09.02.2012. / 13:05

Autor: Nacional.hr

PDV 25 posto, 12 posto porez na dividendu, manji doprinos za zdravstvo

Jedina pozitivna vijest sa sjednice Vlade je povećanje neoporezivog dijela mirovine sa 3200 na 3400 kuna

Kao što je to bilo najavljivano proteklih tjedana, Vlada je na sjednici donijela cijeli niz odluka vezanih uz porezni sustav u Hrvatskoj.

Tako se od 1. ožujka povećava PDV za dva postotna boda, na 25 posto čime će Hrvatska imati među najvišim porezima na dodanu vrijednost u Europi. Uz to, uvodi se i međustopa od 10 posto koja će se primjenjivati na dječju hranu, ulje, bijeli šećer i račun za vodu.

Međustopa od 10 posto primjenjivati će se i na usluge u ugostiteljstvu, bezalkoholna pića, piva i vina, sve u svrhu promocije turizma. Ta međustopa početi će se primjenjivati od 1. siječnja sljedeće godine. Treba dodati da će se žestoka alkoholna pića ipak oporezivati po stopi od 25 posto.

Također je odlučeno da će se za sad smanjiti stopa doprinosa za zdravstvo koje građani izdvajaju. Tako će od 1. svibnja umjesto 15 izdvajati 13 posto.

Uvodi se i porez na dividendu. Od 1. ožujka tako će se oporezivati sva dividenda preko 12 tisuća kuna po stopi od 12 posto. Dividenda koja se reinvestira u temeljni kapital neće se oporezivati, pojasnio je ministar Slavko Linić.

On je najavio i uvođenje fiskalnih kasa te strogu kontrolu od 1. siječnja 2013. godine. Dodao je kako će se od tog datuma i povisiti granica za ulazak u sustav PDV-a sa 85 na 230 tisuća kuna.

Vlada je ukinula i neke porezne olakšice. Tako je ukinuto pravo na odbitak pretporeza za nabavu i najam plovila, zrakoplova, osobnih automobila i drugih vozila namijenjenih za razononodu.

Jedina pozitivna vijest sa sjednice Vlade je povećanje neoporezivog dijela mirovine sa 3200 na 3400 kuna.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 09.02.12. 15:26

Ovaj Linić zna samo rasprodavati. I u vrijeme Račanove vlade prodali su sve što su mogli. 3/4 bankarskog sektora, HT, INA-u...milijarde su pokopane u bankama da bi nas danas gulili gore nego Mlečani...

Zanima me što planiraju dogodine prodati? Rupa će biti...

Držim da se racionalizacijom i micanjem politike iz CO-a i HPB-a te kuće može svesti na profitabilnost koja će cijenu koju mogu danas postići u samo 5-7 godina vratiti.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 09.02.12. 15:57

Nemoj slučajno da se sjetite Crkve.500 milijuna je malo,dajte im još,nemojte se zamjeriti.Mi ćemo se već nekako snaći:
PDV,porezi,razrezi,cijene...ima načina.
Čini mi se da je i HDZ bio, onakakv kakav već jest,bolji od vas.Ovo postaje lakrdija,ali poznavajući Milanovića,očekivano.Piškit ću-kakit ću.
Tako je govorio Sanader i bio u pravu.Na našu ogromnu žalost.
Jedini nam je problem što i mi,građani,nemremo u povlaštenu mirovinu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika