12.02.2012. / 10:36

Autor: Hina

Vođa Al Kaide podupire pobunu u Siriji

Vođa Al Kaide Ajman al-Zavahiri pružio je potporu pobunjenicima u Siriji u videoporuci koju su objavili islamistički forumi, javio je u nedjelju američki centar za praćenje islamističkih mrežnih stranica SITE a prenijele su svjetske agencije.

Ajman Al-ZavahiriAjman Al-ZavahiriVođa Al Kaide Ajman al-Zavahiri pružio je potporu pobunjenicima u Siriji u videoporuci koju su objavili islamistički forumi, javio je u nedjelju američki centar za praćenje islamističkih mrežnih stranica SITE a prenijele su svjetske agencije.

U videosnimci pod nazivom "Naprijed, sirijski lavovi", Ajman al-Zavahiri optužuje sirijski režim za zločine nad njegovim građanima i hvali one koji su se pobunili protiv vlade, javlja France Presse.

Na toj snimci koja je objavljena u subotu a traje više od osam minuta, Zavahiri, stojeći pred zelenim zastorom, poziva Sirijce da ne vjeruju zapadnim i arapskim vladama koje, tvrdi, žele uvesti režim ponikao na zapadu.

"Nemojte biti ovisni o Zapadu i o Turskoj koji su desetljećima sklapali poslove i ugovore te imali koristi od tih režima a počeli su ga napuštati kada su vidjeli da je uzdrman", rekao je vođa Al Kaide. "Budite ovisni samo o Alahu i uzdajte se u svoje žrtve, otpor i odlučnost".

Od muslimana u Turskoj, Jordanu i Libanonu zatražio je da podupru pobunu i sruše ondašnje režime koje naziva protuislamskim.

Sirijske pobunjenike pozvao je da uspostave "državu koja će braniti muslimanske zemlje, osloboditi Golan i nastaviti džihad sve dok se pobjednička zastava ne zavijori ponad uzurpiranih jeruzalemskih brežuljaka".

Ajman al-Zavahiri naslijedio je Osamu bin Ladena na vodećem položaju u Al Kaidi nakon što su u svibnju 2001. američke vojne snage ubile bin Ladena u Pakistanu.

Novine u sastavu američkog medijskog koncerna McClatchy pišu, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, da je irački ogranak Al Kaide najvjerojatnije odgovoran za napade autobombom u kojima je u petak u Alepu, u Siriji, ubijeno 28 ljudi a više od 200 je ranjeno.

Ti dnevnici ističu da bi napadi mogli potkrijepiti optužbe predsjednika Asada o umiješanosti Al Kaide u pobunu protiv njegova režima.

Sirijske sigurnosne snage pojačale su u subotu ofenzivu na središte pobune Homs a jedan je general ubijen u Damasku, dok sukobi ne pokazuju znakove popuštanja, već se naprotiv šire na Libanon.

U subotu je diljem Sirije poginula 31 osoba, većinom civili, rekao je Rami Abdel Rahman iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

U granatiranju Homsa u subotu poginulo je 10 a ranjeno je više desetaka civila, od kojih devet u pobunjeničkom uporištu Baba Amru, javlja agencija France Presse.

Asadove snage već tjedan dana žestoko napadaju Homs, gdje je od 4. veljače život izgubilo petstotinjak ljudi.

Sirijske sigurnosne snage ušle su i u Zabadani, drugo središte otpora, blizu Damaska, gdje je poginulo troje civila.

Od početka narodne pobune u Siriji u ožujku 2011. u nasilju je poginulo više od 6.000 ljudi, po podacima UN-a.

Izaslanici zemalja Arapske lige sastaju se u nedjelju u Kairu kako bi razgovarali o sirijskoj krizi.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 12.02.12. 11:45

Najjači su ovi kozojebci što vjeru obavezno propovijedaju sa kalašnjikovom u kadru.


registracija
20/8/10

McCoy, 12.02.12. 17:12

Al Kaida = CIA


registracija
23/8/09

xaron, 12.02.12. 22:07

Deja vu, kao I u Afganistanu. CIA, MI6 I Al Qaida su ponovo u istom timu. Ovi sa zapada nikako da se sjete sto su to jucer radili. Da nije tragicno bilo bi smijesno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika