17.02.2012. / 15:40

Autor: Nacional.hr

Sunčani Hvar 2011. završio u plusu

U 2011. godini Sunčani Hvar d.d. je prvi puta nakon niza godina ostvario pozitivan rezultat od 954 tisuće HRK, što je za 78,9 milijuna HRK više u odnosu na prethodnu godinu

Hotel AmforaHotel AmforaHotelijersko-turistička tvrtka Sunčanih Hvar objavio je svoje poslovne rezultate koji pokazuju kako je u protekloj godini zabilježen pozitivan rezultat.

"Značajno poboljšanje poslovnog rezultata i zdrava bilanca Društva rezultat su prije svega zajedničkih odluka dioničara koji su u protekloj godini uspostavili konstruktivnu suradnju i zajednički odlučno djelovali u najboljem interesu Društva. Time je osiguran opstanak Društva i postavljen okvir u kojem je Sunčanom Hvaru omogućeno ostvarenje pozitivnog poslovnog rezultata, što predstavlja primjer uspješnog restrukturiranja Društva. U ovim okolnostima omogućena je daljnja provedba ambicioznih ciljeva i pozicioniranje Sunčanog Hvara kao vodeće hotelske kompanije u Hrvatskoj", ističu iz Sunčanog Hvara.

Najveći porast prihoda +9,6% ostvaren je kroz prihode od prodaje soba, dok je prihod od prodaje hrane i pića porastao samo 1,4% u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno su značajno smanjeni prihodi od prodaje ostalih usluga -37,1% te prihodi od najma -11,5%.

Što se tiče poslovnih rashoda, isti su u 2011. smanjeni za 25,131 milijun kuna ili 18,1% u odnosu na prethodnu godinu. Najveće smanjenje troškova ostvareno je kroz materijalne troškove i troškove rada. Implementacijom plana operativnog restrukturiranja smanjeni su troškovi rada za -16,9% u odnosu na prethodnu godinu čime je započeo proces stvaranja fleskibilnije organizacijske strukture prilagođenije sezonalnosti poslovanja Društva.Osim troškova osoblja značajnije su smanjeni i materijalni troškovi i to za -13,9% u odnosu na prethodnu godinu.

Financijski prihodi a koji se uglavnom odnose na tečajne razlike, smanjeni su za 5,9 milijuna kuna što je za 75,8 % manje u odnosu na prethodnu godinu.

Povećanje financijskih rashoda uzrokovano je zateznim kamatama od strane porezne uprave koje su u 2011 iznosile 5,48 milijuna kuna.

Razlika između izvanrednih prihoda i izvanrednih rashoda povećala se za oko 60 milijuna kuna u korist Društva. Najvećim dijelom (oko 40 milijuna kuna) ovdje se radi o otpisu kamata od strane većinskih dioničara te otpisu kamata od strane banaka kreditora po postojećim zaduženjima. Osim otpisa kamata ovdje se radi o ispravku vrijednosti rezervacija iz prethodnih razdoblja, ispravku vrijednosti osnovnih sredstava i sitnog inventara, te ispravku vrijednosti sumnjivih i spornih potraživanja.

Upravo gore spomenutim otpisom kamata, većinski dioničari su pokazali i dokazali visoku razinu spremnosti poduzimanja svih mjera potrebnih za opstanak Društva. Time su direktno, zajedno sa poboljšanjem operativnog rezultata, omogućili da Društvo po prvi puta nakon niza godina ostvari pozitivan neto rezultat.

IZLOŽENOST RIZICIMA

Poboljšani operativni rezultati u 2011.,stabilizirano poslovanje Društva, postignuti dogovori između dvaju najveća dioničara, kao i postignuti Sporazum sa Bankama, znatno su smanjili izloženost riziku od stečaja Društva.

Nakon poboljšanja i značajnog povećanja profitabilnosti, Društvo je usmjereno na poboljšanje likvidnosti što je jedan od osnovnih izazova budućeg razdoblja i preduvjet kako bi Društvo moglo podmirivati sve dospjele obveze.

U tijeku je i financijsko restrukturiranje Društva tj. dugoročni reprogram postojećih kredita, što će značajno doprinijeti poboljšanju likvidnosti i omogućiti nesmetani nastavak poslovanja i podmirivanja obveza Društva.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika