10.02.2012. / 17:01

Autor: Hina

Od danas sve nove zgrade moraju imati energetski certifikat

Zna li se da u Hrvatskoj najviše energije, 42 posto, troši sektor zgradarstva, pozitivno je što će od danas, 10. veljače, sve nove zgrade morati imati svoj energetski certifikat kako bi se vidjelo koliko energije troše, a takav bi certifikat do kraja godine trebale dobiti i zgrade javne namjene kao što je to propisano Pravilnikom o energetskom certificiranju zgrada.

Energetski certifikat mora imati svaka zgradaEnergetski certifikat mora imati svaka zgradaZna li se da u Hrvatskoj najviše energije, 42 posto, troši sektor zgradarstva, pozitivno je što će od danas, 10. veljače, sve nove zgrade morati imati svoj energetski certifikat kako bi se vidjelo koliko energije troše, a takav bi certifikat do kraja godine trebale dobiti i zgrade javne namjene kao što je to propisano Pravilnikom o energetskom certificiranju zgrada.

U zgradama je u 2010. zabilježen porast potrošnje energije oko šest posto u odnosu na godinu ranije, što je najveći porast potrošnje u zadnjih 20-ak godina pa je važno vidjeti i gdje su mogućnosti za dodatne uštede i povećanje energetske učinkovitosti.

Na nedavno održanom seminaru "Pasivna kuća" u organizaciji Centra za transfer tehnologija na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) Mirjana Čubrić-Štefok iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja rekla je da je dosad izdano 520 certifikata za stambene zgrade i 475 za nestambene. Među certificiranim zgradama najviše je onih u energetskom razredu C ili u energetskom razredu B na skali od A plus do G. To su podaci dostavljeni u ministarstvo koje zajedno s UNDP-om surađuje na izradi projekata uštede energije i baze podataka certificiranih zgrada.

Za certificiranje zgrada trenutno je ovlašteno 158 fizičkih osoba i 194 pravnih osoba, dok izobrazbu za osobe koje provode certifikaciju obavlja devet institucija, rekla je Čubrić-Štefok.

Željka Hrs Borković iz Energetskog instituta "Hrvoje Požar" u izjavi za Hinu rekla je da je, među zgradama koje su dosad certificirali, samo jedna stambena zgrada u energetskom razredu A plus i to zgrada u Koprivnici, izgrađena po programu poticane stanogradnje. Kod takvih niskoenergetskih zgrada potrošnja energije može biti i manja do 25 kWh po četvornom metru, što je, kako dodaje, znatno manje od dosad propisane potrošnje od 51 do 95 kWh po četvornom metru.

Ako je zgrada izgrađena u skladu s minimalnim uvjetima zakonske regulative, najvjerojatnije će biti u energetskom razredu C, rjeđe B ili D, dok je za postizanje viših energetskih razreda, A ili A plus potrebno značajno poboljšanje energetskih svojstava zgrade, o čemu treba razmišljati još u fazi projektiranja. Uz ispravno riješen niskoenergetski koncept zgrade, moguće je postizanje A ili A plus razreda u energetskom certifikatu. U nas je većina starijih zgrada u energetskom razredu E, F i G.

Energetsku certifikaciju propisuje EPBD direktiva o energetskim svojstvima zgrada, a njome se predlaže i uvođenje financijskih mehanizama za poticanje energetske učinkovitosti te ambiciozniji ciljevi za zgrade javne namjene koje bi morale preuzeti vodeću ulogu u području povećanja energetske učinkovitosti.

"Profesionalno i etički obveza nam je implementirati EPBD direktivu o energetskim svojstvima zgrada", kazao je profesor na Arhitektonskom fakultetu Ljubomir Miščević podsjećajući da je rok za to 9. srpnja. Kada je riječ o energetskim certifikatima, oni će se, dodaje, ulaskom u EU morati pribaviti i za svaku nekretninu koja se iznajmljuje ili prodaje, bez obzira kada je sagrađena, kako bi korisnik ili kupac mogao jasno procijeniti isplati li mu se živjeti u takvom objektu s obzirom na potrošnju, jer će se to odraziti i na visinu njegovih komunalnih računa.

Da je moguće i to i još više dokazuje austrijski gradić Guessing koji pokriva svu svoju potrošnju za električnom energijom, grijanjem i gorivima iz obnovljivih izvora, rekao je napominjući da "bez integriranog projektiranja i suradnje struka nema dobrog rezultata". S tim se složio i dekan Fakulteta Ivan Juraga dodajući da zajedno s Fakultetom elektronike i računarstva i Arhitektonskim fakultetom stvaraju mrežu projekata vezanih uz obnovljive izvore energije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika