10.02.2012. / 15:36

Autor: Nacional.hr

Neredi u Ateni, policija prijeti uhićenjem EU/MMF dužnosnika

Reuters, doduše, navodi kako se radi o više-manje simboličkoj prijetnji, budući da sudac mora odobriti takav uhidbeni nalog. No, ovakva izjava svakako pokazuje dubinu gnjeva grčkog naroda prema vanjskih dužnosnicima i institucijama koji već mjesecima zahtijevaju drastično smanjenje plaća i mirovina

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDosad najveći broj okupljenih prosvjednika sukobio se s policijom ispred Grčkog parlamenta na Trgu Sintagma u Ateni, piše Guardian.

Policija se u suzbijanju prosvjeda koristila suzavcem, a demonstranti su odgovorili kamenjem i Molotovljevim koktelima. Demonstracije su započele mirnim mimohodom tijekom kojeg su prosvjednici zahtijevali napuštanje eurozone. Od danas traje dvodnevni štrajk, koji su organizirali dva najveća sindikata u zemlji.

Prosvjedi se događaju na više mjesta, a u njima sudjeluju sindikati te druge organizacije.

Prema izvještaju Asociated Pressa, na prosvjedu koji su organizirali sindikati okupilo se i do 7 tisuća ljudi, dok je na paralelni prosvjed, organiziran od strane Grčke komunističke partije, došlo oko 10 tisuća osoba.

Grčka policija prijeti uhićenjem predstavnika MMF-a

U narednim danima situacija bi mogla dodatno eskalirati s obzirom na činjenicu da je najveći grčki policijski sindikat zaprijetio izdavanjem uhidbenog naloga za predstavnike EU-a i MMF-a u toj zemlji. U pismu kojeg je danas objavio Reuters, Federacija grčkih policajaca optužuje ih za "....ucjene, tajno uništavanje i ukidanje demokracije i državne neovisnosti", a kao potencijalnu metu za uhićenje u pismu su spomenuli i predstavnika MMF-a za Grčku Poula Thomsena.

Reuters, doduše, navodi kako se radi o više-manje simboličkoj prijetnji, budući da sudac mora odobriti takav uhidbeni nalog. No, ovakva izjava svakako pokazuje dubinu gnjeva grčkog naroda prema vanjskih dužnosnicima i institucijama koji već mjesecima zahtijevaju drastično smanjenje plaća i mirovina, sve u zamjenu za financijsku pomoć iz Unije i MMF-a.

Više o temi:

Grčka apokalipsa

U krivu su i njemački i grčki političari

Je li Grčka još održiva

Poziv na radničku pobunu

Ministar financija napao protivnike EU uvjeta

U međuvremenu, ministar financija Evangelos Venizelos izjavio je kako Grčka mora odlučiti želi li ostati u eurozoni. "Od danas pa do sljedećeg sastanka eurogrupe, naša zemlja, naša domovina, naše društvo mora razmisliti i donijeti definitivnu, stratešku odluku", izjavio je na novinskoj konferenciji Venizelos. Kritizirao je političare koji se protive uvjetima koje su Grčkoj nametnuli europski čelnici.

Očekuje se kako bi grčki parlament trebao o rezovima i reformama u proračunu glasovati u nedjelju. Ministri eurozone traže rezove u budžetu od 325 milijuna eura, što je jedan od glavnih uvjeta kako bi Grčka dobila paket pomoći od 130 milijardi eura. Europski ministri financija sastat će se u srijedu.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
19/7/11

bubba, 10.02.12. 21:25

a nije im smetao eu dok su tratili novce od kredita, sponzorirajući vlastiti nerad.

treba njima pobuna, ali pobuna protiv lijenosti.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 11.02.12. 01:13

Nije ni našim HDZ-enjarama , a sada su protiv EU ! Nema više eura za u džep ! Pucaju od muke i zavisti.


registracija
20/8/10

McCoy, 11.02.12. 17:05

E da hoce stvarno da ih pohapse, malo, tek da se prepadnu :D


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika