17.02.2012. / 13:04

Autor: Nacional.hr

Srbija:

Predizborno 'vitlanje' Rusijom

"Mislim kako takve poruke nemaju nikakav učinak, odnosno kako neće nikoga u Europskoj uniji učiniti spremnijim Srbiji odobriti status kandidata", rekao je Bancroft

Ivica DačićIvica DačićZamjenik predsjednika Srpske vlade i ministar unutarnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je kako će Europska unija 'napraviti veliku grešku ako Srbiji u ožujku ne odobri status kandadata, jer u narodu postoje velike simpatije prema Rusiji', piše Radio Slobodna Evropa.

Dodaje kako bi stoga bilo normalno očekivati dolazak na vlast političke opcije koja bi se okrenula toj zemlji. Analitičari ocjenjuju kako takve izjave nemaju učinka u Bruxellesu i Washingtonu, kako Europa i SAD trenutno imaju većih problema i kako je riječ o 'predizbornom balonu'.

Analitičarka vanjske politike, Aleksandra Joksimović, mišljenja je kako takve izjave štete ugledu Srbije i dodaje kako se 'ne smiju davati takve izjave ako nisu utemeljene u realnim mogućnostima promjene vanjske politike'. "Velika je opasnost za jednu malu državu postaviti se između dvije sile. Drugo, Srbija je odavno strateški postavljena prema Europskoj uniji i u tom kontekstu je jako važno nastaviti tim putem. Čak i kad se tim putem ne bi nastavilo, postavilo bi se pitanje što se u ovom trenutku uopće s Rusijom može učiniti. To su nekakve nerealne prijetnje koje samo štete ugledu Srbije", objasnila je analitičarka.

Ian Bancroft, izvršni direktor britanske organizacije TransConflict, tvrdi kako ova ministrova izjava 'nema baš nikakav učinak'. "Mislim kako nema sumnje kako je cilj izjave poticanje europskih prijestolnica za dodjeljivanjem Srbiji statusa kandidata. Europa sad ima toliko drugih problema i siguran sam kako Dačićeva izjava neće postići željeni učinak. Izjava je vrlo slična onima koje su često odavde emitirane. Ako aktualna vladajuća koalicija ne dobije podršku, Srbija će pasti u ruke nacionalista. Mislim kako takve poruke nemaju nikakav učinak, odnosno kako neće nikoga u Europskoj uniji učiniti spremnijim Srbiji odobriti status kandidata", rekao je.

Upozorio je kako je Europska unija najveći srpski donator i financijer. "Uvijek me zaintrigira doza publiciteta koju ovdje dobiju vijesti o ruskim kreditima. Kad biste građane Srbije pitali što misle tko je najveći donator Srbije, mislim kako bi mnogi rekli da je to Rusija, što jednostavno nije točno", istaknuo je Bancroft.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 17.02.12. 15:33

Da hoće bogdo se potpuno vezati za Rusiju i postati njihov protektorat, to bi bilo odlično, ne bismo morali Srbiju trpiti u budućnosti u EU i sa tom zločinačkom državom još jednog dana i otvorene granice imati!


registracija
30/12/08

csiki, 17.02.12. 15:53

Uglavnom RH odlicno saradjuje sa kriminalnim grupama cak i putovnice i drzavljanstvo daje


registracija
20/8/10

McCoy, 17.02.12. 16:31

@rampa
Granice su vec sad otvorene. Toliko o tvom poznavanju teme.
A da Srbi vise vole Ruse od EU, to je opstepoznata stvar. Pa i Hrvati vise vole Nemce ako cemo suditi po onoj "Danke Deutschland". Svaki mali narod ima simpatije prema nekom vecem narodu/drzavi pogotovo ako ocekuje pomoc i podrsku. To je sudbina malih naroda...


registracija
26/1/08

Rampa, 17.02.12. 18:14

@csiki
Nekako si zaboravio reći da su većina tih kriminalnih grupacija Srbi i da su osim HR putovnica imali i Litavske i Nizozemske putovnice!

A samim tim što su imali HR putovnice, između ostalih, a ne putovnice Srbije, a Srbi su, pokazatelj je kako čak niti Srbima kriminalcima putovnica Srbije ništa ne znači!!

Ukratko, bezvrijedna je!



@McCoy
Koju si ti travu pušio kad si vidio otvorene granice između HR i SRB?

Otvorene granice na znače to da je sa putovnicom bez vize možeš prijeći uz policijsku i carinsku kontrolu, kako je to ad između HR i SRB, otvorene granoce znači da ih uopće nema, niti rampi, niti carinika, niti policajaca, onako kako su sad između većine država EU koje su u Šengen prostoru!

I onako kako te granice uskoro neće postojati između HR, Mađarske, Slovenije i Italije (kod Italije morska granica).

Zato bi bi milo drago da jednog dana ne moramo potpuno otvoriti, tj, maknuti granice prema Srbiji.

Volite vi Ruse koliko god hoćete, nemam ništa protiv, a tu fikciju koju ste si, vi Srbi, umislili da mi kao volimo Nijemce, oklačite mačku o rep, zaboli mene za Nijemcima, isti su mi kao bilo koji EU narod, nemam ja tu nikakvih predrasuda, kao ti prema Rusiji


registracija
20/8/10

McCoy, 18.02.12. 00:14

Granica je toliko otvorena da carinici i granicna policija skoro da i ne gledaju u pasose, osim kad su u pitanju utakmice ili politicka desavanja. To sto se ceka na neki pecat iz EU samo je stvar vremena. Ali neka ti bude, formalno si sasvim u pravu.
Sto se tice Nemacke, nisam ni mislio konkretno na tebe vec na hrvatski narod i komentar je bio ironican kao opaska na tekst i tvoj komentar. Ista je prica sa Srbima i Rusima. Zar moram svaki put da objasnjavam, nisi ti bas toliko glup.


registracija
26/1/08

Rampa, 18.02.12. 18:44

Da, "skoro" da ne gledaju, ali tu su i varinici i policija i rampe i to sve skupa + "skoro" koje hebe cijelu stvar!

Ni ti nisi baš tako glup, ali..............................


registracija
26/1/08

Rampa, 18.02.12. 18:44

Ispravka: ne varinici, već carinici....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika