

moji ne postoje te tako nikada nisu bili na vlasti.

Što sad treba pustiti da ovi novi rade što hoće i prave nove gluposti a mi bi se trebali baviti prošlima? Da oni možda mogu mirnije "raditi"?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika