20.02.2012. / 13:13

Autor: Hina

Putin najavljuje razvoj oružanih snaga "bez presedana"

Ruski premijer i predsjednički kandidat Vladimir Putin najavio je novi razvoj ruskih oružanih snaga "bez presedana" jer smatra daje to neophodno s obzirom na politiku SAD-a i NATO-a.

Vladimir PutinVladimir PutinRuski premijer i predsjednički kandidat Vladimir Putin najavio je novi razvoj ruskih oružanih snaga "bez presedana" jer smatra daje to neophodno s obzirom na politiku SAD-a i NATO-a.

"Nećemo moći jačati naše međunarodne pozicije, razvijati gospodarstvo, demokraciju, ako ne budemo u stanju zaštiti Rusiju. Ako ne procijenimo rizike mogućih sukoba, ne osiguramo vojno-tehnološku neovisnost i ne pripremimo odgovarajući vojni odgovor kao krajnju mjeru reakcije na određene izazove", napisao je Putin u svom članku objavljenom u ponedjeljak u provladinom dnevniku Rosijskaja Gazeta.

"Ovo vrijeme zahtijeva odlučne korake u svrhu jačanja sustva zračne i svemirske obrane. Na to nas potiče politika SAD-a i NATO-a po pitanju proturaketnog štita", istaknuo je.

"Mi smo usvojili i ostvarujemo programe razvitka oružanih snaga bez presedana i modernizacije vojne industrije Rusije", napisao je Putin dodajući da će uza tu svrhu u idućem desetljeću biti izdvojeno 23 bilijuna rubalja (oko 4,5 bilijuna kuna).

U članku pod naslovom "Biti snažan: jamstvo za sigurnost Rusije", Putin je ocijenio da je vjerojatnost globalnog rata nuklearnih sila jednih protiv drugih mala, jer bi to značilo kraj civilizacije.

Putin je kazao da novi lokalni i regionalni ratovi traju, kao i pokušaji da se prenesu na granice Rusije, a da su uništena osnovna načela međunarodnog prava.

"Rusija se u takvim okolnostima ne može osloniti samo na diplomatske i gospodarske metode u rješavanju sukoba", rekao je ruski premijer ističući da je za sigurnost zemlje važno da obavještajne i druge agencije budu spremne brzo reagirati u obrani zemlje.

On je najavio obnovu mornarice "u punom smislu", naročito na sjeveru i ruskom dalekom istoku, navodeći da su velike sile već započele aktivnosti u svezi s Arktikom, što je ocijenio kao izazov ruskim interesima u toj regiji.

Ruske oružane snage dobit će više od 400 modernih interkontinentalnih balističkih raketa, 20 podmornica, 50 brodova, 100 satelita, 600 zrakoplova, uključujući one pete generacije, 2300 tenkova i 17.000 modernih vozila u idućih 10 godina, najavio je Putin.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika