17.02.2012. / 15:10

Autor: Nacional.hr

Linićeva 'osobna mišljenja'

Odnošenje odluka

"To je tako? Onda neće biti tako. Siguran sam da neće. Ako je tako, ako ste u pravu, onda je to moglo biti drugačije", rekao je poprilično zbunjen premijer Milanović, komentirajući odluku prema kojoj bi nepravomoćno osuđeni pojedinci mogli aplicirati za mjesto u upravama i nadzornim odborima javnih kompanija. To je bilo jučer. Danas pak ministar financija sugerira da će se jučerašnja odluka povući. No, radi se samo o njegovom osobnom stavu

Slavko LinićSlavko Linić"Vrlo je jasno da za nadzorne odbore i uprave, ne mogu biti imenovane osobe koje se sudski procesuiraju zbog kriminala i nezakonitih radnja. Za takve osobe ne bi trebalo biti mjesta. Vlada će vjerojatno povući takvu odluku jer je politika vlade da takvima nema prostora u javnim tvrtkama", rekao je gostujući u emisiji 'Poligraf' Hrvatskog radija, ministar financija Slavko Linić najavivši povlačenje sporne odluke vlade o uvjetima koje moraju zadovoljavati osobe kako bi ih se imenovalo u nadzorne odbore i uprave javnih tvrtki.

Podsjetimo, vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o određivanju uvjeta za imenovanje prema kojima u nadzorni odbor može ući i osoba koja nije pravomoćno osuđena zbog gospodarskog krimnala.

Mediji su to odmah protumačili kao pogodovanje HNS-ovcu Srećku Ferenčaku koji je bio predložen za člana NO Janafa. O tome znači li to da će Ferenčak sad ponovno moći biti izabran u NO Janafa, novinari su nakon sjednice upitali i premijera Milanovića koji je bio iznenađen.

"To je tako? Onda neće biti tako. Siguran sam da neće. Ako je tako, ako ste u pravu, onda je to moglo biti drugačije", rekao je poprilično zbunjen premijer Milanović.

Linić: Moj je osobni stav o potrebi povlačenja odluke o NO-ima

Ministar financija Slavko Linić izjavio je kako je, kada je jutros na Hrvatskom radiju kao mogućnost najavio povlačenje Vladine odluke o imenovanju članova nadzornih i upravnih odbora u državnim tvrtkama, iznio osobni stav da osobe protiv kojih se vodi sudski proces ne bi smjele sjediti u tim tijelima, a iz Vlade se doznaje da odluka neće biti povučena.

Novinari u Hrvatskom saboru od Linića su tražili da im potvrdi svoju jutrošnju izjavu u emisiji "Poligraf" da će vlada vjerojatno povući jučer donesenu odluku o uvjetima za imenovanje članova u nadzornim i upravnim odborima, po kojoj, kako su prenijeli mediji, u ta tijela mogu ući i osobe koje nisu pravomoćno osuđene za gospodarski kriminal.

"Pitate me nešto za što nisam zadužen, prema tome pitajte onoga tko je izradio odluku. Ja govorim o svom osobnom stavu, da oni o kojima se vodi sudski proces ne bi smjeli biti ni u nadzornim ni u upravnim odborima. To je moj osobni stav. Onoga tko je pisao odluku morate pitati kako je to (odluka) prošlo, zašto je tako i što će biti s odlukom", odgovorio im je Linić.

Iz vlade se doznaje da povlačenja odluke o NO-ima neće biti jer se temelji na zakonu i ustavnoj presumpciji nevinosti, a uvjetima za imenovanje članova u nadzornim i upravnim odborima, dodaju, jasno su propisani kriteriji za izbor članova na temelju znanja, ugleda i stručnosti, a kojih će se vlada pridržavati prilikom donošenja odluka.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 17.02.12. 13:55

Iz premijerove sinoćnje zbunjene reakcije dalo bi se zaključiti da (opet) nije znao kakvu odluku je potpisao, to jest, da mu je HNS - Čačić (opet)pokušao podmetnuti.
Notorno je, a to zna i premijer, da osobe protiv kojih se vodi sudski postupak zbog kriminalnih radnji, nemaju što tražiti u upravi i nadzornim odborima javnih trg.društava.
Zato jer je to tako, a i zbog svoje vjerodostojnosti, i zato da stavi na znanje svima koji to još ne znaju, ili teško prihvaćaju, da je on prvi i glavni, vjerujem da će povući jučerašnju odluku.
Samo me zanima koliko puta će još morati Čačiću pokazivati da je je on premijer i da je njegova zadnja.
Jer, ako se ovakvi gafovi pretvore u pravilo, prvi Milanović, a za njim i cijela Vlada, gubit će sve više na vjerodostojnosti.


registracija
5/5/10

katlin, 17.02.12. 14:13

Javaljam se da besplatno brifiram Milanovića prije svake sjednice vlade s ndvenim redom, kako bi bio upoznat za što diže ruku, jer je očito da ga njegov kabinet za sjednice ne priprema.


registracija
26/1/08

Rampa, 17.02.12. 15:28

Očito je vrijeme da milanović Čačiću oduzme titulu PRVOG potpredsjednika i svede ga u okvire samo jednog od ostalih potpredsjednika, jer se taj napuhanko sa osvojenih samo 14 zastupnika već ponaša kao Premijer!


registracija
26/1/08

Rampa, 17.02.12. 15:29

Isprika, Milanović greškom napisah u brzini malim slovom!


registracija
25/10/10

cuma, 17.02.12. 15:47

Ništa pod hitno zapaliti famozne potvrde o nekažnjavanju, komu su one potrebne, kad i nepravomoćno osuđene osobe mogu kandidirati na tako unosne funkcije,,,Ferenčak imaš zahvalu svih kriminalaca u Hrvatskoj, otvaraš put zapošljavanju najvećeg ološa u državnu službu!


registracija
14/8/10

rubix, 17.02.12. 15:53

Prema Ustavu RH svaki čovjek je nevin dok mu se na sudu ne dokaže suprotno, tj. do objave pravomoćne presude. Vlada ne može donijeti zakon kojim će nevinim ljudima braniti zaposlenje, to je protuustavno i to naši novinari željni senzacija, a nažalost i neinformirani čitatelji ne razumiju.
Vladina odluka je uobičajena i formulacija da pravomoćno osuđene osobe ne smiju sjediti u nadzornim odborima pojavljuje se u apsolutno svim zakonskim odredbama, na kraju krajeva i saborski zastupnici sa nepravomoćnim presudama (čak i pravomoćnim) mogu sjediti u Saboru i donositi zakone (npr. Rončević, Drmić).
Pročitajte si zakon o trgovačkim društvima i naći ćete potpuno istu formulaciju.


registracija
14/8/10

rubix, 17.02.12. 16:07

@cuma
Potvrda o nekažnjavanju ako se traži u svrhu zaposlenja može se dobiti ako: Pred Županijskim ili Općinskim sudom NIJE PODIGNUTA OPTUŽNICA koja je postala pravomoćna, niti je izrežena nepravomoćna osuđujuća presuda za kaznena djela za koja je predviđena novčana kazna ili zatvor u trajanju do TRI godine.

Srečku Ferenčaku donesena je nepravomoćna osuđujuća presuda i kazna zatvora od godine dana. Dakle, prema Zakonima i Ustavu RH, Ferenčak se može normalno zaposliti na bilo kojem radnom mjestu.
I otkud tebi pravo čovjeka zvati kriminalcem, ako mu još nije donesena pravomoćna presuda? Što ako Vrhovni sud sruši presudu Općinskog suda i vrati suđenje na početak? Ne možeš ljude prije pravomoćnosti presude proglašavat kriminalcima.


registracija
25/10/09

sunce55, 17.02.12. 16:09

Kao što sam več rekao neće Milanović dopustiti
takvu blamažu da se imenuje Ferenčak u NO Janafa.
Čačić je teško breme premijera. Dokle???


registracija
27/11/11

Culex, 17.02.12. 16:28

Ovo je košmar, samo Ferenčak, Pusić, Mesić,Dragičević,Vrkić,Zlatar...ljudi dosta! Netko manipulira s nama i javnošću! Nešto se istovremeno groznog događa,skreću nam pažnju!Sve je počelo sukobom g.predsjednika Josipovića i ex.predsjednika Mesića oko apanaže.Jel u tom grmu zec?


registracija
25/10/10

cuma, 17.02.12. 16:40

rubix@
Protiv ferenčaka se još uvijek vodi kazneni postupak, nije dovršen, ali još uvijek traje,,,,mi mali kada tražimo potvrdu o nekažnjavanju dobijemo i taj podatak-vodi li se protiv nas kazneni postupak. I ako je tome tako ne prolazimo!


registracija
28/4/10

Zvonko, 17.02.12. 22:19

Zadnjih godina predsjednikovanja prvog predsjednika Franje Tuđmana u polupredsjedničkom sustavu proračun pantovčaka je bio 20 milijuna kuna.

Današnji ured predsjednika Josipovića koji ima kozmetičku ulogu u politici troši 50 milijuna i broj savjetnika i logističara je višestruko veći. Uz 2,5 milijuna za besmrtnog parazita Mesića troškovi ovih današnjih recesijskih se penju na 52,5 milijuna.

Još mi i danas odzvanja u ušima Mesićeva izjava o privremenoj adresi Pantovčak za ured predsjednika s početka 2000. Kakve su to pijavice? Crkva vrši barem karitativnu funkciju u društvu a ova 2 teletabisa prodaju maglu i titostalgiju!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika