Objavljeno u Nacionalu br. 453, 2004-07-20

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Meg Ryan u svijetu seksa

Neuspio pokušaj promjene imidža Meg Ryan kojoj je pametnije držati se romantike nego seksa

Dean ŠošaDean ŠošaDva detalja podigla su prašinu oko “Rezova”, kriminalističke drame hvaljene novozelandske redateljice Jane Campion (“Piano’): eksplicitna scena fellatija koja je filmu u Americi donijela probleme s distribucijom i podatak da se dobra djevojčica američkog filma Meg Ryan napokon razodjenula. Ipak, upravo je prisustvo Meg Ryan u cjeloj priči upućivalo na oprez: nemali broj junakinja tobože ne previše zahtjevnih žanrova zezne se pokušavajući bespotrebno dokazati svoj dignitet u pretencioznim projektima koji nisu po njihovoj mjeri.
A upravo je takav slučaj s potpuno besmislenim “Rezovima”, zasigurno najslabijim filmom Jane Campion u kojemu je glavnu ulogu isprva trebala igrati Nicole Kidman. Meg Ryan glumi profesoricu i spisateljicu koja živi u mutnome kvartu, komunicira sa sumnjivim ljudima i pohađa još sumnjivije barove, s namjerom pronalaženja što više materijala za rječnik koji sastavlja. Jednom prilikom profesorica slučajno spazi djevojku koja izvodi fellatio i nakon čega je brutalno ubijena. Osim što postane ključni svjedok istrage, profesorica uleti u vezu s istražiteljem s kojim doživljava seksualno buđenje.
Nekoć zanimljiva Jane Campion s “Rezovima” je uistinu promašila. Dvoumeći se između trilera i erotske melodrame, na koncu nije snimila ni jedno ni drugo, već isprazni art krimić u komu je njezin pristojni vizualni izraz slab nadomjestak za rupe u priči, sumanuti profil glavnih likova, tanke dijaloge i krajnje razočaravajući rasplet.
Ukratko, jedino zanimljivo u “Rezovima” su Meg Ryan i njezina golotinja. Proteklih 15-godina Meg Ryan je zaštitni znak filmske romantike kao malo koja njezina kolegica, izuzev primjerice Julie Roberts. Kako je većina kritike prema ljubićima i heroinama istih još uvijek podozriva, Meg Ryan se tu i tamo okuša u nečemu što bi joj kao glumici tobože trebalo osigurati dignitet. Tobože, zato jer ga je i bez toga davno osigurala. Zaboravimo li “Kad je Harry sreo Sally”, filmografija Meg Ryan uistinu nije spektakularna. Ipak, njezini su nastupi najčešće itekako dopadljivi. Meg Ryan je nalik starim divama, više “pojava” nego glumica, samo su filmovi u kojima nastupa, kao što bi rekla Gloria Swanson u “Bulevaru sumraka” “ti koji su se smanjili”. Ukratko, želi li podići svoju karijeru na veću razinu, Meg Ryan bi trebala birati uloge u boljim ljubićima i boljim romantičnim komedijama i zaboraviti na plač, dramu, skidanje i seks. Za nadati se kako će njezin “put u ozbiljnost” završiti jednako kao i put glavnoga junaka genijalnih Sturgesovih “Sullivanovih putovanja”, koji je, shvativši u kakvoj muci ljudi žive, odustao od uozbiljavanja i vratio se komediji.

BLITZ
DVD+VHS
REZOVI
In the Cut, austral.-am.-brit. krim. drama, 2003. R: Jane Campion GL: Meg Ryan, Mark Ruffalo, Jennifer Jason Leigh, Nick Damici, Kevin Bacon
FILM: 1
DVD: 2

OSMIJEH MONA LISE
CONTINENTAL FILM
DVD+VHS

Barem 75 posto kritičara zasmetao je zašećereni ton “Osmijeha Mona Lise” i njena sličnost s “Društvom mrtvih pjesnika”. Tako se po tko zna koji put olako prešlo preko redateljskog majstorstva Mike Newella (“4 vjenčanja i sprovod”, “Donnie Brasco”), filmaša sposobnoga natjerati gledatelje da se sužive s likovima i pričom toliko da zaborave kako glavna junakinja “Osmijeha” – profesorica – ne izgleda puno starije od učenica, a scenarij iskrivljuje povijesne činjenice. Izvrsnu žensku glumačku ekipu predvodi sve starija i sve bolja Julia Roberts.

“Mona Lisa Smile”, am. hum. drama, 2003., R: Mike Newell, GL: Julia Roberts, Kirsten Dunst
FILM: 3
DVD: 1

ANGELIN PRAH
BLITZ
DVD+VHS

Drama o odrastanju u siromašnoj Irskoj “Angelin prah”, snimljena prema bestseleru Franka McCourta, nema većih nedostataka, međutim isto joj je tako teško izdvojiti osobitu vrijednost. Redatelj Alan Parker solidno je rekonstruirao staru Irsku i obavio dobar posao s glumcima, međutim film je predug a dobro bi mu došao i pokoji emotivniji moment. No Parker nakon “Evite” valjda puše i na hladno.
Među dodacima solidnome DVD izdanju “Angelina praha” nalazi se i audiokomentar glavnoga glumca.

“Angela’s Ashes”, am.-irs. Drama, 1999., R: Alan Parker, GL: Emily Watson, Robert Carlyle
FILM: 2
DVD: 2

DJEVOJKE IZ VISOKOG DRUŠTVA
CONTINENTAL FILM
DVD+VHS

Brittany Murphy jedna je od najnovijih ljubimica glasovitoga Rogera Eberta, koji je na račun njezina šarma “Djevojkama iz visokog društva” dao visoke tri zvjezdice. Zbog Ebertove dobi i mladosti spomenute mora mu se oprostiti: film nije baš najlošiji koji možete pronaći u videotekama, no ako zbog naravi posla ne morate gledati baš sve novitete, “Djevojke iz visokog društva” možete slobodno preskočiti. Zanimljivo, direktor fotografije bio je legendarni Michael Ballhaus. Među dodacima DVD izdanju “Djevojaka” nalazi se i 13 izbačenih scena.

“Uptown Girls”, am. ljub. komedija, 2003., R: Boaz Yakin, GL: Brittany Murphy, Dakota Fanning, Heather Locklear
FILM: 1
DVD: 1

DESET ZAPOVIJEDI
VTI
DVD

Cecil B. DeMille nije ni Ford ni Hawks ni Hitchcock, no to još uvijek ne znači da nije bio velemajstor. O tome svjedoči i “10 zapovijedi”, njegov posljednji film, silovito režirani spektakl koji bi danas vjerojatno koštao kao tri “Troje”. Kako je ovo već drugo hrvatsko DVD izdanje DeMilleova filma, glavno je pitanje vrijedi li ga nabaviti ako već imate prvo? Razlog zbog kojega vrijedi jest audiokomentar Katherine Orrison, autorice monografije o snimanju filma: DVD će vas ipak koštati manje negoli njezina knjiga.

“The Ten Commandments”, am. bibl. Spektakl, 1956., R: Cecil B. DeMille, GL: Charlton Heston, Yul Brynner
FILM: 4
DVD: 2

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika