11.02.2012. / 10:14

Autor: Deutsche Welle

Predsjednik u kavezu - proces protiv Mubaraka

Prošlo je godinu dana otkako je Hosni Mubarak, pritisnut masovnim prosvjedima, podnio ostavku na dužnost predsjednika. Prvu obljetnicu svog odlaska s vlasti provest će kao zatvorenik u bolnici.

Hosni MubarakHosni MubarakProces protiv bivšeg egipatskog predsjednika Mubaraka počeo je 3. kolovoza 2011. godine - od tada Mubarak nije u svom kavezu u sudnici puno toga rekao. On njeguje imidž starog, bolesnog čovjeka kojega u krevetu moraju dovesti u ograđeni prostor sudnice. Tu i tamo šapne nešto u uho svojim sinovima koji također sjede na optuženičkoj klupi. Svoju jedinu kompletnu, glasnu rečenicu izrekao je međutim čvrstim glasom: "Ja sa svim ovim optužbama nemam ništa." A optužbe glase: zlouporaba funkcije, korupcija, osobno bogaćenje i suučesništvo u ubojstvu preko 840 prosvjednika tijekom egipatskog narodnog ustanka.

Bolesnik u svilenoj pidžami

Obitelji žrtava zastupa više od 100 odvjetnika. Njihove bijesne tirade protiv klana Mubarak obučenog u sportsku dizajnersku odjeću na čelu s nekadašnjim velikim glavešinom u svilenoj pidžami uvijek iznova stvaraju nerede u sudnici. Veliki broj svjedoka i dokazni materijal koji se sastoji od više tisuća stranica sud je u više navrata doveo do njegovih krajnjih granica. 5. siječnja je državni odvjetnik Mustafa Soliman u svojoj završnoj riječi zatražio smrtnu kaznu za nekadašnjeg vlastodršca. "Predsjednik Mubarak je prisegnuo da će štititi interese naroda, ali tu zakletvu je prekršio. On je slijedio samo vlastite interese i interese svoje obitelji i svojih bliskih suradnika. Krivotvorio je parlamentarne izbore, uklanjao je svoje neprijatelje i tako si osigurao vlast", argumentirao je Soliman. Bivši egipatski predsjednik bi, udovolji li sud zahtjevu tužitelja, trebao biti obješen.

Odvjetnik žrtava Awad Many pak inzistira na odgovornosti 83-godišnjeg Mubaraka za smrt prosvjednika. Naredbe da se puca nikada nisu izdavane bez da se pita tadašnji vlastodržac, tvrdi on i zaključuje: čak i ako Mubarak sam nije naređivao da se puca, kriv je zato što nije spriječio ubijanje.

Omča oko vrata

Mubarakov branitelj Farid al-Dib, odvjetnička zvijezda u Egiptu, tvrdi pak da je njegov štićenik nevin i hvali ga kao "čistog šefa države" koji je sada postao žrtva "zlonamjernih optužbi". U svojoj završnoj riječi on je na koncu šokirao sud tvrdnjom da Hosniju Mubaraku uopće ne smije presuditi jedan civilni sud jer 83-godišnjak do danas ima čin zapovjednika zračnih snaga. Ako bi mu uopće netko trebao izreći presudu, onda je to vojni sud, rekao je al-Dib. On je ogorčen što Egipćani ne vjeruju više svom nekadašnjem predsjedniku niti da je ozbiljno bolestan.

Narod je s velikim zanimanjem na televiziji pratio proces protiv Mubaraka. Mnogi njegov transport u bolničkim kolima na sud i sa suda smatraju običnom predstavom. "Mubarak je zapravo dobro, ima sigurno bolji tlak nego ja", kaže tako jedan stanovnik Kaira. Svi, međutim, i oni koji mu vjeruju da je bolestan, i oni koji misle da simulira, jedva čekaju da mu sud izrekne presudu. Na plakatima prosvjednika na trgu Tahrir, s kojega je krenula pobuna protiv tadašnjeg predsjednika prije godinu dana, Mubarak već ima omču oko vrata.

Autori: Cornelia Wegerhoff/Dunja Dragojević

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

registracija
10/2/12

alen1986, 11.02.12. 14:04

Želite da zaradite novac, ali ne želite ići na razgovore? Želite slobodu, ali Vam je potreban stabilan prihod? Želite ostati kući, a da Vam ne izostane zarada? Onda Vam je ovaj posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možete zaraditi 50-200$ sedmično. Ako imate više vremena, onda i više. Šta Vam je potrebno: računar, internet, minimalno znanje rada na računaru, ostalo je već do Vas i Vašeg rada. Nije MLM. Za više informacija javite se na e-mail: mema.alen@gmail.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika