10.02.2012. / 19:33

Autor: Deutsche Welle

Nakon 16 mjeseci BiH dobila Vijeće ministara

16 mjeseci nakon općih izbora održanih u oktobru 2010., u petak (10.2.) je imenovano novo Vijeće ministara BiH, čime je završen proces uspostave vlasti u skladu s izbornim razultatima

Vjekoslav BevandaVjekoslav BevandaBiH ima novo Vijeće ministara (VM), ali ne i program na osnovu kojeg će VM djelovati, konstatirali su na sjednici državnog Parlamenta predstavnici opozicijskih stranaka. Zastupnica iz Saveza za bolju budućnost BiH Ismeta Dervoz upozorila je da su državni dužnosnici, ovoga puta zastupnici, ponovo prekršili zakon. „Nedopustivo je da na ministarskim pozicijama nema nijedne žene, čime se na najvišem državnom nivou krši zakon o ravnopravnosti spolova", rekla je Ismeta Dervoz.

Sjednica je protekla u znaku oštre rasprave i međusobnih optužbi bošnjačkih zastupnika koji su, ovisno od toga pripadaju li opoziciji ili poziciji, kritizirali, odnosno branili način izbora novih/starih ministara u ministarskom vijeću. Intervenirao je zastupnik SNSD-a Drago Kalabić. „Očito je da pojedine diskusije bošnjačkih predstavnika destabiliziraju sjednicu, i mi koji dolazimo iz stabilnog dijela BiH dužni smo pozitivno utjecati. Pozivamo ih na mir i toleranciju i nudimo posredničke usluge", kazao je Kalabić.

U novom sazivu VM već poznata imena

Na čelu Vijeća ministara je Vjekoslav Bevanda. Za ministra vanjskih poslova i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara imenovan je Zlatko Lagumdžija (SDP BiH), a za njegovog zamjenika Ana Trišić-Babić (SNSD) koja je i do sada obavljala ovu funkciju. Nikola Špirić (SNSD) bit će na čelu Ministarstva finansija i trezora, a istovremeno će obavljati i funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara. Na mjestu zamjenika ministra financija ostaje Fuad Kasumović (SDA).

Za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa imenovan je Mirko Šarović (SDS), a za zamjenika Ermina Salkičević-Dizdarević (SDP BiH). Dosadašnji ministar pravde Bariša Čolak (HDZ BiH) ostaje na ovoj funkciji, a njegov zamjenik bit će Srđan Radulj (DNS). Sredoje Nović (SNSD) ostaje ministar civilnih poslova, a njegov zamjenik bit će Denisa Sarajlić-Maglić (SDP BiH). Nema promjena ni na čelu Ministarstva sigurnosti gdje ostaje Sadik Ahmetović (SDA), dok je za njegovog zamjenika imenovan Mladen Ćavar (SDP BiH).

Danas prva sjednica novog saziva VM

Damir Ljubić (HDZ 1990) je novi ministar za ljudska prava i izbjeglice, a njegov zamjenik je Radmila Mitrović (SDS). Muhamed Ibrahimović (SDA) imenovan je za ministra odbrane, a njegovi zamjenici su Mirko Okolić (SDS) i Marina Pendeš (HDZ BiH). Ministar transporta i komunikacija je Damir Hadžić (SDP BiH), dok će funkciju zamjenika obavljati Rudo Vidović (HDZ 1990). Nakon glasanja u Predstavničkom domu, novoizabrani ministri i zamjenici ministara dali su svečanu izjavu.

Današnjoj sjednici prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, šef Delegacije Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen te drugi predstavnici međunarodne zajednice.

Autor: Samir Huseinović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika