16.02.2012. / 19:51

Autor: Hina

Linić: Vlada pokazuje da može utjecati na krizu

Porezni paket rađen je kako bi vlada pokazala da može utjecati na negativne posljedice krize, poručio je večeras ministar financija Slavko Linić u završnom obraćanju kojim je Sabor zaključio raspravu o poreznom paketu te završio današnje zasjedanje.

Slavko LinićSlavko LinićPorezni paket rađen je kako bi vlada pokazala da može utjecati na negativne posljedice krize, poručio je večeras ministar financija Slavko Linić u završnom obraćanju kojim je Sabor zaključio raspravu o poreznom paketu te završio današnje zasjedanje.

Linić je naglasio kako vlada, unatoč procjenama svih domaćih i inozemnih ekonomskih analitičara o negativnom gospodarskom rastu u 2012., ipak smatra da je aktivnom politikom moguće donijeti pozitivne učinke gospodarstvu.

"Suočena s takvim analzama, takvom pesrpektivom za 2012., vlada može skrštenih ruku reći 'pa što mi tu možemo', ili biti aktivna u svojoj politici i boriti se za uvjete boljeg i konkurentnijeg gospodarstva, otvoriti investicije. Tu je taj naš optimizam, to je razlog zašto je vladina projekcija jedina pozitivna", poručio je Linić.

Upravo da bi gospodarstvo osposobila da se nosi s tim teretom, vlada se, naglasio je, i odlučila poreznim paketom umanjiti troškove poslovanja te na taj način negativne trendove pokušati pretvoriti u pozitivne.

U Vladi su svjesni, dodao je, da bitnih promjena neće biti samo promjenom porezne politike, te u bitku za gospodarski rast kreće i nizom državnih investicija, ne očekujući da u ovo rizično vrijeme u snažnije investicije može krenuti privatni sektor.

Linić je istaknuo kako su najavljene investicije u elektroprivredi, energetici, željeznicama, alternativnim izvorima energije, u cijelosti ostvarive, pa i zahvaljujući bivšoj vladi koja je dio ugovora već zaključila s međunarodnim investicijskim institucijama.

"Dakle moguće je, ali nam treba napor administracije i državnih tvrtki da realiziramo tih dodatnih osam milijardi državnih investicija, što znači i otvaranje tržišta i za hrvatske tvrtke", rekao je.

Osvrćući se na rastuću nelikvidnost, odnosno sve veći broj tvrtki i pojedinaca koji ne podmiruju obveze prema državi, Linić je kazao kako je Vlada danas i predložila da se, s 31. siječnja ove godine, za dodatnih 36 mjeseci odgode plaćanja, kao još jedan vid potpore gospodarstvu i borbi protiv nelikvidnosti.

"Opet pomažemo i onima koji su nelojalna konkurencija mnogima koji redovno plaćaju, ali suočeni s dilemom da li zaoštriti ponašanje, što možemo bez problema s novim nalozima o blokadama i stečajevima, odlučili smo još jednom poduprijeti one koji ne mogu plaćati", rekao je.

"To je jedna od posljednjih potpora prije nego što zaista počnemo čistiti gospodarstvo od neuspješnih i nesposobnih te pokušamo spašavati one koji imaju proizvod i uslugu, koji imaju šansu za tržište", kazao je Linić.

Zastupnike je izvijestio da će taj zakonski prijedlog uskoro dobiti na klupe, te da će 30 dana nakon njegova usvajanja porezna uprava pokušati zaprimiti sve zahtjeve, "a nakon toga svako neplaćanje prema državi ili neizvršavanje ugovora bit će sankcionirano blokadama i stečajevima".

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 16.02.12. 20:42

G. ministra financija S. Linića možemo gledati ovako ili onako ali svakim danom moramo ga poštivati kao financijera sve više!Jednostavno,sve što kaže je istina i glas razuma.Nismo još ništa na svojoj koži osjetili od novih mjera,no hoćemo.I neka,konačno.U dijagnozu vjerujemo,krenimo s terapijom.No,pitao bi g.Linića,sigurno zna sve o pošasti ACTA i o posljedicama na slobodu korisnika internata.Naime i sada imamo,poluprivatne Udruge koje putem paraporeznih (i u svakom slućaju PRAVNO NE DEFINIRANIH) nameta zamagljuju stotine miliuna kuna kroz paušale za autorska prava na slušanje zabavne i druge glazbe.Kako bi potpis ACTA otvorio nove mogućnosti za navedene Udruge,molim ministra da se oćituje.


registracija
9/3/10

nostradurus, 18.02.12. 12:56

A što će reći kad mu plan ne uspije? A 100% sam siguran da neće uspjeti jer Linić ne zna makroekonomiku i regulaciju novca u državi. reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika