17.02.2012. / 19:23

Autor: Hina

Poljska poziva Europski parlament da ne prihvati ACTA-u

Poljski premijer Donald Tusk pozvao je u petak čelnike Europske narodne stranke (PPE), najveće političke formacije u Europskom parlamentu, da ne prihvati međunarodni ugovor protiv krivotvorenja ACTA-u.

Donald TuskDonald TuskPoljski premijer Donald Tusk pozvao je u petak čelnike Europske narodne stranke (PPE), najveće političke formacije u Europskom parlamentu, da ne prihvati međunarodni ugovor protiv krivotvorenja ACTA-u.

"Danas sam poslao pismo svim predsjednicima nacionalnih stranaka zastupljenih u PPE-u u kojemu ih pozivam da ne prihvate ugovor ACTA-u u obliku u kojem o njemu pregovara Europska komisija", rekao je Tusk novinarima.

"ACTA je pokušaj da se osigura poštovanje autorska prava, ali uz previsoku cijenu slobode", dodao je premijer, ocijenivši da ugovor ne odgovara "stvarnosti 21. stoljeća".

Poljska vlada je ACTA-u potpisala 26. siječnja u Tokiju, kao i 21 zemlja Europske unije.

Potpisivanje ugovora potaknulo je val neviđenih prosvjeda u zemlji. Deseci tisuća Poljaka, mahom mladih, izašli su na ulicu kako bi izrazili nezadovoljstvo tim tekstom koji bi, upozoravaju, mogao ograničiti slobodu izražavanja i prava korisnika na internetu.

Tusk je nakon prosvjeda odlučio obustaviti ratifikaciju ugovora u poljskom parlamentu.

"Naše stajalište o ACTA-u bilo je nepromišljeno. Bio sam u krivu", priznao je u petak premijer.

Nakon Poljske, prosvjedi su 11. veljače održani diljem Europe.

Više europskih zemalja obznanilo je nakon toga da je obustavilo ratifikaciju ugovora.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 17.02.12. 21:01

Vjerujem da se naš premijer i predsjednik neće dovesti u situaciju da moraju kazati:NAŠE STAJALIŠTE O ACTA-u BILO JE NEPROMIŠLJENO.BILI SMO U KRIVU" ! Kao što znamo,imamo i presudu Evropskog suda da akti ACTA-e nisu u interesu slobode naroda i da su prutuzakoniti.


registracija
25/6/11

livio, 17.02.12. 22:08

Stavite djetetu cokoladicu na stol i kazete "ako dirnes bice batina" tkoje tu budaletina i idiot???


registracija
16/2/11

pro, 18.02.12. 10:58

Kapitalizam


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika