10.02.2012. / 09:25

Autor: Hina , Nacional.hr

Nužnost javne rasprave o ACTA-i

Opačić je rekla da se vlada zasad nije bavila tim dokumentom koji je u nadležnosti Ministarstva kulture. Najavila je da će se vlada informirati o tom ugovoru i njegovim posljedicama, otvoriti javnu raspravu i zatim odlučiti hoće li ga usvojiti

IlustracijaIlustracijaPotpredsjednica vlade i predsjednica povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora Milanka Opačić najavila je sinoć na druženju predstavnika vlade s pripadnicima online zajednice u Ministarstvu uprave da će vlada pokrenuti javnu raspravu o međunarodnom ugovoru o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu (ACTA) i zatim odlučiti hoće li ga usvojiti.

Opačić je rekla da se vlada zasad nije bavila tim dokumentom koji je u nadležnosti Ministarstva kulture. Najavila je da će se vlada informirati o tom ugovoru i njegovim posljedicama, otvoriti javnu raspravu i zatim odlučiti hoće li ga usvojiti.

Ivo Špigel, predstavnik građanske inicijative Internet za sve, koja je s vladom organizirala razgovor s tviterašima i pripadnicima online zajednice o digitalnom društvu, ustvrdio je da je riječ o kontroverznom prijedlogu pripremljenom u tajnosti.

Prijetnja slobodi govora

Prema tumačenju brojnih kritičara, kazao je Špigel, taj dokument donosi prijetnju slobodi govora na internetu i mogućnost da se od telekomunikacijskih operatera traži da nadziru korisnike i uvode disciplinu na internetu.

"Mi smatramo da to treba odbaciti, a naš je cilj javna rasprava kako bi se na temelju argumenata donosile odluke", rekao je.

Rakar: SOPA i PIPA nisu zakoni protiv piratstva nego za cenzuru

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da nije sudjelovao u pregovorima oko ACTA-e, a očekuje da će se o tom pitanju uskoro izjasniti širi dio državne strukture.

Podsjetimo da je predsjednik Ivo Josipović jučer nedvosmisleno podržao kontroverzni sporazum, kazavši kako vjeruje da neće doći do kršenja prava na privatnost, naglasivši važnost zaštite autorskih prava.

"Nije ljudsko pravo uzeti tuđi rad besplatno. To je isto kao da dođete recimo u samoposlugu, uzmete neke artikle, i kažete, gle, ovo mi je zgodno i lijepo, ja bih to uzeo i to je moje ljudsko pravo da se hranim", rekao je Josipović.

VladaUp

Na prvom VladaUp-u, što je inačica je TweetUp, odnosno druženje online zajednice putem društvene mreže Twitter razgovaralo se o vladinim planovima i projektima u razvoju informatizacije i digitalnog društva.

Razgovor s predstavnicima vlade mogao se pratiti i u njemu sudjelovati putem video prijenosa i Twittera. Vlada premijera Zorana Milanovića otvorila je svoje stranice na Twitteru i ostalim društvenim mrežama na dan prisege, krajem prošle godine.

Peticija protiv ACTA-e

Slučaj Megauploada i potpisivanje sporazuma ACTA u Tokiju podigli su na noge internetsku zajednicu. Na web stranicama Avaaza pokrenuta je peticija kojom se želi prikupiti 1,5 milijuna potpisa stanovnika zemalja EU koji će proslijediti Europskom parlamentu uz poruku. "Kao zabrinuti građani, pozivamo vas da ustanete za slobodan i besplatan Internet i odbacite ratifikaciju ACTA-e, koja bi ga uništila. Internet je bitan alat za ljude diljem svijeta koji žele razmijeniti ideje i promovirati demokraciju. Pozivamo vas da pokažete svoje istinito vodstvo i zaštitite naša prava", stoji u pozivu.

I vi možete potpisati peticiju slijedeći ovaj link.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika