17.02.2012. / 17:47

Autor: Nacional.hr

Nisi nezaposlen ako zaradiš 1565 kuna?

Sindikalisti pak upozoravaju kako 1500 kuna nije dovoljno za život, pa bi se nezaposleni mogli okrenuti radu na crno

Tek petina nezaposlenih prima naknadu na ZavoduTek petina nezaposlenih prima naknadu na ZavoduMinistar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na posljednjoj je sjednici vlade predstavio Zakonske izmjene o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Sindikati upozoravaju kako bi te izmjene mogle potaknuti rad na crno.

Kako piše tportal, u izmjenama se definira kako osoba koja mjesečno po nekom modelu (ugovoru o djelu ili honorarnom ugovoru) zaradi više od 1565 kuna mjesečno, biti će brisana s Zavoda za zapošljavanje. Naime, u Vladi su izračunali da je upravo toliko iznosila prosječna mjesečna novčana naknada za nezaposlene u protekloj godini.

Sindikalisti pak upozoravaju kako 1500 kuna nije dovoljno za život, pa bi se nezaposleni mogli okrenuti radu na crno. Ističu kako je do sad nezaposlena osoba mogla ostvariti maksimalno 2700 kuna primanja, što je iznos najniže mjesečne osnovice na koju se obračunavaju doprinosi.

Upravo zato se sindikalisti boje kako će izmjene zapravo samo administrativno izbrisati dio nezaposlenih iz evidencije, a neće tu nezaposlenost i stvarno smanjiti.

Vezane vijesti

Nezaposlenih nešto manje nego u ožujku, ali više nego prošle godine

Nezaposlenih nešto manje nego u ožujku, ali više nego prošle godine

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za travanj pokazuju kako je u tom mjesecu bilo registrirano 323 722 nezaposlene osobe. U odnosu na ožujak to… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika