14.02.2012. / 12:48

Autor: Hina

Na samitu Kina-EU dominira dužnička kriza

"Kina je voljna više sudjelovati u traženju rješenja za dužničku krizu u Europi", rekao je u utorak premijer Wen Jiabao na početku summita

IlustracijaIlustracijaKina i Europska unija počele su u utorak u Pekingu susret na vrhu na kojemu je dominirala dužnička kriza čijem otklanjanju kineska vlada, kako je najavila, želi pridonijeti ne bi li spriječila njezin negativan utjecaj na usporavanje rasta drugog po snazi gospodarstva u svijetu.

Na summitu koji se trebao održati u listopadu, ali je odgođen zbog krize javnih financija, sudjeluju predsjednik EU-a Herman Van Rompuy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i kineski premijer Wen Jiabao.

Dvojicu europskih čelnika primit će u srijedu kineski predsjednik Hu Jintao.

"Naše veze su čvrste. Prošli smo dug put otkako smo 2003. uspostavili globalno strateško partnerstvo, ali mogućnosti su i dalje goleme", rekao je Van Rompuy otvarajući susret.

Van Rompuy je istaknuo da su gospodarstva EU-a i Kine čvrsto povezana. Ona su "postala međusobno toliko ovisna da promjena stope rasta jednog strateškog partnera izravno i osjetno utječe na drugog", kazao je. Usto je zatražio lakši pristup Europljana kineskom tržištu. "Borba mora biti ravnopravna, poduzeća u zemljama EU-a moraju imati lakši pristup (kineskom) tržištu i bolju zaštitu prava industrijskog vlasništva", dodao je.

"Kina je voljna više sudjelovati u traženju rješenja za dužničku krizu u Europi", rekao je u utorak premijer Wen Jiabao na početku summita.

Kina je u više navrata pokazala spremnost da sudjeluje u Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF) i u Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM) koji će ga zamijeniti u srpnju.

No drugo po snazi svjetsko gospodarstvo, čije su devizne rezerve gotovo 3.200 milijarda dolara, nije preuzelo nikakve konkretne obveze u brojkama.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

registracija
20/4/11

BivsiYU, 14.02.12. 13:31

Kina će za pet godina biti prva ekonomska sila.
Možda je to dobro za svijet. Time bi se malo promijenio svjetski globalni poredak.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika