20.02.2012. / 14:26

Autor: Nacional.hr

Linić: Presudno je 12 kuna po litri

"To samo upozorava da su problemi u opskrbi derivatima veoma velik problem", rekao je Linić te dodao kako će i o tome razgovarati u Vladi

Slavko LinićSlavko LinićMinistar financija Slavko Linić prokomentirao je najavljeno poskupljenje naftnih derivata od ponoći.

"Rekao sam da će Vlada o tome ozbiljno razgovarati. Za nas sigurno predstavlja alarm cijena od 12 kuna jer je to problematično i za građane i za gospodarstvo. O modelima ćemo tek raspravljati", rekao je Linić dodavši kako je problem nastao u trenutku kada je cijena goriva prešla 10 kuna.

"To samo upozorava da su problemi u opskrbi derivatima veoma velik problem", rekao je Linić te dodao kako će i o tome razgovarati u Vladi.

Podsjetimo, maloprodajne cijene naftnih derivata od ponoći će biti više za 18 do 26 lipa po litri, pa će cijena najprodavanijeg benzina, eurosupera 95 biti na novoj rekordnoj razini od 10,46 kuna, benzin sa sto oktana premašit će 11 kuna i koštati 11,02 kune, a eurodizel će se približiti cijeni od 10 kuna, odnosno prodavat će se po 9,94 kune, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva.

SSSH pozvao je Vladu da smanji trošarine na naftne derivate kako bi se krajnja cijena goriva za potrošače ipak nešto spustila.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 20.02.12. 15:17

Branit ćemo benzin na 8 kuna.
A ne,to je govorio Sanader.


registracija
18/2/12

Mirni, 20.02.12. 16:11

Skupa i neradnička država uzima na benzinu 50% cijene goriva.I što će sada seljaci, privrednici, ribari,prevoznici? Preopterećeno gospodarstvo će i dalje tonuti, pa će sadašnji proračun na koncu godine ponovno biti u debelom manjku. I do kada će to tako ići????


registracija
26/1/08

Rampa, 20.02.12. 16:34

Liniću je presudno 12 kn, meni je presudno bilo već na 8 kn!


registracija
26/11/09

CH2710, 20.02.12. 18:16

Svjetske cijene, a hrvatske plaće... baš super... zar ne...?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.02.12. 20:19

CH2710 nisu svjetske cijene, HR cijene su vece od HR cijena.

auto osiguranje u Hrvatskoj je dva puta skuplje nego u Bruxellesu, i sedam puta skuplje nego u americi!

U americi sam kupila auto, vozila ga 8 godina, nikada nisam vozlila na tehnicki, nikada placala ekoloske takse, javno biljeznicke takse za prijepis vozila (ni pri prodaji ni kupnji), nikada placala cestarinu (samo jednom na cesti san diego los angeles). U Belgiji i nizozemskoj nikada placal cestarinu, niti u Njemackoj.

U americi sam imala univerzalne gume, nikada kaznu za lance i zimske gume nisam placala. Parkiralista u HR kostaju isto kao u europi pa cak i kada parkirs na moru na selu.

Auti u HR su otprilke 2.2 puta skulji nego u americi i oko 50% skuplji od njemacke ili nizozemske.

Linic, cacic i Milanovic su gadovi, politicka banda kukavica kojima je lakse lupati po gradanima nego pravosudnoj i admistrativnoj mafiji u Hrvatskoj vlasti


registracija
28/2/08

lepiaf, 20.02.12. 20:22

a ta ista vlada ubire najveci dio kolaca od cijene goriva....pa to je cisti sukob interesa...


registracija
28/2/08

lepiaf, 20.02.12. 20:28

a kada cijena goriva predje 12kn, onda ce vlada osnovati vladinu komisiju koja ce savjetovati vladu da nastavi mlatiti praznu slamu kao sto to i cini.....


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.02.12. 20:47

bravo lepiaf, i ta komisja ce dobivati svoje place od vladinog nameta na gorivo, i to ce povecati cijenu goriva


registracija
11/1/10

fluid, 20.02.12. 23:03

Liniću,legitimno se možeš oglasiti onda kada evropska primanja budu u skladu sa evropskim cijenama,bez obzira čega.Ovako samo trabunjaš kao i HDZ-ovci.Ništa od vas biti neće.Svi pretvorbeni mafijaši su vam na slobodi i lako se nose sa svim tim poskupljenjima.Ostalu hrvatsku gamad od naroda,ubijate kao stoku.Kako li zaspeš naveče,majke ti ?I ti i svi oko tebe?


registracija
26/1/08

Rampa, 20.02.12. 23:03

@ankicasrcereiber

u SAD ne postoji obaveza tehničkog prelgeda i zato na kugli zemaljskoj nema takvih neispravnih i sigurnosno opasnih krševa na cestama kao kod njih!

Hajde probaj uvesti taj "2.2" puta jeftiniji auto iz SAD bilo gdje u Europu?

Ne možeš jer moraš napraviti toliko sigurnosnih preinaka (promijeniti sjedala, kočnice, stakla, žmigavce, kvake na vratima, stakla na retrovizorima, sigurnosne pojaseve i još hrpu toga, onda sve atestirati, homologirati, pa takav auto na kraju izađe mnogo skuplji od istog u Europi).

To je zato što EU proizvođači proizvode auta po SAD sigurnosnim normama koje su višestruko labavije od sigurnosnih normi u EU!

Inače, cijene novih auta u Njemačkoj su na istom nivou kao i u HR, čak su neki modeli i skuplji nego kod nas, jedino su u Njemačkoj rabljeni auti jeftiniji nego kod nas!

Zaboravila si još napisati, kad već spominješ kazne, da se u SAD za neplaćene kazne za parkiranje ide u zatvor!

Kao i za nekoliko promila alkohola, odmah zatvor!

A da li si kad platila cestarinu(i tunelarinu) u Austriji, Italiji i Sloveniji?

Morala si, jer se ona tamo plaća!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.02.12. 23:18

Rampa ne ides u zatvor u SADu ako ne platis parking, dobijes opomenu, pa platis vise, ako se puno kazni skupi onda ides na sud.

Ideja da su automobili u SADu tehnicki losiji od onih u europi je nonsense, ako nista drugo u SASDu se mnogo, mnogo vise vozi, s mnogo vecim brzinama, mnogo jacim motorima, i mnogo tezim automobilima. Automobil do 2000 cc je u SADu mali auto, 3000 cc je prosjecan, vozi se 4000 i dalje.

Naravno da ne mozes uvesti auto u HR za manju cijenu, zakone carine hrvatska je preuzela od juge. U jugi su auti imali carine jer se stitila crvena zastava.

u SADu, jednom godinje odes na promjenu ulja, platis, 40 dolara, oni ti promjene ulje, filter, promjene sve tekucine u auto, napumpaju gume, i pregledaju auto sa savjetom kako dalje. Nas tehnicki je isti kao i prije 20 godina, i cak nisu mogli ni prepoznati da je su gume prazne. O sivm nametima da ne govorimo, i koliko vremena za sve to trebas.


registracija
26/1/08

Rampa, 20.02.12. 23:49

Nisi u pravu!

No nek ti bude, nije to nikakav nonsens, već činjenica, neću raspravljati o tome dalje, jer nisi upoznata sa mnogim sigurnosnim standardima u SAD, evo ti samo jedan detalj:

U slučaju sudara ili pucanja bilo prednjeg stakla, bilo bočnih ili zadnjeg stakla na autu za SAD tržište se to staklo raspada u 20.000 komadića, a i vezivo im je također labavije nego kod eur. auta, dok se na europskom auto ono raspada na 30.000 komadića!

Ne treba biti doktor pa sad ne pogoditi da su krhotine stakla SAD auta krupnije i opasnije po putnike od europskih auta!

I kojim se to većim brzinama u SAD vozi kad je ograničenje na SAD autoputevima na 75 mph/115 km/h, znači 15 km/h sporije nego na našim i EU autocestama, a u Njemačkoj nema uopće ograničenja na autocestama??!!

I ne radi se o uvozu u HR auta iz SAD, niti o samoj carini, već o sigurnosnim propisima i atestima o uvozu za bilo koju zemlju EU.

No prekidam ovu raspravu, otišli smo daleko od teme......


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 21.02.12. 10:28

Rampa, mislim da smo se razumijeli. po tebi tržište automobila i kvaliuteta vožnje u americi nije ni blizu tako kvalitetna kao u Hrvatskoj. Jer ameri nisu bili dovoljno pametni da bi osnovali sve moguče bezvezne urede i namete za svoje vozače.
vjerovatno zato što su automobili siguirniji, europljani plačaju skuplje auto osiguranje od amera.
mislim da bi trebalo uvesti još par agencija u hrvatske autozakone.
Evo ameri umiru na cestama kao zečevi jer im policija ne naplačuje 50 USD kazne jer po sunčanom danu nemaju svijetla!!!! Svaki puta kada HR policija naplati 300 kuna kazne za svjetla, državni birokrati predano rade da se smanje nesreče na cestama s tim novcem. Jer da nema tih birokrata koji naplacuiju 50 USD kazne, nitko se sigurno ne bi sjetio upaliti svjetla po tmurnom danu!


registracija
10/2/12

Hazu, 22.02.12. 22:02

A nije valjao Sanader i HDZ,ohohoho plakat ćemo mi,a tek što sliedi poskupljenje,ali za Vašu informaciju oni doista hoće reagirati na to par mjeseci oko 12 kn,ali 15,50 kuna će biti litra 95-ce.
Ova vlast do jučer bila opozicija a sam Milanović ima 2-3 stana,balavac jedan otkud njemu to već??
Sanader i Kosor me ne čude i ostali kradezeovci,ali ovi dajguzi ,otkud njima komunistima i PRAVEDNICIMA sve to ,milu im nanu pr....


registracija
26/1/08

Rampa, 26.02.12. 20:44

@ankicaschreiber

Rekoh da smo otišli predaleko od teme.

Ti stalno tupiš o propisima u HR, a ja ti uporno pišem da su to propisi koji vrijede u cijeloj Europi, a koje je HR samo preuzela!

Kakva je to kvaliteta vozila od npr 5 ili 10 godina koje nikad nije vidjelo tehničkog pregleda u SAD?

To je opća opasnost na cestama!!

Inače centar za homologaciju, ateste i preinake vozila iz SAD koji se uvoze u EU ili bilo koju zemlju Europe, pa tako i u HR je u Frankfurtu!

A on kao što znamo iz zemljopisa nije u HR!


registracija
26/1/08

Rampa, 26.02.12. 20:46

@Hazu

A što misliš da je Sanader sada na vlasti, da gorivo ne bi bilo ovoliko koliko je sada?

Baš si pravi optimista!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika