17.02.2012. / 16:31

Autor: Hina

HAK upozorava kupce rabljenih vozila na prijevare s kilometražom

Hrvatski autoklub (HAK) upozorava kupce rabljenih automobila na česte prijevare s vraćanjem kilometraže, koje su rasprostranjene po Europi, a prevaranti su zaštićeni, prevareni su prepušteni sebi, a hrvatski propisi za to još ne predviđaju odgovarajuću kaznu.

HAK upozorava na prijevare kod kupovine rabljenih automobilaHAK upozorava na prijevare kod kupovine rabljenih automobilaHrvatski autoklub (HAK) upozorava kupce rabljenih automobila na česte prijevare s vraćanjem kilometraže, koje su rasprostranjene po Europi, a prevaranti su zaštićeni, prevareni su prepušteni sebi, a hrvatski propisi za to još ne predviđaju odgovarajuću kaznu.

U HAK-u današnjim priopćenjem ističu da se prevarenim kupcima prepušta samostalno istjerivanje pravde u dugim i neizvjesnim privatnim tužbama, a svrha je prijevare obmanuti kupca pri prodaji automobila i zaraditi.

Za smanjenje broja prijeđenih kilometara na rabljenom vozilu potrebna su mala početna ulaganja, za naše prilike ostvaruje se znatna protupravno stečena imovinska korist, a učinjeno djelo teško se otkrivanje i počinitelju ne prijeti gotovo nikakva opasnost od kažnjavanja.

Možda se to čini neobičnim zbog tehnološke sofisticiranosti današnjih automobila, ali, upozoravaju u HAK-u, moderni automobili puni su elektronike, a ne mehaničkih instrumenata, te je vraćanje kilometraže pitanje hakiranja softvera. Na internetskim forumima, bez prikrivanja, razmjenjuju se podatci o tvrtkama i pojedincima koji to rade, raspituje se o cijenama, a dobar dio vozača, ako ništa drugo, barem je čuo ili zna nekoga tko je tako prodao automobil. Pojava očito ima duboko korijenje, a zakonodavac se ponaša kao da je nema, upozorava HAK.

Do službenih podataka o kojim je štetnim iznosima riječ i koliki je postotak rabljenih vozila na našem tržištu s falsificiranim brojčanicima, nije moguće doći. Po MUP-ovoj statistici, takvih podataka uopće nema jer to djelo nije opisano ni u jednom članku Kaznenog zakona ili bilo kojeg drugog zakona, teško ga je otkriti, a zatim i dokazati, dodaje se.

Neke zemlje EU-a, nastavlja HAK, u svoje propise ipak uvode odredbe koje kriminaliziraju takve prijevare te uvode centralizirane baze podataka. U Belgiji se za takvo djelo može dobiti novčana kazna od 55 do 17.500 eura i kazna zatvora do jedne godine, a u Njemačkoj je predviđena kazna zatvora do jedne godine ako se dokaže očita namjera.

Iz Njemačke se u Hrvatsku uvozi mnogo rabljenih automobila, a njihova policija procjenjuje kako je svako treće rabljeno vozilo prodano s lažnim brojem prijeđenih kilometara. Konzervativne procjene govore kako se šteta u Luksemburgu, Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj kreće od 1,5 do 2,9 milijarda eura na godinu, a u Europskoj uniji riječ je o 5,6 do 9,6 milijarda eura na godinu.

Pritom, upozoravaju u HAK-u, štetu ne trpe samo krajnji kupci, nego i pošteni trgovci, leasing društva, proizvođači i država, a pojava ostavlja posljedice i na sigurnost cestovnog prometa te na okoliš.

Što preostaje prevarenima u Hrvatskoj, pita se HAK u priopćenju i dodaje da, pravno gledano, djelo kao što je vraćanje kilometara radi prodaje vozila i stjecanja imovinske koristi ne postoji u našem zakonodavstvu. Ipak, nastavlja HAK, riječ je o obmanjivanju i zavaravanju potrošača, tj. kupca vozila, i smatra se kršenjem Zakona o zaštiti potrošača i Kaznenog zakona.

Kako je tu uglavnom riječ o pribavljanju manje imovinske koristi, jedini način kako pokrenuti kazneni postupak jest podizanje privatne tužbe i vještačenje vozila u sudskom postupku. Ako je kupoprodaja provedena između pravne i fizičke osobe, za što fizička osoba ima valjani račun, prijavu može podnijeti Državnom inspektoratu, sudovima časti itd.

Postupak nije jednostavan pa HAK savjetuje kupcima oprez i korištenje dostupnih mogućnosti te im poručuje da zatraže potvrdu Centra za vozila Hrvatske i analiziraju podatke, servisnu knjižicu provjere u ovlaštenom servisu te da, ako mogu, zatraže dijagnostičku obradu u ovlaštenom servisu.

"Posumnjate li, jednostavno odustanite od kupnje, a ako kupite vozilo i shvatite da ste prevareni, unajmite dobrog odvjetnika i naoružajte se strpljenjem i novcem", poručuje u današnjem priopćenju HAK.

Vezane vijesti

HAK: 1441 kilometar državnih cesta visoko je rizičan

HAK: 1441 kilometar državnih cesta visoko je rizičan

Hrvatski autoklub (HAK) predstavio je danas rezultate EuroRAP programa provedenog od 2007. do 2009., kojim su se ocjenjivale sigurnost i opasnosti na… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 18.02.12. 02:14

Nisu takve prevare rasprostranjene u EU, već kod nas i ostalih država nastalih raspadom YU!

To je postao nacionalni sport kod prodaje rabljenih vozila!


registracija
11/1/10

fluid, 18.02.12. 15:45

Hrvatska država je zemlja gdje stoluju apsurdni zakoni a koji su vrlo često i nepotpuni.Pa tako i MUP ističe da u Hrvatskoj nema takvih djela?Koja glupost sa najodgovornije instance u državi.Pa jedno vozilo od 20,nije prerađeno u kilometrima.Dakle MUP je pravno neupotrebljiv?Koja blamaža ali to i dokazuje svu apsurdnost i nesposobnos odgovornih u MUP-u.Dakle isprazna je priča Karamarka o profesionalcima i stručnjacima.Ni jedno ni drugo.U prevarama svesrdno sudjeluju građani sami.Recite nekome da imate automobil za prodaju sa stvarnom malom kilometražom,svaki sudionik u tom razgovoru će to apsolutno ignorirati.Objasnit će kako to nije bitno jer ti današnji motori mogu preći i po pola milijuna kilometara.!?Koja glupost i primitivizam.Ako je motor puno prešao a kilometraža skinuta,pa i cijeli auto je puno prešao.To znači apsolutnu pohabanost svih spojeva na vozilu.Posebno na najopasnijem dijelu,voznom trapu.Takvo auto je apsolutno puno prešlo i,ukoliko nisu mijenjani ključni dijelovi na voznom trapu,vozilo nemože imati stvarnu vrijednost.Sve ostalo je čista prevara.A u zakonu postoji kazneno djelo prevare(ili falcifikata).Dakle postoji pretpostavka za takvo djelo ali kako nikome u Hrvatskoj do toga uopće nije stalo,ni nadležne institucije nisu zainteresirane!Što je samo po sebi,neprihvatljivo.Tehnička ispravnost i sigurnost vozila,je vrlo čest razlog teškim prometnim nesrećama.Dakle država svojim nečinjenjem,podržava taj trend teških nesreća.Kako bilo,nedostatak prometne kulture,popraćen je i kupovnom nemoći stanovništva koje nemože održavati korak sa izamortiziranošću vozila,pa je prevara skidanjem kilometara,nužno prihvatljiv način sticanja nepoštene i kriminalne zarade.Sve je u uzročno-posljedičnoj vezi a proći će još mnogo vode rijekom Savom dok Hrvati smognu biti europejci.Kako materijalno tako i kulturološki.Sa ovakvim vladama,nemamo još dugo dobru perspektivu a da bi se stanje navedenih problema,ispravilo do granice tolerantnosti i prihvatljivosti.


registracija
10/2/12

Hazu, 20.02.12. 21:08

Neka upozore i one kupce NOVIH automobila koji kupuju nove automobile koji su oštećeni a nisu kupcu rekli ,nego su auto oštećeno skrili u garažu i uredili i prodali za novo


registracija
12/2/12

bruny, 20.02.12. 23:39

Želio bi zaraditi novac, a bojiš se razgovora za posao? Želiš slobodu a trebaš stabilan prihod? Želiš zaraditi od doma? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac? Onda imam posao koji ti odgovara. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Sve što ti je potrebno je računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako si zainteresiran/a pošalji mi mail:brunoposao683@gmail.com


registracija
26/1/08

Rampa, 22.02.12. 19:44

@bruny
Hajd' razguli lagano dalje!
Naporan si!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika