13.02.2012. / 08:44

Autor: Hina

Grammy: Trijumf Adele, tuga zbog Whitney

Ovogodišnja dodjela nagrade Grammy obilježena je srećom zbog Adelina uspjeha i povratka na pozornicu, ali i tugom za iznenada premuinulom pjevačicom Whitney Houston koje su se prisjetili mnogi glazbenici u svojim govorima i izvedbama

ArhivaArhivaBritanska soul pjevačica Adele osvojila je šest nagrada "Grammy" i to za svaku od kategorija za koju je nominirana pa tako i za album godine "21" te za najizvođeniju pjesmu godine "Rolling In the Deep".

Ovogodišnja dodjela nagrade Grammy obilježena je srećom zbog Adelina uspjeha i povratka na pozornicu, ali i tugom za iznenada premuinulom pjevačicom Whitney Houston koje su se prisjetili mnogi glazbenici u svojim govorima i izvedbama. Glumica i pjevačica Jennifer Hudson otpjevala je hit Whitney Houston "I Will Always Love You" kako bi odala počast preminuloj pjevačici, a gost na ovogodišnjoj dodjeli Cool J pozvao je na molitvu za njenu obitelj, prijatelje i obožavatelje.

Ali, glazbeni šou je ipak pripao Adele. 23-godišnja pjevačica, koja je u glazbeni svijet ušla poput oluje, morala je lani proći operaciju glasnica te prema liječničkom savjetu na napraviti pjevačku pauzu. Svoju veliku glazbenu večer britanska pjevačica, na kojoj je nastupila prvi put nakon operacije glasnica, završila je pjesmom "Rolling In the Deep" dignuvši pritom publiku na noge i zaradivši ovacije.

Važne glazbene nagrade Adele je dobila za album godine, najizvođeniju pjesmu i pjesmu godine, a također i za najbolju pop izvedbu, pop vokal i kratki video.

"Puno vam hvala. To je čudesno", kazala je primajući godišnju nagradu Grammy i zahvalila svakom radijskom glazbenom uredniku koji je puštao "Rolling in the Deep"...što, rekla je, zapravo i nije samo pop snimka.

Prošla godina je za Adele, bila uistinu zvjezdana: njezin album "21" prodan je u više od 6,3 milijuna primjeraka u SAD-u i probio je mnoge prodajne rekorde, a 19 tjedana bio je na prvom mjestu Billboaradove liste albuma. Svoje je obožavatelje osvojila pjevajući o događajima koji su joj slomili srce poput "Rolling in the Deep," "Someone Like You," koji je zaradio drugi Grammy za najbolju solo pop izvedbu, i "Set Fire to the Rain".

Drugi veliki pobjednici su rockeri "Foo Fighters" koji su "pobrali" pet Grammy-a uključujući i nagradu za najbolju rock izvedbu za svoj hit "Walk."

"To je velika čast, a i ta pjesma je posebna za naš band. Nismo je stvorili u najboljim studijima.. nastala je u mojoj garaži s nekoliko mikrofona i snimačem", kazao je vođa grupe Dave Grohl. "Pokazuje da je ljudski element u stvaranju glazbe ono što je najvažnije."

Publika koja je vrlo bučno pozdravila Adele, kao i "Foo Fighters", istodobno je bila vrlo tiha i ozbiljna prisjećajući se smrti Whitney Houston u nedjelju u njezinoj hotelskoj sobi na Beverly Hills-u.

Nagrade "Grammy" su dodijeljene u više od 75 kategorija i mnogi dobitnici prisjetili su se Whitney Houston. Tako je i pjevačica Melanie Fiona, koja je dobitnica nagrade sa Cee Lo Green za tradicionalnu R&B izvedbu za "Fool For You," rekla da ju je inspirirala upravo Whitney Houston. "Whitney Houston, ne bih stajala danas ovdje na pozornici da nije bilo tebe", rekla je Fiona. U backstage-u je rekla novinarima da ju je majka kao djevojčicu uspavljivala upravo s njezinim pjesmama.

Dobitnici nagrade Jay-Z i Kanye West za najbolju rap izvedbu sa pjesmom "Otis" sa albuma "Watch the Throne" nisu se pojavili kako bi preuzeli nagradu. Chris Brown je osvojio Grammy za najbolji R&B album "F.A.M.E.", a Lady Antebellum odnijela je kući nagradu za najbolji country album sa "Own the Night".

Dojmljivu izvedbu imali su Bruce Springsteen i The E Street Band, Chris Brown, Coldplay i Rihanna, Jason Aldean i Kelly Clarkson te Alicia Keys i Bonnie Raitt koje su u duetu otpjevale "A Sunday Kind of Love" Ette James, koja je također preminula početkom 2012.

Country pjevačica Taylor Swift "pokupila" je dvije nagrade za svoju pjesmu "Mean", baš kao i DJ Skrillex koji je također osvojio dva Grammy-a za dance i top dance/electronički album sa "Scary Monsters and Nice Sprites".

Rapper Kanye West dobio je Grammy-a za najbolju rap izvedbu i za najbolji rap album sa "My Beautiful Dark Twisted Fantasy."

Prije toga, dirljiv je bio trenutak kada se Mitch i Janis Winehouse, roditelji pjevačice Amy Winehouse koja je preminula 2011, primili nagradu za najbolji duo ili grupnu izvedbu koju je Amy otpjevala zajedno s Tonijem Bennettom, "Body and Soul."

"Slava Whitney Houston. Slava Amy Winehouse i slava Etti James. Ondje gore sada je odličan ženski band", čulo se tom prilikom.

Vezane vijesti

'Luka Ritz je simbol borbe protiv nasilja'

'Luka Ritz je simbol borbe protiv nasilja'

Učenice osnovne i srednje škole Ivona Farkaš i Klara Đurkin dobitnice su ovogodišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika