10.02.2012. / 14:51

Autor: Hina

Janša predstavio program vlade i najavio rezove

Mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša izjavio je u petak da Sloveniju ove i sljedeće godine čekaju ozbiljni proračunski rezovi i smanjivanje potrošnje nakon godina zaduživanja, ukoliko za dvije-tri godine želi doći na put "normalnog gospodarskog razvoja".

Janez JanšaJanez JanšaMandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša izjavio je u petak da Sloveniju ove i sljedeće godine čekaju ozbiljni proračunski rezovi i smanjivanje potrošnje nakon godina zaduživanja, ukoliko za dvije-tri godine želi doći na put "normalnog gospodarskog razvoja".

"Ove godine javnu potrošnju moramo smanjiti za oko 10 posto u odnosu na prošlu. Ne radi se o štednji nego o realnosti, treba smanjiti proračunski deficit jer ga više ne možemo financirati zaduživanjem", rekao je Janša na izvanrednoj sjednici parlamenta koji će kasno popodne glasovati o imenovanju njegove peterostranačke koalicijske vlade u kojoj je 12 ministara, predstavljajući program rada buduće vlade.

Janša je dodao da je riječ o neophodnom koraku za financijsku konsolidaciju države koja se zadnjih godina previše zaduživala, ali i kasnila s mjerama izlaska iz gospodarske krize koje su provele neke druge članice EU, poput baltičkih država, racionalizacijom i rezovima koji su bili mnogo drastičniji, što im je omogućilo ponovni gospodarski rast.

Do financijske konsolidacije i ponovnog gospodarskog rasta Slovenija ne može doći samo predviđenim smanjenjem državnog aparata i proračunskim rezovima jer bi to stvorilo spiralu negativnog rasta, zato će vlada, najavio je Janša, uz te mjere istodobno provoditi gospodarsku politiku zasnovanu na stimuliranju investicija i poduzetništva, kako bi se otvarala nova radna mjesta i smanjila visoka nezaposlenost. Mjere za rast gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta najbolji su oblik socijalne politike", naglasio je Janša, odbivši primjedbe da "neoliberalnom" ekonomskom politikom nova vlada želi ukinuti sva socijalna prava.

Kao neke od ključnih mjera u mandatu nove vlade Janša je najavio skraćivanje rokova plaćanja budući to šteti malim i srednjim poduzećima te poduzetnicima, ali i smanjivanje administrativnih blokada i birokratskih postupaka pri izdavanju urbanističkih dozvola i zahvata, što koči neke već započete ili planirane investicije, zatim skraćivanje sudskih postupaka u gospodarskim sporovima, smanjivanje troškova rada za poslodavce te investicijske olakšice za ulagače.

U tu svrhu idućih će se godina smanjivati i porez na prihod poduzeća, a nova vlada pozitivno gleda i na strane investicije, koje su, kako je istaknuo, neophodne i zbog kojih treba promijeniti slovenski "mentalitet" odnosno neprijateljsko raspoloženje prema stranim investicijama, prisutno u dijelu javnosti i interesnim krugovima.

Ozračje neraspoloženja prema strancima koji žele investirati u Sloveniji stvaraju domaći monopolistički krugovi sa stvarnim političkim i gospodarskim interesom, a onda to kamufliraju kao tzv. "nacionalni interes", zbog toga ima i slučajeva da investitori Sloveniju napuštaju ili se s postupcima privatizacije predugo čeka, ocijenio je Janša.

Kao jedan od prioriteta u radu buduće vlade Janša je naveo "sanaciju bankarskog sustava", kako bi on opet mogao servisirati gospodarstvo, odnosno davati kredite, što je u prošloj godini potpuno zaustavljeno.

Stvaranje novih radnih mjesta putem stimulacija za investitore i poduzetnike jedini je način za izlazak iz krize, ali i za financijsku i fiskalnu stabilizaciju jer novozaposleni uplatom poreza, potrošnjom i doprinosima pune državni proračun, rekao je Janša.

Samo racionalizacijom i trošenjem u okviru raspoloživih prihoda, te stvaranjem novih radnih mjesta, Slovenija se u roku dvije-tri godine može vratiti na put "normalnog razvitka", a u međuvremenu održati sadašnje funkcioniranje sustava kao što su mirovinski i zdravstveni te sustav socijalne pomoći u "koliko toliko" prihvatljivim okvirima, ustvrdio je Janša pozvavši sindikate i oporbu da takve mjere podrže i obećavši suradnju i dijalog.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika