11.02.2012. / 10:09

Autor: Hina

Obama promijenio stav u sporu oko kontracepcije

Predsjednik SAD-a Barack Obama je u petak, iznenadno promijenivši svoju politiku, objavio da se od vjerskih organizacija kao poslodavaca neće tražiti da osiguravaju besplatna sredstva kontrole začeća zaposlenicama te da će tu obvezu umjesto njih preuzeti osiguravateljska društva.

Barack ObamaBarack ObamaPredsjednik SAD-a Barack Obama je u petak, iznenadno promijenivši svoju politiku, objavio da se od vjerskih organizacija kao poslodavaca neće tražiti da osiguravaju besplatna sredstva kontrole začeća zaposlenicama te da će tu obvezu umjesto njih preuzeti osiguravateljska društva.

Tim se kompromisom treba udovoljiti vjerskim organizacijama, poput katoličkih bolnica i sveučilišta, koje je razbjesnio novi propis koji bi od njih tražio da zaposlenicama nude besplatna kontracepcijska sredstva.

Umjesto toga po novom će pristupu ta obveza prijeći na osiguravateljska društva koja će morati zaposlenicama ustanova povezanih s vjerskim organizacijama omogućiti besplatna sredstva planiranja obitelji ukoliko to zatraže, ne uplićući poslodavca u to pitanje, rekla je Bijela kuća.

"Rezultat će biti da vjerske organizacije neće morati plaćati te usluge", rekao je Obama novinarima u Bijeloj kući. "No žene koje rade u tim ustanovama imat će pristup besplatnim sredstvima kontracepcija kao i sve ostale žene".

Istupišvi po prvi puta javno glede tog pitanja, Obama je priznao da su vjerske organizacije iskazale istinske zabrinutosti glede tog propisa ali je svoje protivnike optužio za cinična nastojanja da to pitanje pretvore u "političko loptanje".

Propis je izazvao nezadovoljstvo čelnika katoličke crkbve, republikanskih zastupnika i konzervativaca koji su ga napali kao napad na vjerske slobode a doveo je i do razilažanja među nekim najvišim Obaminim savjetnicima.

Velika američka zdravstvena osiguravateljska kuće Aetna rekla je da će poštivati propis ali da mora "pročiti mehanizme te odluke bez presedana prije no što utvrdi kako će se provoditi i kako će utjecati na klijente".

Biskupska konferencija SAD-a je Obaminu promjenu stajališta ocijenila prvim korakom u ispravnom smjeru ali je rekla da ima još zabrinutosti glede tog pitanja te da će se suzdržati od ocjene.

"Današnja odluka da se revidira način na koji pojedinci dobivaju moralno sporne usluge vjerskim entitetima i vjernicima prvi je korak u dobrom pravcu", rekao je predsjednik konferencije kardinal Timothy Dolan u izjavi. Dolan je također rekao da neće "donositi sud o pojedinostima dok ih ne dobiju".

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

registracija
10/2/12

alen1986, 11.02.12. 14:06

Želite da zaradite novac, ali ne želite ići na razgovore? Želite slobodu, ali Vam je potreban stabilan prihod? Želite ostati kući, a da Vam ne izostane zarada? Onda Vam je ovaj posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možete zaraditi 50-200$ sedmično. Ako imate više vremena, onda i više. Šta Vam je potrebno: računar, internet, minimalno znanje rada na računaru, ostalo je već do Vas i Vašeg rada. Nije MLM. Za više informacija javite se na e-mail: mema.alen@gmail.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika