Objavljeno u Nacionalu br. 449, 2004-06-22

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Tri brata pljačkaša, odvjetnik i žena

Dopadljiva australska kriminalistička komedija o trojcu koji uspješno pljačka banke sve dok pokvareni odvjetnik ne baci oko na ženu jednoga od njih

Dean ŠošaDean ŠošaDomaći distributeri počaste nas tu i tamo pokojim australskim filmom. Nakon vrlo dobroga “Choppera”, proteklih smo mjeseci mogli vidjeti dvije ne osobito zanimljive, turobne drame “Nevinost prve ljubavi” i “Dok nas glasovi ne probude”, no dopadljiva kriminalistička komedija “Lažna obećanja” svjedoči iznova o vitalnosti tamošnje kinematografije. Kao i u spomenutim “Glasovima”, glavnu ulogu u “Lažnim obećanjima” odigrao je izvrsni Guy Pearce (“L. A. Povjerljivo”, “Memento”), jedan od najzanimljivijih australskih glumaca koji tu i tamo, svidi li mu se neki projekt, skokne iz Hollywooda natrag u domovinu. Ovaj put svidio mu se predložak Scotta Robertsa, relativno nezapaženog scenarista koji je “Lažnim obećanjima” debitirao kao redatelj. Zanimljivo, od ovoga tjedna u domaćim videotekama možete posuditi i najpoznatiji film na kojemu je Roberts do sada surađivao, pustolovni akcić “K2”.

Glavni junaci “Lažnih obećanja” trojica su braće Twentyman koji za život zarađuju pljačkajući banke – debeli Mal (Damien Richardson), neurotični Shane (Joel Edgerton) i najbistriji među njima, Dale (Guy Pearce), oženjen prevrtljivom Carol (Rachel Griffiths) koja iza suprugovih leđa muti s pokvarenim odvjetnikom Frankom (Robert Taylor). Frank vadi braću iz zatvora kako bi realizirali još jednu pljačku, najspektakularniju od svih dosadašnjih, no oprezni Dale sluti da se radi o zamci. Početna situacija samo je okvir za bezbrojne preokrete.

“Lažna obećanja” jedan su od onih filmova koji unatoč brojnim manama i scenarističko-redateljskim promašenostima funkcioniraju sasvim pristojno. Glasoviti Roger Ebert opisao je film kao susret Tarantina i starih britanskih krimića i pogodio.

Roberts zna kako zadržati gledateljevu pažnju, prikazuje svoje likove sa simpatijama i navodi vas da povjerujete u priču čak i onda kada je ona sumanuta. Naime, neke likove i nepotrebne fabularne rukavce svaki bi narativno imalo osvješteniji filmaš odmah uklonio iz scenarija. Ipak, u “Lažnim obećanjima” toliko je toga suvišnoga da svi promašaji i viškovi u konačnici čak imaju neku logiku, osobito imamo li na umu kako Roberts cijelo vrijeme pleše na rubu parodije.

Sve u svemu, “Lažna obećanja” su dopadljiv romantični krimić. Zadržimo li se u australskim okvirima, slabiji od “Lantane” ili “Nepravedne igre”, no kudikamo zanimljiviji i zabavniji od dviju drama spomenutih na početku teksta. Dakle, negdje u rangu s “Chopperom”, jedino što umjesto Erica Bane u njemu briljira Guy Pearce.

Za razliku od inozemnoga, domaće DVD izdanje “Lažnih obećanja” ne sadrži dodatne priloge, a i slika je daleko od kvalitetne.

DISTRIBUTER: VTI
DVD+VHS
Hard Word, austral. brit. krim. komedija, 2002.
R: Scott Roberts
GL: Guy Pearce, Rachel Griffiths, Robert Taylor, Joel Edgerton, Damien Richardson, Rhondda Findleton
FILM: 2
DVD: 0

ZAUVIJEK ZAJEDNO
CONTINENTAL FILM
DVD+VHS

Način na koji su u ponajboljim filmovima pomiješali romantiku i rijetko viđenu subverzivnost uvrštava braću Petera i Bobyja Farrellyja među, bez sumnje, najveće suvremene hollywoodske komediografe. Imamo li to na umu, njihova komedija “Zauvijek zajedno” predstavlja još veće razočaranje. Naime, njihova potencijalno urnebesna i drska priča o sijamskim blizancima prerasta nakon 15 minuta u rutinski film predvidljive radnje i neduhovitih gegova, zabavan ali ipak sramotan, ako znamo da su njegovi autori potpisnici antologijskih komedija “Kralj svih glavonja”, “Svi su ludi za Mary” i “Glup gluplji”.
DVD izdanje filma je solidno. Audiokomentar Farrellyjevih je dobrodošao dodatak, međutim šteta je što ipak ne prati neki drugi film.

Stuck on You, am. komedija, 2003.
R: Peter i Bobby Farrelly
GL: Matt Damon, Greg Kinnear, Cher, Eva Mendes, Wen Yann Shih, Jackie Flynn
FILM: 2
DVD: 2

FREDDY PROTIV JASONA
ISSA
DVD+VHS

Spektakularni susret dvojice od trojice najvećih suvremenih filmskih manijaka – Freddyja Kruegera (“Strava u Ulici brijestova”) i Jasona Voorheesa (“Petak 13.”) rezultirao je komercijalno uspješnim, no razočaravajućim djelcem. Redatelj Ronny Yu nije nezanimljiv filmaš, međutim scenarij mu nije pružio mogućnost za suludo poigravanje pop kulturom, u što je ovakav koncept svakako trebao prerasti. No opet, za potpuni ugođaj ionako bi nedostajao Michael Myers iz “Noći vještica”, serijala čija prava New Line još uvijek nije otkupio.
Solidno DVD izdanje sadrži jedan antologijski dodatak zbog kojega zaslužuje najvišu ocjenu – bizarni audiokometar u kojemu redatelju društvo prave Jason Vooorhees i Freddy Krueger, odnosno Robert Englund i Ken Kirzinger.

Freddy vs. Jason, am.-tal. horor, 2003.
R: Ronny Yu
GL: Robert Englund, Ken Kirzinger, Monica Keena, Jason Ritter, Kelly Rowland
FILM: 1
DVD: 3

POGREŠNO SKRETANJE
BLITZ
DVD+VHS

Horor “Pogrešno skretanje” razveselit će sve one kojima se, još u doba prvoga “Vriska”, popela na živce autoreferencijalnost koja karakterizira suvremene horore. Staromodno djelo talentiranoga redatelja Roba Schmidta posuđuje mnogo toga iz Cravenova filma “The Hills Have Eyes” i Hooperova “Teksaškog masakra motornom pilom”, međutim nudi više nego solidnu količinu straha i terora da ga se može bezrezervno preporučiti svakom ljubitelju dobre strave. Među tvorcima filma je i glasoviti kreator čudovišta Stan Winston, čiji će vam likovi itekako ostati u sjećanju.
Među dodacima solidnome DVD izdanju filma je nekoliko featurettea i audiokomentar koji su obavili Schmidt i glavni glumci, Eliza Dushku i Desmond Harrington.

Wrong Turn, am.-njem. horor, 2003.
R: Rob Schmidt
GL: Desmond Harrington, Eliza Dushku, Emmanuelle Chriqui, Jeremy Sisto, Kevin Zegers

FILM: 2
DVD: 2

POCAHONTAS
CONTINENTAL FILM
DVD+VHS

Disneyjev ekološki angažirani crtić “Pocahontas” o engleskom doseljeniku koji osvoji mladu Indijanku na malo drukčiji način od predviđenog, uživa znatno slabiju reputaciju negoli, primjerice “Kralj lavova”, tako da je i njegovo DVD izdanje kudikamo siromašnije. Film i dodaci stisnuti su na jednome disku, a za razliku od “Kralja” distributer se nije odlučio za naknadnu hrvatsku sinkronizaciju. Slika je solidna, a dodaci rutinski – podulji dokumentarac o snimanju filma, nekoliko “featurettea”, jedna interaktivna šetnjica i jedna izbačena scena.

Pocahontas, am. anim. film, 1995.
R: Mike Gabriel, Eric Goldberg
GL (glasovi): Irene Bedard, Mel Gibson
FILM: 2
DVD: 1

K2
BLITZ
DVD+VHS

Pustolovni film “K2”, o dvojici prijatelja koji se u slobodno vrijeme bave alpinizmom, opasno pleše na rubu “trivijale”, no prikaz ekspedicije na nižega Mount Everestova “kolegu” ipak posjeduje dovoljno šarma i entuzijazma da običnoga gledatelja zadrži uz ekran. S obzirom na to kako je Britanac Franc Roddam režirao ovaj film, ne čudi što je nakon toga potpisao još samo dvije mini-serije.
Jedini dodatak DVD izdanju je dokumentarac o nastanku filma, zanimljiv ponajviše zbog lokacija na kojima je “K2” snimljen.

K2, brit.-am.-jap. pust. film, 1992.
R: Franc Roddam
GL: Michael Biehn, Matt Craven
FILM: 2
DVD: 1

BIJELA OPASNOST
UCD
DVD+VHS

“Moralka” o mladom dileru koji se zbog cure sukobi sa skinsima bila bi nezanimljiva da u njenoj realizaciji nije sudjelovalo dvoje itekako uglednih filmskih radnika, nekoć kultni redatelj Abel Ferrara i mlada Alison Lohman. Dok jezivost Ferrarina producentskog uratka svjedoči kako niska razina njegovih posljednjih filmova nije slučajna, Lohmanici se nastup u ovom filmu može oprostiti, jer su je briljantne uloge u “Bijelom oleandru” i ”Šibicarima” afirmirale kao jednu od najboljih mladih hollywoodskih glumica.

White Boy, am. krim. drama, 2002.
R: John Marino
GL: Johnny Green, Alison Lohman
FILM: 0
DVD: 1

VOŽNJA BEZ POVRATKA
CONTINENTAL FILM
DVD+VHS

“Vožnja bez povratka” predstavlja Tobeyju Maguireu isto što i “Bijela opasnost” njegovoj kolegici Alison Lohman – mrlju koju je izbrisao već godinu dana poslije, sjajnim nastupom u “Ledenoj oluji”. Teško je reći što je najgore u sumanutoj priči o sinu vlasnika teksaškog motela koji se uplete u slučaj ubojstva, no nije teško izdvojiti ono najbolje – šarmantnog Benicia Del Tora u epizodnoj ulozi policajca koji je rješenjem suludoga slučaja mogao film okončati i puno ranije. DVD izdanje “Vožnje bez povratka” ne sadrži priloge.

Joyride, am. krim. drama, 1996.
R: Quinton Peeples
GL: Tobey Maguire, Amy Hathaway
FILM: 0
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika