11.02.2012. / 14:32

Autor: Hina

U sjeni optužnice

HDZ do 5. svibnja bira nove stranačke čelnike

U HDZ-u su danas počeli unutarstranački izbori na kojima će se do 5. svibnja birati stranački čelnici od temeljnih ogranaka do županijskih organizacija te izaslanici koji će 20. svibnja na 15. Općem saboru u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" izabrati stranačko vodstvo.

Tko će biti novi predsjednik HDZ-a?Tko će biti novi predsjednik HDZ-a?U HDZ-u su danas počeli unutarstranački izbori na kojima će se do 5. svibnja birati stranački čelnici od temeljnih ogranaka do županijskih organizacija te izaslanici koji će 20. svibnja na 15. Općem saboru u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" izabrati stranačko vodstvo.

Od 2200 izaslanika na Općem saboru njih 900 bit će izabrano po županijama, a 574 po gradovima. Tri stotine izaslanika bit će iz Mladeži HDZ-a, iz Zajednice žena "Katarina Zrinski" 70, a njih 45 iz Kluba utemeljitelja "Dr. Franjo Tuđman". Oko 200 izaslanika koji će ući po funkciji su članovi Predsjedništva, saborski zastupnici te članovi Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora.

Predsjedništvo HDZ-a i Nacionalno vijeće su 23. siječnja odredili kvote prema kojima se biraju izaslanici iz svake županije, a broj izaslanika ovisi o broju članova stranke u pojedinim županijskim odborima, a prvi put i o njihovim rezultatima na parlamentarnim izborima.

Najviše izaslanika dat će županijske organizacije od kojih će Splitsko-dalmatinska dati 91 izaslanika, Brodsko-posavska 76, a Vukovarsko-srijemska njih 73. Osječko-baranjska županijska organizacija i Grad Zagreb izabrat će 61 izaslanika, dok ih najmanje dolazi iz Istarske, njih 16 i Međimurske, deset izaslanika.

Potencijalni kandidati i kandidatkinje za stranačke dužnosti kandidature trebaju dostaviti do 5. svibnja, a status kandidata za neku od dužnosti steći će prikupljanjem potpisa izabranih izaslanika. Sva imena izaslanika bit će poznata do 5. svibnja pa će kandidati moći prikupljati potpise do 19. svibnja, dan prije održavanja 15. Općeg sabora HDZ-a. Uz to, kandidati će od 5. do 20. svibnja moći obići Hrvatsku i od tada koristiti prostorije podružnica za predstavljanje, a sve ostale troškove morat će sami snositi.

Kandidati za predsjednika stranke trebaju skupiti 400 potpisa izaslanika Općeg sabora, 300 za zamjenika, a 250 za potpredsjednike, a svaki izaslanik potpisom može poduprijeti više kandidata.

Svaki od kandidata za predsjednika, zamjenike, potpredsjednike i članove Predsjedništva može sudjelovati samo u izbornom procesu temeljnog ogranka u onim organizacijama kojima pripada.

Za predsjednika HDZ-a kandidature su dosada najavili aktualna predsjednica stranke Jadranka Kosor, njezin zamjenik Darko Milinović, Tomislav Karamarko, Milan Kujundžić, Domagoj Ivan Milošević te Drago Prgomet.

Jadranka Kosor je najavljujući svoju kandidaturu za predsjednicu rekla kako misli da je dosta toga napravila, da je nosila ogroman i prestrašan teret i sve izdržala. "Kada je došla obavijest o tome da je HDZ pod istragom, izašla sam na konferenciju za novinare i rekla da smo dobili takvu obavijest i da je teško, ali da ćemo izdržati, ići na sud", podsjetila je Kosor u svojim medijskim istupima dodajući kako je u tom trenutku i taj teret bio isključivo na njezinim leđima. Istaknula je i rezultate tijekom dvije i pol godine svoga premijerskog mandata, navodeći da je njezina Vlada djelovala u vremenu najveće gospodarske krize i bez ikakve potpore.

Najavljujući kandidaturu aktualni zamjenik predsjednice stranke Milinović je rekao da je proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji okončan te da u budućnosti HDZ mora odgovoriti na neka druga pitanja, kao što je globalizacija u svijetu, Europi i Hrvatskoj. "Jedan sam od onih koji smatra da moramo prestati stvarati kult ličnosti u HDZ-u", kazao je Milinović naglasivši da HDZ-u treba moderno, novo vodstvo, koje ima odgovore na nove izazove.

Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević u svojemu programu ističe da HDZ treba postati suvremena demokršćanska stranka koja će čuvati hrvatske tradicionalne vrijednosti i istodobno biti usmjerena prema napretku. Također, poljuljano povjerenje u stranku želi vratiti s novim ljudima i inicijativama.

Da je vrijeme za novo vodstvo i novi način rada u HDZ-u smatra liječnik Drago Prgomet koji u svom programu ističe da će, postane li predsjednik HDZ-a, stranku voditi odgovorno, sposobno i pobjednički.

Tomislav Karamarko naglasio je da HDZ-u i Hrvatskoj želi vratiti samopoštovanje te se u godinama koje zemlju čekaju u EU boriti "za novu hrvatsku neovisnost", prije svega na ekonomskom planu, a članove stranke pozvao je na jedinstvo.

Ravnatelj Kliničke bolnice "Dubrava" Milan Kujundžić najavio je da će se za predsjednika HDZ-a kandidirati radi bolje budućnosti Hrvatske, mladih i radi svih onih koji su sanjali Hrvatsku. Smatra kako je stranka danas u dubokoj krizi i kaosu, a prijeti joj i rizik da svake godine bude slabija i gurnuta na margine.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 11.02.12. 15:18

Subota je,snijeg pada,ne da mi se komentirati


registracija
17/4/11

DONDON, 11.02.12. 15:27

A i nemaš što komentirati, ZNA SE da se sve zna.


registracija
31/1/10

STTony, 11.02.12. 20:07

Koncertna dvorana, prikladno mjesto. Opet će svirati k..cu, lagati i smišljati novi plan pljačke kao i do sada.


registracija
26/1/08

Rampa, 11.02.12. 20:40

A zašto je ovo krupna, naslovna vijest stranice?

Kome je uopće bitno što biraju predsjednika hapi/drpi stranke osim njima samima?


registracija
2/1/11

prohujalo, 12.02.12. 09:36

dvoumim se dali ostaviti komentar ili ne.....
ostaviti komentar kritikovajuci HDZ-e- nula
ne ostaviti komentar na gluposti HDZ-e- je isto ravno nuli-jer njihov kadar je toliko lopovluski nastrojen da sve pretvara u njihovim mozgovima u pobjedu.....
Da mi netko rece jos davnih devedesetih da ima ovakvih primituivaca(necu koristiti drugi termin) u HDZ-e, prosto da covjek ne povjeruje........i ako mene iskreno pitate mijenjala bi rijeci one pijesme koju je HDZ-e koristio tokom rata......samo zovi.......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika