10.02.2012. / 17:03

Autor: Hina

Putin je civilizirao gangstersku korupciju iz 90-ih

Vladimir Putin obuzdao je gangsterski kapitalizam nastao na ruševinama Sovjetskog Saveza i učinio korupciju "normalnom i civliziranom", rekao je Stanislav Govoruhin, voditelj Putinove predsjedničke kampanje u intervjuu za list Trud od petka.

Vladimir PutinVladimir PutinVladimir Putin obuzdao je gangsterski kapitalizam nastao na ruševinama Sovjetskog Saveza i učinio korupciju "normalnom i civliziranom", rekao je Stanislav Govoruhin, voditelj Putinove predsjedničke kampanje u intervjuu za list Trud od petka.

Udruga Transparency International svrstava Rusiju u vrh najkorumpiranijih zemalja u skupini G20 (najrazvijenije zemlje Zapada i brzorastuća gospodarstva), a tajni dokumenti otkrivaju da američki diplomati Putina stavljaju na čelo korumpirane autokracije koja dužnosnicima i špijunima omogućuje isisavanje novca iz najvećih svjetskih energetskih poduzeća.

Premijer Putin želi u ožujku pobijediti na predsjedničkim izborima te obećava u predsjedničkom mandatu do 2018., oštre mjere protiv korupcije, a voditelj njegove izborne kampanje, filmski redatelj Govoruhin, ističe da se Putin osobno nije obogatio niti izmislio korupciju.

"Korucpija je postojala u carskoj Rusiji", nije je bilo u Staljinovo doba, ali je buknula pred kraj Sovjetskog Saveza, kaže Govoruhin. Nakon raspada Sovjetskog Saveza "na djelu nije bila korupcija, već pljačkaško nasilje u kojem su milijarde pokradene, čitave tvornice i sektori. Rušili su, pljačkali i Rusiju pretvorili u prah", dodaje.

"Danas smo se vratili u 'normalnu, civiliziranu' korupciju", tvrdi 75-godišnji Govoruhin i upozorava da zlo postoji i drugdje, u Kini gdje počinitelje strijeljaju, ali također i u Italiji i Americi.

Stručnjaci se slažu da je u Putinovo doba korupcija postala "normalna, civilizirana", ali zato jer su njezini počinitelji danas odjeveni u skupa odijela i ona se odvija u visokom društvu te vizualno djeluje uglađenije.

Zapad kao najveće zapreke za poslovanje s Rusijom navodi službenu korupciju u gospodarstvu čija je ukupna vrijednost 2,1 bilijuna dolara, a percepcija u javnosti usmjerena je sada upravo na Putina. Nakon parlamentarnih izbora 4. prosinca njegovi su protivnici prosvjedovali protiv izborne prijevare te Putina i njegovu stranku optužuju za krađu glasova.

Na prosvjede je 59-godišnji Putin odgovorio optužbama da su prosvjednici plaćenici Zapada, no rastom prosvjeda promijenio je retoriku te sada obećava reforme i naglašava svoju ulogu "oca ruske stabilnosti".

Na sastanku s najbogatijim ljudima Rusije u četvrtak Putin je podsjetio na svoju ulogu u "sječi oligarha" otkako je 2003., dao uhititi najbogatijega čovjeka Rusije, Mihaila Hodorkovskog koji je još u zatvoru.

"Moramo zatvoriti poglavlje 90-ih koje je, iskreno govoreći, bila nepoštena privatizacija", a rješenje bi "mogao biti jednokratni doprinos ili nešto slično", rekao je Putin Ruskoj federaciji industrijalaca i poduzetnika, skupini koja nadzire dvije trećine ruskoga gospodarstva.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika