15.02.2012. / 17:43

Autor: Nacional.hr

Sberbank novi vlasnik Volksbank Internationala

Sberbank je odlično pozicioniran za daljnji rast na tržištima srednje i istočne Europe na kojima za to postoji značajni potencijal

Najveća ruska banka Sberbank zaključila je proces akvizicije stopostotnog udjela u grupaciji Volksbank International (VBI) u koju spada i Volksbank Hrvatska.

Današnje zaključenje kupoprodaje predstavlja završetak procesa koji je otpočeo 8. rujna 2011. godine, kada je Sberbank s dioničarima VBI-ja - Österreichische Volksbanken-AG (VBAG), BPCE S.A. (BPCE), DZ BANK AG (DZ Bank) i WGZ BANK AG (WGZ Bank) - potpisao ugovor o uvjetima kupoprodaje. Ova transakcija ne uključuje rumunjsku banku-kćer VBI grupacije - VB Rumunjska.

U razdoblju od potpisivanja ugovora o uvjetima kupoprodaje u rujnu 2011. godine do dovršetka transakcije, dioničari VBI-ja uplatili su dodatni kapital kako bi pokrili gubitke iz trećeg kvartala 2011. godine, te pristali na smanjenje prvobitno dogovorene cijene od 585 milijuna eura za 80 milijuna eura. Konačna kupoprodajna cijena time iznosi 505 milijuna eura.

Kao dio konačnog dogovora, Sberbank je također od VBAG-a, DZ BANKA, WGZ BANKA te BPCE-a preuzeo dugoročno refinanciranje dioničara u iznosu od oko 2,1 milijardi eura, dok su VBAG ili skupina banaka predvođena VBAG-om odobrili Sberbanku financiranje na rok od 5 godina u iznosu od 500 milijuna eura.

Ova transakcija predstavlja prvu značajniju akviziciju ruske banke van granica Zajednice neovisnih država, kao i posljednji korak u procesu transformacije iz ruske financijske institucije u jednu od vodećih međunarodnih bankarskih grupacija. VBI bez VB Rumunjske ima ukupno 295 poslovnica i više od 600.000 klijenata. Banke-kćeri VBI-ja spadaju među vodećih deset banaka (prema ukupnoj aktivi) u Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj te Bosni i Hercegovini, odnosno među prvih petnaest u Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji. Grupacija je također prisutna i u Ukrajini te ima odobrenje za rad u Republici Austriji.

„Kupnja grupacije Volksbank International predstavlja vrlo važan korak u ostvarenju strategije Sberbanka i naših nastojanja da stvorimo uistinu globalnu financijsku korporaciju. Zahvaljujući svojem kapitalu i pristupu izvorima financiranja, Sberbank je odlično pozicioniran za daljnji rast na tržištima srednje i istočne Europe na kojima za to postoji značajni potencijal. Uvjereni smo da će Sberbank na temelju bogatog poslovnog iskustva i poslovnih odnosa koje je u toj regiji stvorio VBI izgraditi snažnu platformu za organski rast i daljnje akvizicije", kazao je CEO i predsjednik Uprave Sberbanka Herman Gref.

Friedhelm Boschert, CEO VBI grupe, izrazio je svoje zadovoljstvo zaključenjem transakcije: "Vrlo sam zadovoljan što sada, nakon više od 20 godina djelovanja u regiji srednje i istočne Europe, možemo otvoriti novo poglavlje našeg uspješnog poslovanja uz podršku Sberbanka, našeg novog snažnog vlasnika."

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika