09.02.2012. / 11:25

Autor: Nacional.hr

SDLSN: Pitanje materijalnih prava ne može se rješavati na razini ministarstava

Sindikat upozorava kako se prava iz konlekivnog ugovora ne mogu revidirati na razini pojedinih resora ili djelatnosti, već isključivo na razini pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata državnih i javnih službi

Siniša KuharSiniša KuharSindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika osvrnuo se na izjave pojedinih vladinih dužnosnika kako će isplata materijalnih prava iz kolektivnih ugovora za državne i javne službenike ovisiti o limitima za masu plaća na razini ministarstava.

U Sindikatu take izjave smatraju dezinformacijama i nazivaju ih 'huškačkom kampanjuom'. Ističu kako su prava ugovorena kolektivnim ugovorima koji vrijede za cijelo područje državnih i javnih službi, tj. Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike i Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama i njihove se odredbe ne mogu revidirati na razini pojedinih resora ili djelatnosti, već isključivo na razini pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata državnih i javnih službi.

"Stoga i prozivanje čelnika sindikata zbog najava sudskih tužbi u slučaju nepoštivanja ugovorenih prava, mimo institucije socijalnog dijaloga i kolektivnih pregovora na koje su se Vlada i sindikati obvezali u slučaju nastupa okolnosti koje otežavaju izvršavanje obveza iz kolektivnih ugovora, ne predstavlja ništa drugo nego poziv na linč zbog ukazivanja na formalnu proceduru kojom se u civiliziranim društvima preveniraju mogući kolektivni radni sporovi", smatraju u Sindikatu.

Pitaju kome u Hrvatskoj treba huškačka kampanja protiv zaposlenika u javnom sektoru, kojoj je cilj građane i radnike u realnom sektoru okrenuti protiv službenika i namještenika i poziva sve da razmisle ruši li se pravo na plaćeni prekovremeni rad, božićnicu i regres u javnom sektoru zato da bi nam svima bilo bolje ili da bi ih poslodavci kojima takva prava predstavljaju (za njih nepotrebni) teret sutra mogli oduzeti svima koji ih još imaju i zapriječili onima koji ih nemaju?

Također, pozivaju i Vladu da socijalni dijalog sa sindikatima vodi na način i na mjestu na koji ju obvezuju potpisani kolektivni ugovori i tako pokaže da Hrvatska može biti društvo dijaloga i konsenzusa.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika