16.02.2012. / 19:13

Autor: Deutsche Welle

Eurobarometar

Bauk korupcije kruži Europom

Aktualna anketa Eurobarometra Europske komisije pokazuje kako uvjerljiva većina građana EU korupciju vidi kao veliki problem – kako na nacionalnom nivou tako i na nivou ove organizacije

Europljani vide korupciju u svemu oko sebeEuropljani vide korupciju u svemu oko sebePrema anketi Eurobarometra, koju je upravo objavila Europska komisija, 74% građana EU smatra da je korupcija veliki problem na svim institucionalnim nivoima. 73% ispitanih smatra da su organizacije EU korumpirane. To je, doduše, nešto manji postotak nego prije dvije godine (78% odnosno 76%), ali ipak pokazuje da ni demokratske institucije pojedinih država ni vlasti u Bruxellesu nisu uspjele ojačati povjerenje građana u svoj rad. Naprotiv: 47% ispitanih vjeruje da se korupcija posljednjih godina povećala, a 68% njih smatra da nema dovoljno transparentnosti i čistoće u radu institucija.

Najmanje se vjeruje političarima

Ako bi trebalo da se obrate nekome kome vjeruju u želji da raskrinkaju korupciju, onda je to najprije policija. Poslije policije - uz relativno pristojan razmak - slijede pravosudni organi, iako se i njima u dosta zemalja pripisuje sklonost korupciji. Najgore su prošli političari, jer samo mali broj građana EU vjeruje da njihove vlade ili institucije u Bruxellesu mogu efikasno suzbiti korupciju. To je zanimljivo prije svega zato što je velika većina ispitanih izrazila uvjerenje da su njihove vlade nadležne za borbu protiv korupcije. Tu se vidi principijelna vjera u državu, jer samo 12% ispitanih smatra da druge organizacije mogu imati uspijeha u antikorupcijskoj borbi. To je istovremeno i loše po nevladine organizacije u čiju kompetenciju u takvoj borbi vjeruje samo 9% ispitanih.

Najgore mišljenje o svojoj zemlji imaju Grci

Posebno kritični prema institucijama EU bili su ispitanici u Austriji i Njemačkoj: 81% Nijemaca smatra da je Europska unija korumpirana, a isto mišljenje ima čak 87% Austrijanaca. Velika diskrepanca između želja i stvarnosti dovela je do određenog fatalizma: 70% građana EU korupciju smatra neizbježnom. Upada u oči i da mladi stanovnici ove organizacije u korupciji vide mnogo manji problem nego njihovi stariji sugrađani. Kada je riječ o stavu prema zemlji, najkritičniji su Grci - 98% njih je uvjereno u to da im je država korumpirana; najbolje mišljenje o svojoj zemlji imaju Danci - samo 19% njih smatra da im je vlast podmitljiva. Njemačku tako vidi - 57% Nijemaca.

Autor: Saša Bojić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 17.02.12. 08:49

Svakim danom postaje sve jasnije da svijetu treba i predstoji,novi poredak.Iskvarenost osoba koje vode ovaj svijet ,doseže svoj vrhunac tako da postoje realne šanse za apokalipsu 12.12.2012.god.Ne od meteora ili sl.nego apokalipsa domaće izrade.Deja vou !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika