15.02.2012. / 09:57

Autor: Deutsche Welle

Zločin u zemlji krvi i meda

Film Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda“ istrgao je iz zaborava stravične zločine počinjenje tokom proteklog rata, ocjenjuju predstavnice udruženja žrtava iz BiH. Jolie je "realno prikazala strahote rata"

Prizor iz filmaPrizor iz filmaŽrtve rata u BiH tvrde da je film Angeline Jolie „U zemlji krvi i meda" (In the Land of Blood and Honey) realan prikaz zločina i torture kroz koju su prošle mnoge žene u BiH. Predsjednica Saveza logoraša Kantona Sarajevo Enisa Salčinović smatra da je Angelina Jolie vjerodostojno prikazala ratne događaje u BiH, „posebno seksualna zlostavljanja žena u logorima Vojske Republike Srpske". „Govoreći iz ugla žrtve, mogu reći da je film realno prikazao agresiju na BiH, posebno ono što se nama žrtvama dešavalo 1992. godine", kaže Enisa Salčinović.

Jedna od onih koji su imali priliku vidjeti film prije premijere, predsjednica bosanskohercegovačkog ogranka „Društva za ugrožene narode" Fadila Memišević priznaje kako nije očekivala da će Angeline Jolie tako vjerno oslikati patnju bosanskih žena. Kaže da su preživjele žrtve nakon projekcije bile „jako potresene i zahvalne američkoj redateljici što je iz zaborava istrgla stravične zločine". „Reakcije u BiH i regiji govore da je film i te kako realan. BiH i Srbija još nisu doživjele katarzu, još se nisu suočile sa prošloću i zato su reakcije tako podijeljene", kaže Fadila Memišević.

Ratna drama zasnovana na činjenicama

Predsjednica udruženja „Žene žrtve rata" Bakira Hasečić nije imala priliku gledati film u prosincu 2011. godine, kada je on prikazan predstavnicima jedanaest bosanskohercegovačkih udruženja. U medijima je vidjela samo inserte na osnovu kojih tvrdi da je Angelina Jolie „prilično dobro prikazala agresiju i genocid u BiH". Međutim, ističe da film ima i spornih dijelova. „Sve ono što se nama desilo nije se moglo prenijeti na platno. Nije moglo biti ljubavi između ratnog zločinca i žrtve. Ima scena koje duboko vrijeđaju žrtve", kaže Bakira Hasečić.

Centar za postkonfliktna istraživanja jedan je od organizatora bosanskohercegovačke premijere filma „U zemlji krvi i meda", koja će biti održana u utorak (14.2.) u Sarajevu. Direktorica Centra Velma Šarić smatra da je film realan prikaz ratnih strahota u BiH. „Mislim da film Angeline Jolie realno prikazuje ono što se događalo ženama u BiH, o čemu govore i službeni podaci u Ujedinjenim narodima". Prema podacima UN-a, u BiH je tijekom proteklog rata silovano 50.000 žena.

Autor: Samir Huseinović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Film Angeline Jolie ipak gledan i u Srbiji

Film Angeline Jolie ipak gledan i u Srbiji

Film "U zemlji krvi i meda" Angeline Jolie ne samo da je ostvario izvanredan uspjeh u Bosni i Hercegovini i najbolje kino otvaranje ove godine u… Više

Komentari

registracija
14/4/07

sabo, 29.02.12. 04:24

....., a da su "zrtve" bile pobednici, a uz veliku podrsku neprijateljevih neprijatelja je cudo kako se to nije dogodilo, za verovati je da bi onda ONA opet snimala film sa prikladnim nazivom za junake...! Jer je namera bila da se tretiraju RDJAVI MOMCI, KOJI SU SADA "HIT"....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika