Objavljeno u Nacionalu br. 447, 2004-06-08

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Šačica loosera uništava naprednu civilizaciju

Podcijenjeni visokobudžetni B film Rolanda Emmericha "Dan nezavisnosti" jedno je od najzabavnijih ostvarenja američke kinematografije iz sredine 90-ih godina

Dean ŠošaDean ŠošaNjemački redatelj na trajnom radu u Hollywoodu Roland Emerich omiljena je meta ismijavanja većine ozbiljnijih kritičara o čemu svjedoče i neke od reakcija na njegov najnoviji superspektakl “Dan poslije sutra”. Kako mu tehničku kompetenciju i narativno umijeće teško mogu osporiti i najgori neprijatelji, Emerich je na tapeti zbog infantilnosti, konformizma, robovanja konvencijama, konzervativnog svjetonazora i sličnih karakteristika koje o njegovim filmovima ne govore baš ništa jer je Emerich zasigurno posljednji koji bi svojim filmovima nešto želio reći ili poručiti. Uglavnom, Emerichova ostvarenja ide na živce svima onima koji ne mogu prihvatiti da film može biti odličan čak i kada ambicije njegovih autora ne sežu dalje od zabave.

Šteta, jer kad je u formi, Emerich je u stanju zabaviti gledatelje kao malo koji suvremeni hollywoodski redatelj, a to i nije tako malo. To se, naravno, ne odnosi na žalosni film “Patriot”, ali svakako vrijedi za “Zvjezdana vrata” i osobito njegovo najpoznatije ostvarenje “Dan nezavisnosti”, čije se dvostruko DVD izdanje upravo pojavilo u domaćim videotekama.

“Dan nezavisnosti” po svemu je tipični B film, nalik na one snimane 50-ih godina, osim po činjenicu da je imao cijenu od 75 milijuna dolara. Priča o invaziji vanzemaljaca i nekolicini Amerikanaca, među kojima je i predsjednik, koji se hrabro bore je trivijalna a sve u njoj beskrajno pretjerano. Dijalozi su nevjerojatni, rupe u priči ogromne a pozivanje na znanost na razini najgoreg senzacionalizma. Pijanci kao od šale prerastaju u heroje, američki predsjednik i sam sjeda u avion a ekološki svjestan znanstvenik uništava civilizaciju svjetlosnim godinama napredniju od naše primitivnim laptopom. Ipak, Emerich sve te sumanutosti niže u furioznom ritmu, vješto baratajući elementarnim emocijama gledatelja, s jedinom namjerom da potonje zakuca za stolice, a u tome itekako uspijeva.

Emmerich se vješto poigrava s filmskom tradicijom, ne puno slabije u odnosu na Spielberga u “Indijani Jonesu” ili Zemeckisa u “Povratku u budućnost”, puno hvaljenijim filmovima od njegovog “Dana nezavisnosti”. No i u tome pogledu njegove se namjere zaustavljaju na zabavi. Zato je grijeh pronalaziti u Emmerichovim filmove ambicije kojih nema te ih onda, zbog neispunjavanja, omalovažavati. “Dan nezavisnosti” je prvorazredna poslastica za svakoga tko život ne shvaća sve ozbiljno.

Dvostruko DVD izdanje “Dana nezavisnosti” sadrži brojne dodatke, među kojima je i audiokomentar koji su obavili Emmerich i njegov nekoć stalni suradnik, koscenarist i koproducent filma Dean Devlin.

CONTINENTAL FILM
DVD
Independence Day, am. SF spektakl, 1996. R: Roland Emmerich GL: Bill Pullman, Jeff Goldblum, Judd Hirsch, Will Smith, Vivica A. Fox, Randy Quaid
FILM: 3
DVD: 3

GOSPODAR PRSTENOVA: POVRATAK KRALJA
ISSA
DVD+VHS

DVD “Povratka Kralja” po običaju je najavljen u raskošnom, četverostrukom izdanju. Ipak, ako niste totalno zaluđeni Tolkienovom prozom i Jacksonovim filmovima, dva će vam DVD-a biti sasvim dovoljna. Poput prvih dvaju “Gospodara”, i treći je bravurozno režiran spektakl kojemu ipak nešto fali da bude punokrvni filmski ep poput Miliusova “Conana” ili Boormanova “Excalibura”. Možda pokoji ozbiljniji zahvat u Tolkienovu prozu, možda izostanak žestine koji je Milus zamjerio “Ratovima zvijezda”, primijetivši kako bi volio da Jediji ubiju nevino dijete i proizvedu pravu dramu, a možda i to da Frodo i Sam na kraju sage zabriju, mada je njihov odnos i bez toga dovoljno subverzivan. Ipak, s vojskom fanova GP-a bolje je ne ulaziti u sukobe!

Lord of The Rings: The Return of the King, am.-novozel. fan. spektakl, 2003. R: Peter Jackson; GL: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Orlando Bloom, Sean Astin, John Rhys-Davies
FILM: 3
DVD: 2

TALIJANSKI ZA POČETNIKE
VTI
DVD+VHS

Romantična komedija “Talijanski za početnike” koja stiže u naše videoteke s ogromnim zakašnjenjem slijedi većinu zapovijedi glasovite “Dogme”, dokazujući kako nema smisla robovati tim pravilima. Naime, jedna dopadljiva crna komedija o ljubavnim problemima nekoliko Danaca koji pohađaju ubrzani tečaj talijanskog posve je nepotrebno garnirana kadrovima snimljenim iz ruke u kojima se kamera trese. Redateljica Lene Schefrig vjerojatno ima neko opravdanje za takvu odluku, međutim jedina posljedica takvog estetskog odabira je ta da će se njezin pomodni stil brojnim gledateljima popeti na živce.
DVD izdanje ne sadrži dodatne priloge, iako bi, recimo, dobro “sjeo” jedan ubrzani on-line tečaj talijanskog, no dobro je da uopće možemo vidjeti i film.

Italiensk for begyndere, dan.-šved. crna komedija, 2000. R: Lone Scherfig; GL: Peter Gantzler, Anders W. Berthelsen, Anette Støvelbæk, Ann Eleonora Jørgensen
FILM: 2
DVD: 0

RAZVEDI ME, ZAVEDI ME
BLITZ
DVD+VHS

Braća Coen bez sumnje spadaju među najzanimljivije suvremene američke filmaše, međutim i najboljima se tu i tamo dogodi poneki promašaj. Romantična komedija “Razvedi me, zavedi me” predstavlja bez sumnje dosad najveću mrlju u njihovoj karijeri. Scenarij Roberta Ramseyja i Matthewa Stonea za kojim su Coenovi posegnuli je prosječan, režija beskrvna a detalji koji podsjećaju kako se ipak radi o filmu braće Coen već pomalo rutinski i predvidljivi. Ukratko, da nije izvrsnog Georgea Clooneyja i suženog raspona naših ocjena, ovaj bi film zaslužio za visoke standarde Coenovih itekako sramotnu jednu zvjezdicu.
S obzirom na sve rečeno, malo će tko žaliti zbog činjenice da su jedini dodaci DVD izdanju ovoga filma rutinski featuretti.

Intolerable Cruelty, am. ljub. kom., 2003. R: Joel Coen GL: George Clooney, Catherine Zeta-Jones, Geoffrey Rush, Billy Bob Thornton
FILM: 2
DVD: 1

TOČNO U PODNE
VTI
DVD

Vestern-alegorija na McCarthyjeve progone “Točno u podne” jedno je od najviše precijenjenih ostvarenja u povijesti kinematografije. Ipak, iako su likovi i radnja filma Freda Zinnemanna samo platforma za iznošenje liberalnih političkih stavova, riječ je o još uvijek dovoljno uzbudljivom ostvarenju da mu se puno toga može oprostiti.
Kolekcionare vrijedi upozoriti da preko Interneta mogu naručiti puno raskošnije DVD izdanje od ovoga, krcato starim razgovorima s autorima filma te novim s njihovim potomcima.

High Noon, am. vestern, 1952. R: Fred Zinnemann GL: Garry Cooper, Grace Kelly
FILM: 3
DVD: 0

RIO GRANDE
VTI
DVD

Vestern “Rio Grande” ne spada možda ni među 20 najboljih filmova legendarnoga Johna Forda, međutim zorno svjedoči zbog čega je jedan od najvećih redatelja u povijesti kinematografije a lijevo spomenuti Fred Zinnemann tek prosječno talentirani filmski političar. Završni dio “konjičke” trilogije – “Fort Apache”, “Nosila je žutu vrpcu” – Ford je režirao toliko sugestivno da će i najveći pacifisti na trenutak pomisliti kako zbog služenja domovini vrijedi ostaviti obitelj i ubijati Indijance.
DVD izdanje filma ne sadrži dodatne priloge.

Rio Grande, am. vestern, 1950. R: John Ford GL: John Wayne, Maureen O’Hara
FILM: 3
DVD: 1

HELENA TROJANSKA
ISSA
DVD

Na krilima uspjeha “Troje” u videotekama se pojavilo DVD izdanje zaboravljenog spektakla “Helena Trojanska”. Veliki redatelj Robert Wise režirao je 1956. “Helenu Trojansku” u Italiji potpuno nezainteresirano, međutim raskošna produkcija i atraktivne masovne scene dovoljan su razlog za jedno gledanje, posebice ljubiteljima klasične mitologije. U glavnim su ulogama danas gotovo zaboravljeni Rossana Podesta i Jacques Sernas a jednu od epizoda odigrala je tada mlađahna Brigitte Bardot. DVD izdanje sadrži nekoliko kratkih dodatnih priloga.

Helen of Troy, am.-tal. pov. spektakl, 1956. R: Robert Wise GL: Rossana Podesta, Jacques Sernas
FILM: 2
DVD: 1

HOLLYWOODSKI ZNAK
VTI
DVD+VHS

Krimić “Hollywoodski znak” hvaljenog njemačkog filmaša Sönkea Wortmanna dobio je uglavnom loše kritike i prošao nezapaženo, međutim priča o trojici propalih glumaca koji odluče pomrsiti račune opasnim mafijašima nije bez šarma, uglavnom zato što su karijere glavnih glumaca Burta Reynoldsa i Toma Berengera sve sličnije onima njihovih junaka. Ukupni dojam bio bi i bolji da nije nepotrebnog okvira sa snimanjem filma.
DVD izdanje “Hollywoodskog znaka”, jednoga od posljednjih filmova veterana Roda Steigera, ne sadrži dodatne priloge.

The Hollywood Sigh, am.-njem.-nizoz. krim. komedija, 2001. R: Sönke Wortmann GL: Tom Berenger, Rod Steiger, Burt Reynolds
FILM: 1
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika