17.02.2012. / 10:17

Autor: Hina , Nacional.hr

Bugarsko 'zeleno svjetlo' za Hrvatsku

181 nazočni zastupnik Narodnog sobranja izjasnio se bez ijednog glasa protiv ili suzdržanog za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, pri čemu je Bugarska ponovno među prvim zemljama koje ratificiraju jedan za Hrvatsku ključni dokument

IlustracijaIlustracijaBugarski parlament u petak je na plenarnoj sjednici jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a glasovanju je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem.

181 nazočni zastupnik Narodnog sobranja izjasnio se bez ijednog glasa protiv ili suzdržanog za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, pri čemu je Bugarska ponovno među prvim zemljama koje ratificiraju jedan za Hrvatsku ključni dokument.

Poruke potpore Hrvatskoj ali i eurointegraciji čitave regije zapadnog Balkana na raspravi u parlamentu uputili su predsjednica Narodnog sobranja Cecka Cačeva, ministar vanjskih poslova Nikolaj Mladenov, kao i predstavnici stranaka i klubova zastupnika u parlamentu, dodajući kako je današnja odluka glasovanje i za EU u cjelini.

"Bugarska je među prvima koji će ratificirati Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. To nije formalni čin Narodnog sobranja, na taj način naša će zemlja još jednom uputiti poruku da podržava eurointegracije čitavog područja Balkana", kazala je Cačeva otvarajući sjednicu predsjednica bugarskog parlamenta.

Šef diplomacije Mladenov također je pozvao na ratifikaciju ugovora. "Pozivam vas da glasujete za hrvatski pristupni ugovor. Hrvatska je prošla težak put od predavanja zahtjeva za članstvo do potpisivanja Ugovora o pristupanju", rekao je, dodajući da je kroz to vrijeme zabilježila impresivan napredak, a da ostvarivanje tog cilja ne bi bilo moguće bez potpore hrvatskih građana.

"Dobrodošli u EU, hrvatski prijatelji", rekao je Mladenov.

Na toj se potpori zahvalio predsjednik Sabora, ujedno naglasivši kako je Bugarska tijekom posljednjih dvadeset godina pokazala puno puta potporu i Hrvatskoj i cijeloj regiji.

"Bili ste među prvima koji ste priznali neovisnost Hrvatske a onda i ostalih republika bivše Jugoslavije. Bili ste jedan od začetnika Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi. Bili ste među prvim državama koje su ratificirale NATO Protokol za pristupanje Hrvatske, a evo danas sam sretan i ponosan što ste prva država u kojoj sam svjedočio ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora", rekao je Šprem u govoru obraćajući se zastupnicima Narodnog sobranja.

Bugarski parlament četvrti je među zemljama EU-a koji je odobrio hrvatski pristupni ugovor, nakon Slovačke 1. veljače, Mađarske 13. veljače i Donjeg doma talijanskog parlamenta 15. veljače.

"Želim poručiti s ovog visokog mjesta kako Hrvatska neće dopustiti niti će ikada bilateralne probleme koristiti kao moguću kočnicu na putu europskih integracija svojih susjeda", naglasio je Šprem.

Pristupni je ugovor Hrvatska potpisala 9. prosinca u Bruxellesu, a 22. siječnja održala je referendum o ulasku u Europsku uniju na kojem se 66 posto izašlih birača izjasnilo "za".

"Hrvatski su građani i hrvatska vlada svjesni problema s kojima se trenutno suočava Europska unija, međutim smatramo da i mi možemo pridonijeti njihovu rješavanju. Uostalom, problemi nas ne bi zaobišli čak i da smo odlučili ostati izvan Unije, stoga držimo da je u današnjem globaliziranom svijetu bolje odmah započeti rješavati probleme nego ih gurati pod tepih i praviti se da se to nas ne tiče", kazao je Šprem Bez obzira što su pregovori završili, ugovor potpisan te su počeli procesi ratifikacije, Hrvatska nema namjeru stati s reformama jer punopravno članstvo u EU-u nije konačni cilj već samo poticaj daljnjim naporima da bi građani bolje živjeli na svim područjima, rekao je također u govoru predsjednik Hrvatskog sabora koji se nakon ratifikacije uputio na sastanak s predsjednicom bugarskog parlamenta, a tijekom poslijepodneva primit će ga i bugarski predsjednik Rosen Plevneliev.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika