10.02.2012. / 15:06

Autor: Nacional.hr

'Hrvatskoj treba stabilan porezni sustav'

"Umjesto sniženih stopa PDV-a bolje bi bilo osigurati izravnu pomoć najsiromašnijim građanima i povećati osobni odbitak", smatra Katarina Ott

Stalno mijenjanje poreznih razreda unosi nestabilnostStalno mijenjanje poreznih razreda unosi nestabilnostOdluku Vlade o uvođenju poreznih međustopa za dječju hranu, masti, šećer i vodu te nove porezne razrede komentirala je ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott.

Ona ističe kako je za Hrvatsku, dugoročno, najbitnije uspostavljanje stabilnog i efikasnog poreznog sustava koji će se rijetko mijenjati. Naglašava kako bi se bilo kakve promjene trebale provoditi tek nakon detaljnih analiza.

Smatra kako je uvođenje međustopa PDV-a loše jer komplicira porezni sustav. Istovremeno pohvalila je Vladu zbog povećanja osobnog dobitka jer će se na taj način komopenzirati rast troškova života zbog povećanja PDV-a.

Govoreći na konferenciji "Skrivena javna potrošnja" Katarina Ott naglasila je kako se Institut za javne financije zalaže za što širu poreznu osnovicu, niže opće porezne stope i što manje olakšica jer to komplicira sustav ubiranja i kontrole poreza.

"Umjesto sniženih stopa PDV-a bolje bi bilo osigurati izravnu pomoć najsiromašnijim građanima i povećati osobni odbitak", smatra Katarina Ott, ali i upozorava kako će vlada morati osmisliti nekakvu vrstu kompenzacija za jedinice lokalne uprave koje se financiraju od poreza.

Vezane vijesti

Mnogo vike nizašto - porez na nekretnine je nesiplativ

Mnogo vike nizašto - porez na nekretnine je nesiplativ

Institut za javne financije objavio je rad Marine Kesner-Škreb koja se osvrnula na najavljeno uvođenje poreza na vlasništvo nekretnina. "S… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika