20.02.2012. / 18:35

Autor: Hina

Marasović

'SDP je već dugo u besvijesti'

Pojedinačnu saborsku raspravu o Vladinom prijedlogu državnog proračuna za 2012. otvorile su međusobne prozivke između HDZ-ovih i SDP-ovih zastupnika o tome čija je vlada bila svjesnija ili manje svjesna problema u gospodarstvu i društvu te kako se s njima nosila.

Dujomir Marasović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Dujomir Marasović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Pojedinačnu saborsku raspravu o Vladinom prijedlogu državnog proračuna za 2012. otvorile su međusobne prozivke između HDZ-ovih i SDP-ovih zastupnika o tome čija je vlada bila svjesnija ili manje svjesna problema u gospodarstvu i društvu te kako se s njima nosila.

Takvu raspravu počeo je Dujomir Marasović (HDZ), koji je na SDP-ove tvrdnje da je kod građana, zahvaljujući reformama koje najavljuje nova vlada, tek sada sazrijela svijest o promjenama, odgovorio kako je "SDP već dugo u besvijesti".

"Vi ste bili u besvijesti kada je naša vlada pokušavala interventnim mjerama popraviti stanje i sa sindikatima razgovarati da kolektivni ugovori ne mogu bezgranično trajati. SDP je to tada ignorirao da bi sada u javnosti najavljivao, a tjeraju ga i izvana, iste takve mjere", poručio je Marasović.

SDP je prozvao i da je u besvjesnom stanju bio kada je prigovarao povećanju PDV-a za jedan posto, a sad ga je povećao za još dva posto.

"Onda su došli izbori kada ste rekli da nećete kazati što ćete napraviti jer niste znali, bili ste u besvijesti. E sad ste došli svijesti da ovo treba napraviti, a ja vam kažem da je ovo sve magla jer će na kraju godine umjesto kukuriku biti kukulele proračun", rekao je HDZ-ov zastupnik iz Splita.

Kolektivna psihoza u HDZ-u

Njegov sugrađanin, SDP-ovac Marin Jurjević na to je poručio HDZ-u da se ponaša kao da se ništa nije dogodilo, te da ih je narod na izborima kaznio i zbog loših proračuna koje je donosio.

"U stanju ste doista kolektivne psihoze koja samu sebe uvjerava da se ništa nije desilo. Vi ste kažnjeni i ispostavljen vam je račun, budite toga svjesni", poručio je HDZ-ovim zastupnicima ističući da je ovo prva vlada koja je predložila nominalno i realno manji proračun od prijašnjih.

Jurjević je replicirao i HDZ-ovoj zastupnici Đurđici Sumrak, koja je SDP-ovcima poručila kako se hrabrost i odlučnost njihove vlade očituje u donošenju tzv. Komadininog zakona, vraćanju politike u nadzorne odbore i razna državna tijela, u odluci da u nadzornim odborima mogu sjediti i oni kojima se sudi za kriminal.

"Kolegica Sumrak ponaša se kao da se pokušava s bobom utrkivati na atletskoj stazi, pa gura ga, skoči, a on stoji na mjestu. Uvijek isto, mahao ti ne mahao", kazao je Jurjević.

'Nećete nam začepiti usta'

Na njegovo je izlaganje u ime HDZ-a reagirala čelnica tog stranačkog kluba Jadranka Kosor, koja je od predsjedatelja Josipa Leke (SDP) zatražila da zaštiti HDZ-ove zastupnike od uvreda, kakvom smatra Jurjevićevu tezu o kolektivnoj psihozi u HDZ-u.

"Ni zastupnik Jurjević ni bilo tko iz SDP-a neće začepiti usta HDZ-u da iznosi svoje argumente da ovaj proračun nije dobro izbalansiran ni na prihodnoj ni na rashodnoj strani", poručila je Kosor.

Jurjević se nakon toga ispričao ako je nekog uvrijedio, što mu, naglasio je, nije bila namjera.

Zabrinjavajući proračun ili povijesni zaokret

Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista - stranke rada izjavio j kako su se u raspravi o državnom proračunu danas čule potpuno oprečne ocjene - s jedne strane da je zabrinjavajući, a s druge da predstavlja povijesni zaokret.

On ocjenjuje da će, unatoč tvrdnjama nove Vlade da je proračun drugačiji i da se njime želi promijeniti politika te smanjiti deficit i racionalno trošiti, ceh nakraju opet platiti građani koji su za gospodarsku krizu najmanje krivi.

Damir Mateljan (SDP) kazao je kako bi bio sretniji kad bi se proračun uvećavao i kad bi bilo dovoljno novca i "za cestu za Vinjane Donje...ali nažalost to je sada nemoguće". "Stoga kritike koje dolaze od strane onih koji su vodili politiku koja nas je dovela u stanje da sve legitimne želje za razvojem budu utopija, zapravo i nisu pozitivni prijedlozi već jednostavno halucinacija", ocijenio je Mateljan.

Njegov stranački kolega Mihael Zmajlović apelirao je na podršku proračunu kako bi se "u gospodarstvo vratio optimizam" i potaknule nove investicije.

"Vjerujem da će se kroz ovaj proračun pokazati vjerodostojnost nove vlade i politike", kazao je.

Šukera proračun brine

HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker rekao je da ga "proračun brine". "To je samo lista želja", dodao je Šuker i ocijenio upitnim da će državna poduzeća, kao što se to najavljuje, biti investitori, posebice ona poput HŽ-a i HEP-a.

"Izgleda da tamo gdje ste stali, tu nastavljate u prodaji obiteljskog srebra kao što su to Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka", kazao je.

Podsjetio je i kako je u proračunu školstvo zakinuto na najmanje tri mjesta, smanjeni su iznosi za zdravstvo i poljoprivredu,... a rekordne cijene benzina i nafnih derivata nitko i ne spominje.

Petar Čobanković (HDZ) je ocijenio da poljoprivrednici nisu u kategoriji da "imaju više" da bi im se moglo više i uzeti. Na tvrdnju njegove stranačke kolegice Đurđice Sumrak da bez poticaja poljoprivrede danas ne bi ni bilo, replicirala je SDP-ova zastupnica Marija Vukobratović rekavši da bi poljoprivrednici bili sretni da mogu živjeti od svog rada, a ne da moraju ovisiti o potporama i subvencijama. Ovako farme propadaju, ljudi su nezadovoljni, sela odumiru, a mi uvozimo sve više i više hrane, kazala je Vukobratović

Dodala je i kako će se ove godine analizirati stanje i stvoriti preduvjeti za pravilan razvoj domaćeg agrara.

Josip Đakić (HDZ) kaže da je već dobro poznato da je za razvoj potrebna melioracija, a da za to svejedno nema novca. Osim za poljoprivredu, Đakića brine i smanjene proračuna za obranu, posebice što nema najava za obnovu zračne eskadrile. Pita se: "Tko će braniti hrvatski zračni prosor?"

Za pojedninačnu raspravu o proračunu javilo se više od 60 zastupnika, raspravljalo je njih 30-ak, a zasad nitko nije odustao od rasprave.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
29/4/09

florenz, 20.02.12. 19:35

Molim predsjedavajućeg na sjednici Sabora, da zaštiti vladajuću koaliciju od bezobraznih lupetanja bivših vladajućih, jer su svojim (ne)znanjem i (ne)činjenjem, korupcijom i krađama, utajama i pogodovanjima - dovbeli Hrvatsku tu gdje smo sada.


registracija
10/7/09

Anemona, 20.02.12. 20:43

Koja drskost od tih HDZ - ovaca.
Besramnici.


registracija
14/11/07

laufer, 20.02.12. 20:50

haha, Marasović se našao... baš je pravi za vjerodostojnost.


registracija
21/2/11

skyway, 20.02.12. 23:05

Marasovic je budala. To znaju i njegovi i ovi drugi i sve sto on kaze ne racuna se...


registracija
21/2/11

skyway, 20.02.12. 23:05

Marasovic je budala. To znaju i njegovi i ovi drugi i sve sto on kaze ne racuna se...


registracija
11/1/10

fluid, 20.02.12. 23:06

Đakiću,ti si branitelj od formata,lako ćeš ti obraniti Hrvatsku ako zagusti.Da nije tebe bilo ,izgubili bi mi rat a Hrvatska bi propala da tebe nema danas u Saboru.Definitivno ti si naša snaga,moral i uzor.Samo ti nama nabavi avione,pa da mi maznemo Srbe.Ti ćeš biti novi vožd hrvatski,kada dođe vrijeme za to.


registracija
7/3/11

medjimurec, 21.02.12. 08:49

Sa ovom tzv vladom promjena NISTA se nije promijenilo jedni otisli a dosli jos gluplji i nesposobniji ! Svi dosadasnji potezi su u stilu igramo se mi i neznamo sta cemo!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika