09.02.2012. / 13:35

Autor: Hina

Merčepu sutra počinje suđenja za ratni zločin

Čitanjem optužnice zbog ubojstva, mučenja i zlostavljanja civila na zagrebačkom, kutinskom i pakračkom području u vrijeme Domovinskog rata sutra bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo početi suđenje bivšem pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu.

Tomislav MerčepTomislav MerčepČitanjem optužnice zbog ubojstva, mučenja i zlostavljanja civila na zagrebačkom, kutinskom i pakračkom području u vrijeme Domovinskog rata sutra bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo početi suđenje bivšem pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu.

Predsjednik sudskog odjela za ratni zločin Zdravko Majerović, koji će voditi postupak, kazao je da za sada ništa ne upućuje da se Merčep zbog teškog zdravstvenog stanja neće pojaviti na početku suđenja.

Od moždane kapi koju je pretrpio prije četiri godine Merčep se nije u potpunosti oporavio pa se od uhićenja nalazi u zatvorskoj bolnici ili toplicama, gdje je u lipnju prošle godine i dočekao podizanje optužnice.

Stoga će ga i sutra, prije odlaska na sud, pregledati sudski liječnik vještak koji je ranije zaključio da je Merčep sposoban pratiti suđenje uz određene mjere opreza. U sudnici će tako uz njega cijelo vrijeme biti liječnik, a rasprave će se, češće nego što je uobičajeno, prekidati kraćim odmorima.

Zbog zločina koji mu se stavljaju na teret, a koje on od početka odbacuje, Merčepu prijeti kazna od pet do 20 godina, s obzirom da mu se sudi po starom zakonu koji je bio na snazi krajem 1991.

Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova tada je, po tvrdnjama tužiteljstva, kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj poljani i jednom paviljonu Zagrebačkog velesajma osobno naređivao nezakonita hapšenja, mučenja i ubojstva civila.

Pripadnici njegove postrojbe, u javnosti poznati kao "merčepovci", na kutinskome, pakračkome i zagrebačkom području su, po optužnici, nezakonito uhitili 52 osobe od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Među žrtvama je i troje članova obitelji Zec - Mihajlo, Marija i njihova 12-godišnja kći Aleksandra, koji su ubijeni u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. Iako su pred istražnim sucem petorica "merčepovaca" priznali zločin i protiv njih je podignuta optužnica, zbog proceduralne pogreške - ispitivanja bez branitelja, nikada nisu kazneno odgovarali za taj zločin.

Merčepu se na teret stavlja da je osobno bio u Pakračkoj poljani kada je onamo dovedeno i mučeno barem osam civila, od kojih su trojica ubijena, a dvojica nestala.

U optužnici se tvrdi da je osobno sudjelovao i u ispitivanju Đorđa Gunjevića, tadašnjega vladina povjerenika za Pakrac kojega su šest dana držali u zatočeništvu, mučili elektrošokovima, tukli i prisiljavali da pozdravlja uzvikom "Za dom spremni" te mu oduzeli 20 tisuća njemačkih maraka i 100 tisuća dinara. Nakon svega, Merčep ga je pustio uz objašnjenje da se radilo o pogrešci.

Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova po zapovjednoj je odgovornosti optužen i za zločine u Pakračkoj poljani za koje se već sudilo pripadnicima njegove postrojbe te za smrt 27 neidentificiranih osoba pogubljenih i pokopanih u grobištima na Velikome jarku, Malome gaju, Bujevici i južno od mjesta gdje su pripadnici pričuvnog sastava MUP-a bili smješteni u Pakračkoj poljani.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/12/07

time, 09.02.12. 14:57

Još uvijek se ljudima ledi krv u žilama već samo na spomen ovog krvnika.Na duši nosi toliki broj ubijenih a država ga svih ovih godina nagradjivala članstvom u brojnim nadzornim odborima, počasnim plaćenim funkcijama, i na kraju krvniku još plaćamo da se izležava u toplicama. Koja ironija.
A da u Hrvatskoj postoji pravde već bi davno i to doživotno ležao u zatvoru a društvo bi mu pravio njegov zaštitnik Šeks.
No, ako ne pravo,za sve što je radio, kad tad bog će mu presuditi.


registracija
2/6/11

stereo, 10.02.12. 07:15

Sve je to lijepo bilo pod okriljem HDZ-a. Oni su znali za ovakove radnje a ništa nisu poduzimali i kakav zaključak o njima može slijediti.
Zvjeradi je uvijek bilo i biti će ne čudim se njima nego onim tko je sve ovo odobravao bili u EU cipelama ili opancima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika