Objavljeno u Nacionalu br. 451, 2004-06-06

Autor: Ilko Čulić

GLAZBA

Ingeniozan album koji će se teško naći na domaćem tržištu

Indie-dance fuzija benda !!! formalno pripada newyorškoj školi disco-punka, ali je nadmašuje

Ilko ČulićIlko Čulić!!! – ‘Louden Up Now’ (Warp)

Izabrali su totalno nepraktično ime !!!, odustali su od traženja velikog izdavača zbog čega ćete ovaj CD teško naći na domaćem tržištu i još su gurnuli u prvi plan singl s pjesmom “Me And Giuliani Down By The School Yard” koja traje preko 9 minuta, što im je automatski zatvorilo vrata komercijalnih radio stanica naviknutih na trominutne hitove. Međutim, kalifornijsko-njujorški osmerac, čije ime na engleskom govornom području izgovaraju “chk chk chk”, ima gotovo savršen alibi za pomalo svojeglavo ponašanje. Njegov drugi album otkriva jedan od najboljih novih američkih bandova, pri čemu se atribut novi mora uzeti s rezervom jer je već nakon spomenutog lanjskog singla bilo jasno da se ne može niotkuda pojaviti tako ingeniozno napravljena mješavina tvrdog disco-punk ritma, post-Talking Heads gitara i prodornog brassa naslijeđenog od Red Hot Chili Peppersa iz “Freaky Style” faze.
Album “Louden Up Now” istodobno je objavljen u Americi na utjecajnom labelu Touch & Go i u Britaniji s prestižnom etiketom Warp Recordsa. Bolji poznavatelji indie diskografije odmah će vam reći da ova dva izdavača dolaze iz jako udaljenih svjetova. Kult Touch & Go podignut je na pločama Big Blacka, Butthole Surfersa i Jesus Lizarda, a na jednom od njihovih singlova nalazi se i Nirvana. S druge strane londonski Warp postao je skoro sveto mjesto za poklonike eksperimentalne elektronike, udomivši Aphex Twina, Sabres Of Paradise, Two Lone Swordsmen i Squaerpushera. “Tri uskličnika” sada su zauzeli poziciju koja bi mogla biti jednako važna u oba svijeta. Njihova indie-dance fuzija formalno pripada pomodnoj njujorškoj školi disco-punka, no prije takve kategorizacije treba napomenuti da nijedan od srodnih bandova, pa čak ni razvikani Rapture, nije izbacio ovako impresivan album.
Aktualni singl “Pardon My Freedom” svojim pankerski nabrijanim gitarama upozorava da korijene !!! treba tražiti podalje od disco dancefloora. Dio ekipe predvođen pjevačem Nicom Offerom došao je iz hard core punk sastava Yah Mos, a ostali su stigli iz instrumentalnog dub banda Outhud. Nakon ujedinjenja 1996. pet godina usavršavali su se na svirkama u Sacramentu, da bi onda su snimili eponimni debitantski album i premjestili se u New York. Bas gitarist Tyler Pope u međuvremenu se afirmirao na klupskoj dance sceni kao član LCD Soundsystema, međutim na albumu “Louden Up Now” je definitivno odigrao mnogo veću ulogu i to u paru s izvrsnim bubnjarom Johnom Pughom. Kad se uključi cijeli band unutar 53 minute brzo se razotkrivaju pažljivo raspoređeni utjecaji Talking Headsa, Gang Of Foura, ranog PIL-a, The Clash remixeva i kraut-rock klasika grupe Can. Od novije muzike !!! su vjerojatno puno slušali Stereo Mc’s i Groove Armadu, a ritam sekcija ponešto duguje i Leftfieldu, naročito u besprijekornoj produkciji bubnjeva. Zbog svega toga “Louden Up Now” bit će jako teško zaobići kad se budu tražili najbolji albumi iz 2004.

The Crystal Method – ‘Legion Of Boom’ (V2 / Dallas)

Ken Jordan i Scott Kikland pokrenuli su Crystal Method kao američki odgovor na Chemical Brotherse i zamalo ispunili ambiciozni plan već na debitantskom albumu “Vegas” iz 1998. Njihov distorzirani “midtempo breakbeat” pokazao se gotovo optimalnim za zajedničke nastupe s nu-metal atrakcijama poput Linkin Parka i Limp Bizkita, kao i za samostalno predstavljanje širem rockerskom auditoriju u SAD-u koji prije Crystal Methoda nije upoznao nijedan elektronski “live act”. Milijunske tiraže prethodnih izdanja obvezale su ih na još ozbiljniju pripremu trećeg albuma, u čemu su asistirali gitarist Wes Borland (Limp Bizkit), rapper Rahzel (The Roots), pjevačica Lisa Kekaula (Basement Jaxx) i glumica Milla Jovovich, angažirana za back vokale u “I Know It’s You”.

Faithless – ‘No Roots’ (BMG / Menart)

Prošli album “Outrospectives” bio je toliko loš da se od novih Faithlessa naprosto nije smjelo previše očekivati. Međutim, Rollo, Sisiter Bliss i Maxi Jazz opet su ubacili u ekipu jedno zanimljivo pojačanje. Izvrsni soul-reggae pjevač LSK bit će pravo otkriće za sve koji su propustili njegov lanjski samostalni album “Outlaw”. U suradnji s LSK-om Faithless su došli do jedne od svojih najboljih pjesama “Love Lives On My Street”, a dobra kombinacija odigrana je i u dvodijelnoj “I Want More”. Popis favorita zatvara Maxi Jazz na prvom singlu “Mass Destruction”, dok se instrumentalni dio albuma samo povremeno diže iznad prosjeka londonske house produkcije.

Razni izvođači – ‘Masters At Work present Latin Verve Sounds’ (Verve /Aquarius)

Thievery Corporation napravili su odličan posao s kompilacijom jazz klasika “Sounds From The Verve Fi Hi”, pa je iz Vervea naručen još jedan sličan paket od njujorških latin-house trendsettera Masters At Work. Kopajući po prastarim pločama svojih uzora Louie Vega i Kenny Gonzales izdvojili su vrlo reprezentativne snimke koje precizno opisuju kakav su groove imali Dave Pike, Eddie Palmieri ili Willie Bobo, ali podsjećaju i na davno zaboravljene likove poput Quarteta Tres Bien koji se sada prvi put pojavljuje na CD-u s ultimativno plesnom “Boss Tres Bien”. Ukupno 45 minuta probranih latin-jazz evergreena i rariteta plus plus friški Masters At Work remix Williejeve “La Descarda Del Bobo”.

Zvjezdice:
!!! – 5
Crystal Method -3
Faithless – 3
Masters At Work – 4

Top lista:
1. Edo Maajka – ‘No Sikiriki’
2. !!! – ‘Louden Up Now’
3. Beastie Boys – ‘To The 5 Boroughs’
4. Yammat – ‘Plan B’
5. Jim White – ‘Drill A Hole In That Substrate’

Vezane vijesti

Edo Maajka u Aquariusu

Edo Maajka u Aquariusu

Glazbenik Edo Maajka u pratnji Frenkieja i DJ Soula ovog će petka (11. svibnja) u klubu Aquarius održati prvi zagrebački koncert nakon izlaska… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika