Objavljeno u Nacionalu br. 848, 2012-02-14

Autor: Tanja Simić

Feđa Isović

Kad čujem Hrvate kako se žale pretukao bih ih

Sarajevski scenarist i autor dokumentarnih filmova uskoro u Zagrebu s Arsenom Antonom Ostojićem počinje snimati film 'Halimin put'

'Želite li napraviti ikakvu karijeru, najbolje je svake
nedjelje ići u crkvu ili
svaki petak u džamiju',
kaže Feđa Isović'Želite li napraviti ikakvu karijeru, najbolje je svake nedjelje ići u crkvu ili svaki petak u džamiju', kaže Feđa IsovićZa koji tjedan u Zagrebu i okolici počinje snimanje novog filma Arsena Antona Ostojića "Halimin put", čiji je scenarij bio najbolje ocijenjen na prošlogodišnjem natječaju Hrvatskog audio-vizualnog centra. Na račun njega Ostojić je za realizaciju filma od HAVC-a dobio rekordnih 4,6 milijuna kuna, a scenarij je nešto ranije ušao i u finale balkanskog natječaja za financiranje razvoja scenarija Balkanski fond.

Njegov autor je Sarajlija koji je trenutačno najveća zvijezda televizijske produkcije u ovoj regiji – njegova serija "Lud, zbunjen, normalan" ušla je nedavno u petu sezonu emitiranja na Federalnoj televiziji BiH, iza njega su 143 epizode i više od 5000 stranica napisanog teksta i, iako je već nekoliko puta najavio završetak snimanja, kraj mu se ne nazire. Serija, iza koje produkcijski najvećim dijelom stoji hrvatska Nova TV, emitira se u gotovo svim državama u regiji, a pozive na suradnju iz Ljubljane, Beograda i Zagreba dobiva češće nego što fizički može prihvatiti.


RIJEČ JE O Feđi Isoviću, dugogodišnjem scenaristu i autoru dokumentarnih filmova Federalne televizije BiH, autoru radiodrama i scenarija za nekoliko igranih filmova poput "Dobro uštimanih mrtvaca" Benjamina Filipovića. Priču o Bosanki koja nakon rata kreće u potragu za ostacima svog posvojenog sina napisao je prije sedam godina i nakon smrti redatelja Benjamina Filipovića - koji ga je prvotno trebao režirati - zadnje što je očekivao bio je poziv Arsena Antona Ostojića. Nije Ostojić bio prvi koji je nakon Filipovićeve smrti bio zainteresiran za scenarij, ali je prvi čiji se način na koji je vidio film svidio Isoviću.

"Uvijek sam ga vidio kao malu, precizno ispričanu glumačku priču i nevjerojatno je kako smo se Arsen i ja složili u svim detaljima", kaže Isović, ističući da mu je čak i drago što je scenarij na realizaciju čekao toliko godina, jer ga je imao vremena dorađivati. Film nikad nije doživljavao kao ratnu priču jer obrađuje razdoblja prije i poslije rata, a ne veže ga ni za Bosnu i Hercegovinu: "Drama je drama, a takva priča se mogla dogoditi i u Njemačkoj", kaže. Radi se o ženi koja - kako bi pronašla ostatke sina u jednoj od masovnih grobnica pomoću DNA analize - mora pronaći njegovu biološku majku. Isoviću su pritom u žarištu zanimanja bili odnosi između dviju nacionalnosti, zemlja u kojoj "dva naroda žive jedan pored drugoga, a ne jedan s drugim". Film je hrvatsko-njemačko-slovenska koprodukcija, a glavne uloge igrat će hrvatske glumice Alma Prica i Olga Pakalović.

FEĐA ISOVIĆ trenutno radi na nekoliko projekata: scenarij za "Halimin put" dorađivao je do neki dan, od početka godine snima nove epizode serije "Lud, zbunjen, normalan" za koju usporedo piše i nove epizode, pregovara s jednim hrvatskim producentom o proizvodnji nove serije u Hrvatskoj, a nedavno je napisao i nekoliko epizoda nove humoristične serije "za svoju dušu". Već nekoliko godina ima gotov još jedan scenarij za igrani film koji čeka realizaciju te planira i pisanje novog, ali je u prvom redu koncentriran na televiziju. "Film gubi bitku s televizijom, postao je kao alternativni jazz koji voli grupica ljudi. Tako da filmske scenarije pišem za svoju dušu, kad za to nađem vremena. Kad napišete scenarij, ne možete znati hoćete li ga ikad vidjeti na platnu, a ako i hoćete, to će biti za najmanje pet-šest godina. Za to zaista morate imati volju, ali izgleda da ću svejedno ipak dogodine početi pisati novi film", govori.

Na regionalnu produkciju orijentiran je i u vezi s filmom i u vezi s televizijom, jer u BiH drugih Feđa Isović najpoznatiji je po svojoj humorističnoj seriji 'Lud, zbunjen, normalan'Feđa Isović najpoznatiji je po svojoj humorističnoj seriji 'Lud, zbunjen, normalan'mogućnosti i nema: "Svugdje se, čini mi se, televizijskog programa proizvodi više nego u Bosni i Hercegovini. Kosovska televizija proizvodi pet serija, bosanskohercegovačka jednu. No svugdje je sve teže doći do novca, tako da su koprodukcije i u drugim zemljama jedini način da se nešto napravi." Iako je već nekoliko puta najavio kraj snimanja serije "Lud, zbunjen, normalan", kaže da će se ona emitirati dok ju god publika bude tražila - a interes je i dalje velik. Bez obzira na broj dosad napisanih epizoda, ne ponestaje mu ideja, čak mu se čini da će peta sezona biti dosad najbolja. "Dosadi svima godinama raditi isti posao, ali ja samo pomislim kako je rudarima pa mi nekako bude puno jednostavnije sjediti za stolom i pisati. Od nečega se mora živjeti, a ja više volim pisati nego kopati."

KAO POLITIČKI ANGAŽIRANI SDP-ovac kaže da u seriji ismijava samo sebe i svoje vlastite stavove, što kod publike očito nailazi na dobar prijem. Međutim, nisu ga mimoišle oštre optužbe Islamske zajednice BiH te udruženja Majke Srebrenice i Podrinja - bio je optužen ne samo da je "povrijedio čast i dostojanstvo muslimanskog naroda", nego i da je jedna od epizoda bila "najveći genocid nad muslimanima nakon Srebrenice". Pisalo se da je zbog toga primao prijetnje smrću te da će prestati snimanje serije, ali to je demantirao. "Optužili su nas da je u toj epizodi obavljena sahrana krmetu uz vjerski obred popraćen molitvom, što se ne smije raditi svinji i što je vrijeđanje muslimana", objašnjava.

"No svatko tko je gledao tu epizodu zna da je krme bilo samo bačeno u zemlju i zatrpano. Međutim, ni jedna zemlja nije operirana od budala, o kojoj god temi da se radi. Nema tu logičnih objašnjenja, a u Bosni je uvijek sve pretjerano. To su ishitrene reakcije pojedinaca, kao što je to bio slučaj i s filmom Angeline Jolie, koji se nađu povrijeđenima zbog stvari koje su potpuno pogrešno shvatili. Živimo u ludoj zemlji, to je sve. Međutim, zanimljivo je da ni jednom nismo dobili negativnu reakciju od Saveza boraca II. svjetskog rata ili neke slične organizacije - a u seriji najčešće ismijavam ateiste, komuniste i partizane. Ipak, kad se dotaknemo vjerskih pitanja, tu je Bosna najosjetljivija." Njegova sklonost SDP-u i ateističko uvjerenje, govori, nisu olakšavajuća okolnost za život u BiH, kaže da je danas najbolje "ići svake nedjelje u crkvu ili svaki petak u džamiju": "Morate biti tamo viđeni ako mislite napraviti ikakvu karijeru."

Osim u SDP-u, odnedavno je za izražavanje svojih političkih stavova našao još jedan način. Budući da takvim temama nije mjesto u humorističnoj seriji, Isović je za njih našao drugi kanal – glazbu. Osnivač je, gitarist i autor većine tekstova punk benda Karne koji je, od podrumske zafrkancije njega i nekolicine prijatelja pod motom "alkohol ne smije trpjeti zbog svirke", odnedavno počeo poprimati razmjere konkretnog glazbenog projekta. U bendu su, među ostalima, i bosanskohercegovački glumac Miraj Grbić - koji će igrati i u "Haliminu putu" - te zagrebački glumac Goran Navojec, koji u bendu svira saksofon. Uskoro izdaju prvi album te sve češće nastupaju, a uskoro planiraju i koncerte u Zagrebu i Beogradu. "Svi smo se zadnji put zaljubili prije 20 godina i nema nikakva smisla da pjevamo ljubavne pjesme. Istovremeno, prevelik je broj neopjevanih budala na vlasti i problema koje zemlja ima da ne bismo imali beskrajnu inspiraciju. Počeli smo se sastajati kod mene u podrumu kako bismo imali razlog da pijuckamo pivo, ali malopomalo sve se to počelo razvijati mimo naše kontrole. Otvorila nam se mogućnost da snimimo album u najboljem sarajevskom studiju, producirao nam ga je jedan od najboljih producenata u regiji Nedim Babović i odjednom imamo album s kojim ni sami ne znamo što ćemo."

ŠTO SE SITUACIJE u BiH tiče, Isović je pesimističan: "Kad dođem u Hrvatsku i slušam Hrvate kako se žale na svoju državu, potukao bih se s njima. U Hrvatskoj je loše, ako se uspoređuje sa Švicarskom. Da se usporede s Bosnom, vidjeli bi kako im je fino. Imaju ozbiljnu državu, ozbiljnu vlast, sve funkcionira. Mi se više ne možemo usporediti ni s Kosovom, a da se osjećamo bolje. Hrvatska, naravno, ima svojih problema, ali dovoljno je pogledati prosječnu plaću u BiH i u Hrvatskoj – naša je triput manja, a namirnice koštaju jednako. Osim toga, imamo državu u kojoj nije moguće donijeti ni jedan zakon – godišnje donesemo jedan, a trebaju nam stotine."

Feđa Isović osnivač je i gitarist punk benda Karne, čiji je moto 'alkohol ne smije trpjeti zbog svirke'Feđa Isović osnivač je i gitarist punk benda Karne, čiji je moto 'alkohol ne smije trpjeti zbog svirke'ZA RAT KAŽE da nikada nije ni završio u BiH, nego se istim intenzitetom nastavio drugim, političkim sredstvima: "Tek smo nedavno dobili vladu, godinu i pol dana nakon izbora, koja će ionako jako teško funkcionirati zbog sukoba suprotnih strana. Već godinu i pol dana sve stoji, staro Vijeće ministara nije ni donosilo neke važnije odluke, samo su čekali da ih smijene. Neki od njih nisu godinu dana ni posjećivali svoj kabinet. Bosna na puno nivoa ne funkcionira kao država, ovdje se vodi politika koja apsolutno ima kontinuitet Radovana Karadžića. Pokušava se pokazati da Bosna i ne može funkcionirati kao država, radi se sve na tom planu da se to dokaže, kako bi došlo do disolucije u jednom momentu. No nadam se da je to ipak nemoguće, jer bi svaka disolucija vodila u neki novi sukob s tko zna kakvim posljedicama." O pristupanju EU se puno govori, kaže, svi su deklarativno za, ali kad treba izglasati zakon radi usklađivanja s europskim zakonodavstvom, nastanu problemi.

"Pred Bosnom su već godinama stotine zakona koje moramo izmijeniti, ali to ide strahovito sporo. Mi još uvijek nemamo zakonsku mogućnost da Rom ili Židov postane predsjednik države, još uvijek imamo dvije škole pod jednim krovom - djeca bošnjačke nacionalnosti ulaze u školu na jedna vrata, djeca hrvatske nacionalnosti na druga. Idu u različite turnuse i sreću se samo izvan školske ograde, gdje im jedino preostaje da se potuku. To je apartheid u kojem odgajamo svoju djecu, koja nisu naučila da Safet i Ivan mogu sjediti u istoj klupi i to će imati strahovite posljedice za budućnost Bosne. Nije mi jasno kako međunarodna zajednica to dopušta, a još manje čemu danas služi visoki međunarodni predstavnik za BiH. Oni su nekad donosili zakone i odluke važne za funkcioniranje države kad god se ovdašnji političari ne bi mogli složiti. Danas toga više nema, sve je prepušteno našim političarima, što je ravno katastrofi. Oni se nisu u stanju dogovoriti ni o popisu stanovništva, a kamoli o nekih važnijim stvarima."

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika