18.02.2012. / 10:21

Autor: Hina , Nacional.hr

Milanović:

Vlada je spremna na zaokret

"Nisam sklon moraliziranju, iako u politici od toga ne možete pobjeći. Bitno je samo da se ne pretvorimo u ostrašćenog propovjednika koji na kraju ispadne običan licemjer", kazao je Milanović

Radimir Čačić i Zoran Milanović; Photo: Marko Mrkonjić/PIXSELL (arhiva)Radimir Čačić i Zoran Milanović; Photo: Marko Mrkonjić/PIXSELL (arhiva)Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u intevjuu za subotnji riječki "Novi list", komentirajući stanje financija u državi, kako Hrvatska po starom više ne može, te kako je sitacija takva da se mora učiniti jedino moguće - smanjiti proračunsku potrošnju.

Premijer je ocijenio da je takva odluka politička, osjetljiva, ali neophodna, naglasivši kako je Vlada spremna na zaokret.

Na pitanje je li HDZ ostavio lošije stanje nego se pokazivalo, Milanović je rekao da nema smisla "kukati i prebacivati odgovornost na prethodne Vlade, odnosno HDZ", ali, dodao je, "da su se provodile mjere koje su se trebale provoditi, ne bismo morali smanjivati proračunsku potrošnju".

Neće se svima sviđati naši potezi

Premijer Milanović je, na pitanje o tome kako riječiti probleme u javnoj upravi, kazao kako su promjene u javnom sektoru nužne ako želimo sustav koji će biti učinkovit. Naglasio je kako u ovoj godini neće biti otpuštanja u državnoj upravi, ali da se restrukturiranja u javnim poduzećima moraju provesti.

Govoreći o najavama da će 24 tisuće zaposlenih u javnoj upravi na određeno morati otići, premijer je rekao da je zapošljavanja na određeno i prekovremenih bilo previše i da se "sve to uklapa u sliku prekomjernog trošenja nezarađenog novca“.

Na upit o socijalnim tenzijama, Milanović je odgovorio kako je na Vladi da sustav državne uprave učini efikasnim i racionalnim. „Ne živimo u iluziji da će se svima sviđati to što radimo, nemaju svi ista očekivanja i interese i, u skladu s time, reakcije na određene odluke“, zaključio je.

Povećanje PDV-a bilo 'nužno'

Premijer je, govoreći o izmjenama Zakona o radu (ZOR), naveo da je riječ o potrebnim korekcijama u dijelu o produljenoj primjeni kolektivnih ugovora, a ne o radikalnim izmjenama ZOR-a. Dodao je kako su "sindikati pokazali spremnost na razgovor o onoj spornoj odredbi o trajanju i produljenoj primjeni kolektivnih ugovora, radi koje je skoro održan referendum". Sindikati tu pokazuju racionalan pristup, i o tome treba razgovarati, kazao je premijer Milanović.

Na pitanje vezano za rješavanje ekonomske krize te za odnos prema sindikatima kao socijalnim partnerima, premijer je kazao da se u rješavanju krize očekuje određena razina odricanja i participacije svih, a da je proračun realan, human i održiv.

Ukupno porezno opterećenje se ne povećava, veći teret bit će na onima koji imaju više, zaštitit će se one koji imaju manje, porezno opterećenje gospodarstvu će se smanjiti, a zdravstvo neće biti ugroženo smanjenjem doprinosa, istaknuo je Milanović te ocijenio da je povećanje PDV-a bilo nužno te da će omogućiti rasterećivanje gospodarstva.

Obveze s crkvom se 'moraju poštovati'

Na upit o kreditnom rejtingu Hrvatske, premijer je rekao kako se radi što je moguće, a da bi drastično rezanje posve zaustavilo Hrvatsku. Dodao je kako ocjena MMF-a da je Vladin smjer dobar - budi optimizam.

Premijer je najavio da predstoje razgovori s bankama, koje su, kao i država, vjerovnici poduzeća u teškoćama.

Na pitanje o mogućnosti smanjenja proračunskih izdvajanja za crkvu, premijer je istaknuo kako se obveze koje se preuzimaju moraju poštivati.

Govoreći o financiranju i gradnji nove željezničke pruge Milanović je naglasio kako je riječ o projektima koji čekaju svoju realizaciju već godinama te da je za njih bilo moguće pronaći sredstva. Naveo je da se razmatra i mogućnost koncesije, možda i javno-privatnog partnerstva, te da se razmišlja o novoj pruzi s međunarodnim izvorima financiranja.

S Čačićem sam po cjeli dan

Na novinarski upit o odnosima u vladajućoj Kukuriku koaliciji, premijer Milanović je rekao kako je zadovoljan odnosima u koaliciji, te kako se nada da će Vlada ispuniti očekivanja.

Na upit o prvom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću, tj. na novinarsku tvrdnju kako ima 'komentara da Vladu zapravo vodi Čačić, ali i da je on i uteg zbog presude koja se očekuje u Mađarskoj i zbog svog grubog političkog stila', premijer Milanović je odgovorio: "Radimo zajedno svaki dan, cijeli dan, i gledam ga kao koalicijskog partnera i osobu s kojom provodim puno vremena u planiranju, raspravljanju i donošenju odluka o mnogim temama".

Na novinarsko pitanje o 'slučaju Ferenčak', 'i 'imenovanjem osobe s presudom u NO Janafa' premijer je kratko odgovorio da je to "bilo pa prošlo. Riješeno".

Vezano za odgovornost ministra u svojim resorima kazao je kako "određena razina samostalnosti i odgovornosti, čak visoka mora postojati. Ministri upravljaju složenim sektorima i ne mogu biti marionete. Moja odgovornost, kao predsjednika Vlade, je da sve to kontroliram, nadzirem i time upravljam. Nadopunjujemo se", rekao je Milanović.

Bitno da ne postanemo licemjeri

Na tvrdnju da se od Vlade očekuje moralna i materijalna obnova društva, premijer je rekao kako se nada da će Vlada ispuniti očekivanja. "Nisam sklon moraliziranju, iako u politici od toga ne možete pobjeći. Bitno je samo da se ne pretvorimo u ostrašćenog propovjednika koji na kraju ispadne običan licemjer", kazao je.

Naglasio je i da će se činiti sve da se zaštiti dostojanstvo najugroženijih i umirovljenika, da se radi na zbrinjavanju onih koji će ostati bez posla, te da su gospodarstvu ostavljena sredstva koja će biti usmjerena na očuvanje i otvaranje radnih mjesta.

Odnose s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem premijer Milanović je ocijenio „ baš dobrim“.

Odgovarajući na pitanje o najboljem rješenju za BiH odgovorio je kako je "država s jednakopravnošću sva tri najveća naroda rješenje. To u 16 godina nije ostvareno. Na nama je da to pomognemo koliko možemo i smijemo, jer to je ipak druga država", zaključio je premijer Milanović.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 18.02.12. 14:49

Tako je govorio licemjer.


registracija
12/1/11

siziff, 18.02.12. 14:54

Još nisu ni poćeli, a već najavljuju povijesne zaokrete !

Koji diletanti, koji abortusi!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 18.02.12. 17:52

svi kazu, bas svi kazu, da Hrvatska ima pravosude na nivou bangladesa i i zmbabvea. Cacicu i milanovicu to nista ne smeta, ali kriminalci uzivaju u tome. Lkase je uvoditi poreze, i otpustati stoku istnog zuba, ali rijesavati stranacki kadar u pravosudu je tesko.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 18.02.12. 17:53

drzava u kojoj politicari, javni biljeznici i odvjetnici znace i zaraduju vise od lijecnika, inzinjera i znastvenika ne moze ici u 21 stoljece.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 18.02.12. 17:56

Bas me zanima na cemu zoki zamislja napredak Hrvatske. Mozd amisli da ce Hrvatska izvoziti pecate javnih biljeznika na njemacko i kinesko trziste u zamijenu za stvari koje kupujemo od njih.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 18.02.12. 17:57

o daa, mozda Zoki ocekuje strane insvesticije. Investitor moraju odluciti dali ulagati u Hrvatsku ili Indiju, Banglades, Indoneziju. Indija vec danas ima vise obrazovanog kadra nego Hrvatska.


registracija
28/4/10

Zvonko, 18.02.12. 20:57

Pitanje za Zorana Milanovića:

Zašto je profesor Krešimir Mihajlović smijenjen s mjesta ravnatelja Osnovne škole Petar Zrinski i uz to dobio i otkaz?
Podsjećam da djeca upravo današnjeg premijera Milanovića pohađaju tu školu!

A bunili ste se kad su poneki Srbi dobivali otkaze 90-ih!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika