20.02.2012. / 14:09

Autor: Nacional.hr

Sabor o proračunu

'Tek za godinu dana vidjet će se što smo napravili'

Prema predviđanjima Vlade, proračunski bi deficit iznosio 9,9 milijardi kuna uz gospodarski rast od 0,8 posto i inflaciju od 2,4 posto

Zoran Milanović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Zoran Milanović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Predsjednik Hrvatske vlade Zoran Milanović u Hrvatskom saboru brani prijedlog Državnog proračuna.

Prema Vladinom prijedlogu, planirani rashodi za ovu godinu iznose 118,84 milijarde kuna, što je 3,4 milijarde manje nego prošle godine. Planirani su prihodi od 198, 95 milijardi kuna, odnosno 1,4 milijarde više nego prošle godine.

Ukoliko prijedlog proračuna bude prihvaćen, Vlada će na taj način smanjiti proračunski deficit za 5 milijardi kuna. Prema predviđanjima Vlade, proračunski bi deficit iznosio 9,9 milijardi kuna uz gospodarski rast od 0,8 posto i inflaciju od 2,4 posto.

Po starom ne ide

Hrvatski premijer vjeruje kako će dogovoreni proračun polučiti rezultate. "Po starom ne ide, novo je izazov, mutno i nejasno. Na nama je da ponudimo novi model za koji vjerujemo da će biti bolji i doprinijeti rastu Republike Hrvatske", rekao je.

Podsjetio je na realne hrvatske mogućnosti, kazao je kako on Hrvatsku vidi 'u sredini, a ne u nekakvoj mediokritetskoj žabokrečini'. "Na ovakav način zemlju dalje voditi ne možemo. Moramo reći dosegnuli smo određenu razinu blagostanja. Hrvatska je srednje razvijena zemlja, nažalost predugo. Kako bismo to sačuvali sljedećih par godina moramo zaokrenuti kurs, a za nešto više trebat će i više hrabrosti", izjavio je Milanović.

Ponovio je kako ćemo tek 'u praksi vidjeti kako funkcionira model kojeg predlažemo i pokrenuti Hrvatsku'. Naglasio je kako ne postoji 'čarobni štapić', već je proračunska funkcija razvojna. "Ovo što sada radimo su mjere koje nas ne vesele, naravno da će biti kritika na povećanje PDV-a, to je logično, pa neće nitko pljeskati na povećanje PDV-a", nastavio je Milanović.

Rezultati već krajem ove godine

Ministar financija Slavko Linić objasnio je kako je prijedlog Vlade borba za otvaranje investicija i 'pokretanje države'. "Sva ministarstva moraju pokrenuti mehanizme, da se ulaže u turizam, regionalni razvitak, komunalnu infrastruktura na razini lokalnih i regionalnih područja. Vlada zadužuje sve ministre da pristupe ozbiljno upravljanju imovinom Hrvatske, a rezultate očekujemo već krajem ove godine. Svjesni smo da hrvatsko gospodarstvo neće prihvatiti poziv da pokrene privatne investicije ukoliko ne bude bitke za njezinu konkurentnost", rekao je Linić.

Ističe kako je cilj jačanje domaćeg tržišta, smanjenje uvoza te kako je uspostavljen niz kontrolnih mehanizama koji će spriječiti ministarstva u probijanju svog proračuna.

Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburist optužio je Vladu da promjenama Zakona o radu zapravo žele uništiti sustav kolektivnih ugovora.

Zoran Milanović mu je odgovorio kako neće smanjiti radnička prava te dodao da Vlada o promjeni Ugovora o radu i ne razmišlja. Nastavlja kako Vlada želi privrednike rasteretiti nameta, želi stvoriti poticaje. Najavljuje poticanje javnih investicija, ne želi da Hrvatska završi kao Italija.

Dragutin Lesar potom je istaknuo 'pojavljivanje klime u Hrvatskoj' i podsjeća na prošle dvosmislene izjave Vlade o Zakonu o radu i kolektivnim ugovorima.

Zakon o radu - promjene ili ne?

Jadranka Kosor upozorila je na izjave 'najmanje dvoje ministara Vlade koji su najavili izmjene Zakona o radu'.

Klub SDSS-a zastupa Milorad Pupavac, koji je najavio podupiranje proračuna. "Hrvatskoj je potrebna fiskalna konsolidacija. Potrebni su rezovi, koji su trebali biti provedeni koju godinu ranije", rekao je. Konsolidaciju treba pratiti 'konsolidacija države'. Upozorava na 'politiku poslovanja, i neplaćanje poreza, odlaženje tvrtki u stečaj, pita 'što je država mogla u tom slučaju učiniti'. Naglašava slučaj neisplaćivanja raznih koncesija koje iznose skoro kao deficit. "Problem Hrvatske je što nije konsolidirala državu. Što je nužno", ponovio je svoje mišljenje. "Teret konsolidacije treba ravnomjerno raspodijeliti", kazao je navodeći primjere umirovljenih i mladih koji se bore s financijskim problemima. Osvrnuo se na pojedince koji 'svoju zaradu nisu stekli radom i kojima danas država smeta'. Dotaknuo se i poreza na kamate, koji je najavila Vlada. Upitao je zašto financijske institucije imaju povlaštenu poziciju u procesu konsolidacije.

50 milijardi kuna je izgubljeno

Ministar Slavko Linić osvrnuo se na nenaplaćene poreze i prihode te rekao kako je riječ o 50 milijardi kuna. "To će se isknjižiti i nažalost to je izgubljeno", dodao je. U cijelom gospodarskom sustavu neisplaćeno je 28 milijardi kuna, najavljuje zakon koji bi to trebao regulirati. Najavljuje i promjenu zakona o finacijskom poslovanju, prema vjerovnicima i dužnicima će se drugačije odnositi. Kaže kako za te reforme zakona treba vremena zbog prilagodbe institucija. Najavljuje drugačije odnose države kao vjerovnika i poreznih obveznika. Investicije, pad državne i osobne potrošnje, pad plaća bit će neke od posljedica ovog proračuna i predstojećih reformi. Podsjeća i na raspravu zastupnika o preraspodjeli poreznog opterećenja. Najavljuje i uvođenje novih poreza. "Državno bogatstvo treba pokrenuti", završio je.

Jozo Radoš istaknuo je kako je deficit izašao iz maastrichtovih okvira, što je EU uvjet. Kaže kako je zaposlenost na oko 50 posto. "Ovo je prvi proračun u deset godina koji je manji od prethodnog", rekao je dodavši kako je za to 'trebalo hrabrosti'.

Koji je 'plan B'?

IDS-ovac Damir Kajin stao je uz Vladu rekavši kako im treba dati šansu jer Hrvatsku čeka teška godina u kojoj bez restrikcija neće biti opstanka.

Dodao je kako Milanovićevoj vladi ne treba zavidjeti jer ukoliko njihove mjere ne poluče rezultate biti će potrebno prijeći na 'plan B' koji je, po njegovom mišljenju, rebalans i povećanje proračuna za 2 milijarde kuna. Dotaknuo se i raspodjela novca u proračunu istaknuvši kako 44 tisuće udruga iz proračuna dobiva 1,5 milijardi kuna te bi bilo 'fer skinuti i Crkvi'.

Osvrnuo se i na prosvjede mljekara rekavši kako ga nitko ne može uvjeriti da je 2,3 kune po litri mlijeka 'fer cijena' za seljaka. Rekao je kako bi i mlijeko trebalo imati zaštitnu cijenu kao i pšenica.

"S kravama je kao i s djecom - s njima morate živjeti 365 dana u godini", poručio je Kajin.

A gdje je u svemu Slavonija?

HDSSB-ov Dinko Burić podsjetio je premijer Milanovića na njegovo obećanje o posebnoj brizi za Slavoniju. Rekao je kako u predloženom proračunu ne vidi nikakve pomake što se Slavonije tiče.

"Još uvijek nije izgubljena šansa da održite riječ. Da budete ne samo druga, nego drugačija vlast. U Banskim dvorima promijenila se kuharica i ne kuha se više krumpir salata. No, nemojte da od vaše hrane građanima bude mučno", slikovit je bio Burić.

Milanović mu je odgovorio kako ima prostora za razgovore, ali da ne pretjeruje.

"Možete nas i dalje držati za riječ. Slavoniji će i u EU biti bolje", odgovorio je Milanović.

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor najavila je podnošenje nekoliko amandmana na prijedlog proračuna. Prigovorila je Vladi da u svojoj predizbornoj kampanji nije spominjala povećanje PDV-a jer bi tada rezultat izbora bio drugačiji.

Harač puta tri ili puta šest

Nastavila je o konkretnim mjerama proračuna rekavši kako je on precijenjen s prihodovne i podcijenjen s rashodovne strane.

"Vlada se igra porezima, ali to neće dovesti do smanjenja deficita. Sjetite se harača. Povećanje PDV-a za najsiromašnije je harač tri puta, a za neke i harč puta šest", rekla je Jadranka Kosor dodavši kako takav proračun neće dobiti potporu HDZ-a.

Milanović je odgovorio kako je njihov prijedlog proračna po prvi put manji u rashodima.

"Uvjeren sam da je naša kalkulacija ispravna i da će se pokazati dobrom za Hrvatsku", rekao je premijer.

Podsjetio je na izjave HDZ-ove vlade o viškovima u javnom sektoru te kako bi se trebalo uštedjeti na masi plaća.

"Kako? Kroz kolektivne ugovore i božićnice? Otkazim? Budimo realni", rekao je Milanović dodavši kako ovaj proračun nije imaginarij nobelovaca već realan proračun.

Konzervativni s tuđim novcem

Na kraju rasprave o proračunu zastupnicima se obratio premijer Milanović poručivši kako ovim proračunom nisu podilazili nikome.

"Mi jesmo socijalno osjetljivi, poduzetnička vlada, ali mora postojati fiskalna odogovornost. Svi moramo biti na određeni način konzervativni, a to znači odgovorni. Nikad neću biti konzervativan, ali kad je u pitanju novac koji nije moj, itekako sam konzevativan", rekao je na kraju Milanović dodavši kako će se tek za godinu dana vidjeti što su napravili.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.02.12. 13:21

nema šanse da ovaj proračun pomogne hrvatskom gospodarstvu. da su Jaca i HDZ ostali na vlasti isto bi bilo. Zoki može napraviti male pomake kao saborske mirovine, ali ništa dalje od toga. Zoki se više boji gnjeva Linića i Čačića nego li gnjeva i razročaranja svojih birača.


registracija
25/10/10

cuma, 20.02.12. 15:42

Ne treba čekati godinu dana, odmah vidimo da ste ustuknuki pred krupnim kapitalom,,,Rohatinski, Mudrinić, bankari,,,zapravo oni vam diktiraju model umirućeg pretka,,na pomolu je rat svjetskih razmjera, a vi nas lagano zahvaljujući svojim mentorima uvlačite u konačni amagedon! Kad shvatite da iz ove krize nema izlaska bez promjene društvenog koncepta,,kad shvatite da je postojeći model istrošen, onda će te moći donositi prave odluke!


registracija
18/2/12

Mirni, 20.02.12. 16:23

Hrvatska je uništila u 20 godina postojanja većinu industrije, a bez moderne industrijske izvozne proizvodnje nema nam spasa.Za obnoviti uništenu industriju treba nam bar 10 godina i puno novaca do kojeg je sada skoro nemoguće doći.Postao je toliko skup da ga se nemože racionalno uopće koristiti.Poljoprivreda kreće također na put stagnacije. I što na kraju očekivati-beskonačnu saborsku raspravu bez konca i kraja.


registracija
9/3/10

nostradurus, 20.02.12. 16:36

Slažem se da ne treba čekati godinu dana da se vide dometi ovog vođenja države. Već sam sam sebi dosadan ponavljajući jedno te isto:
1.Treba razdvojiti stvaranje i posuđivanje novca, zabraniti akcije koje imaju za posljedicu multiplikaciju novca ili duga,
2. znanstvenom metodom izračunavati mogući deficit proračuna radi održanja stabilnosti cijena i
3.zaštiti domaće gospodarstvo od jeftine uvozne robe radi poravnanja vanjskotrgovinske bilance.
To su zdravi financijski temelji na koje treba nadograditi društveno planiranje djeljenja bogatstva nastalog radom svih u državi.
Više o problemu i rješenju: sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca


registracija
22/10/11

jadno100, 21.02.12. 08:00

Sad odjednom Pupovac uz ovu vladu okreni se kako vjetar puse,a ona kokoska od kosorice govori nesto o tome da su govorili u predizbornoj kampanji o povecanju PDV-a rezultati bi bili drugaciji pa ona jos uvijek ne shvaca da je izgubila i da se nje ama bas nista vise ne pita.Pitam sve Vas koji kazete da od ovog proracuna nece biti nista,ljudi dragi sta su to oni mogli napravit odite Vi u praznu kucu pa napravite rucak!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika