18.02.2012. / 14:35

Autor: Hina

'SAD za opstanak BiH'

Približavanje BiH NATO-u blokirano je već duže godinu i pol jer ta zemlja nije rješila status vojne imovine koja bi trebala biti prepisana na njene oružane snage. Vlasti Republike Srpske do sada su inzistirale da se sva vojna imovina prepiše na entitete te da oni praktično iznajmljuju takvu imovinu vojsci što je za NATO neprihvaljivo

Barack ObamaBarack ObamaZamjenik američke državne tajnice William Burns izjavio je u subotu u Sarajevu kako je bosanskohercegovačkim dužnosnicima a kojima je razgovarao u petak prenio jasnu poruku potpore američkog predsjednika Baracka Obame i državne tajnice Hillary Clinton u naporima za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i cjelovitu provedbu Daytonskog sporazuma.

Nakon razgovora vođenih s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom, Burns je za bosanskohercegovačke novinske agencije u subotu kazao kako SAD žele vidjeti BiH u članstvu NATO-a i Europske unije te su joj na tom putu spremne dati svu potrebnu potporu.

Burns je pozdravio uspostavu Vijeća ministara istaknuvši kako je to pokazatelj da je dogovor moguć kada se političari koncentirarju na traganje za praktičnim rješenjima koja će svima donijeti boljitak.

Američki diplomat je pojasnio kako u Washingotnu sada očekuju od bosanskohercegovačkih političkih lidera da nastave raditi u istom duhu i naći rješenje za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava o eliminiranju diksriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz ustava i izbornog zakona kako bi mogao stupiti na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) potpisan između BiH i EU.

Približavanje BiH NATO-u blokirano je već duže godinu i pol jer ta zemlja nije rješila status vojne imovine koja bi trebala biti prepisana na njene oružane snage. Vlasti Republike Srpske do sada su inzistirale da se sva vojna imovina prepiše na entitete te da oni praktično iznajmljuju takvu imovinu vojsci što je za NATO neprihvaljivo. BiH ima uvjetno odobren Akcijski plan za članstvo (MAP) koji se može početi primjenjivati tek kada se ovo pitanje rješi.

"Potaknuo sam ih i da, što je prije moguće, poduzmu aktivnosti kako bi BiH mogla aktivirati svoje sudjelovanje u MAP-u prije svibanjskog summita NATO-a u Chicagu. Veleposlanstvo SAD-a u BiH spremno je da pomoći u svim tim nastojanima", kazao je Burns.

Potvrdio je i to kako će SAD nastaviti podržavati rad Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) na čijem je čelu Valention Inzko. Zamjenik američke državne tajnice u Sarajevu je razgovarao i sa Inzkom kao i sa posebnim predstavnikom Europske unije za BiH Peterom Sorensenom.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 18.02.12. 19:08

Dok je god BiH okupirana na svojih 49% teritorije od srpskog okupatora nikad ta zemlja neće biti primljena niti u NATO niti u EU!

Ameri su dopustili stvaranje "rs" i sad traže od BiH da normalno funkcionira sa takvim neprijateljskim dijelom unutar svoje teritorije!

To je kao da kažete čovjeku sa teškim oblikom raka, npr pluća u zadnjem stadiju, da očekujete od njega da živi još bar 40 godina i da normalno funkcioniraju svi njegovi vitalni organi!!

A to je nemoguće kao i normalno funkcioniranje BiH dok god postoji "rs"!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika