18.11.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

ITALIJA

ANDREOTTI OSUĐEN ZBOG UBOJSTVA NOVINARA

Bivši šef talijanske vlade i doživotni senator Giulio Andreotti osuđen je u nedjelju na 24 godina zatvora. Njega je porotno vijeće suda u Perugi osudilo za sudjelovanje u ubojstvu jednog novinara 1979. Ipak, imunitet koji uživa kao doživotni senator štiti Andreottija od mogućnosti da ode na izdržavanje kazne, a odlazak u zatvor malo vjerojatnim čini i njegova visoka životna dob.
“Uvijek sam vjerovao i dalje vjerujem u pravdu, iako večeras teško mogu prihvatiti takav aspurd”, komentirao je Andreotti nakon objave presude.
Suđenje na sudu drugoga stupnja u Perugi za ubojstvo Mina Pecorellija zaključeno je osuđujućom presudom ne samo za Andreottija već i za mafijaškog bossa Gaetana Badalamentija, kojem je također izrečena kazna od 24 godina zatvora.
Novinar Mino Pecorelli ubijen je 20. ožujka 1979. na Siciliji. Prema zaključku suda, Andreotti je od mafije naručio Pecorellijevo ubojstvo, jer je navodno pripremao objavu nepoznatih detalja o ubojstvu demokršćanskog čelnika Alda Mora, koga su 1978. u Rimu ubile Crvene brigade. U tim dokumentima navodno je bilo vidljivo kako se tadašnji premijer Andreotti nije dovoljno zalagao za oslobađanje Alda Mora koga su otele Crvene brigade.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika