09.02.2012. / 18:02

Autor: Hina

Spriječeno prokazivanje zločinaca

Kraj suca Garzona

Ta presuda znači kraj karijere 56-godišnjeg suca koji odgovara pred sudom po još dvije optužnice

Baltasar Garzon (arhiva)Baltasar Garzon (arhiva)Španjolski sudac Baltasar Garzon, u svijetu poznat po pokušajima suđenja zločina protiv čovječnosti, osuđen je u četvrtak na 11-godišnju kaznu zabrane rada po optužnici koja ga je teretila za ilegalno prisluškivanje, objavio je Vrhovni sud u Madridu.

Ta presuda znači kraj karijere 56-godišnjeg suca koji odgovara pred sudom po još dvije optužnice.

Zabrana rada izrečena mu je jer je dopustio ilegalno prisluškivanje razgovora branitelja i njihovih pritvorenih klijenata.

No u srijedu je na neodređeno vrijeme odgođena odluka o tužbi koju su protiv Garzona podnijele dvije desničarske udruge koje ga terete da je istragom zločina frankizma prekršio zakon o oprostu.

Zakon o oprostu španjolski parlament donio je 1977., a udruge drže da se o njega Garzon ogriješio pokušajem da istraži sudbinu nekih od preko 100.000 nestalih osoba tijekom Građanskog rata (1936.-1939.) i doba diktature Francisca Franca (1939.-1975.)

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika