20.02.2012. / 19:12

Autor: Hina

Gradsko vijeće dalo mandat Habušu da pronađe rješenje za otpad

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš dobio je danas potporu Gradskog vijeća za pregovore kako bi se pronašlo najbolje trajno rješenje za balirani i novi komunalni otpad.

Goran HabušGoran HabušVaraždinski gradonačelnik Goran Habuš dobio je danas potporu Gradskog vijeća za pregovore kako bi se pronašlo najbolje trajno rješenje za balirani i novi komunalni otpad.

"Ugovor o zbrinjavanju varaždinskog otpada mehaničko-biološkom obradom (MBO) u Brezju izaziva kontroverze otkako je potpisan, a mi ni nakon gotovo tri i pol godine nemamo rješenje za zbrinjavanje oko 100 tisuća tona baliranog otpada jer privremena dozvola izdana za probni rad MBO tvornice nije izvršna i ona ne može početi s radom", rekao je gradonačelnik Habuš.

Istaknuo je kako je dodatni pritisak za što skorije rješavanje tog problema dolazi od "Midia grupe" koja bi na tome mjestu trebala izgraditi Biotehnološki park. "Oni su tražili jamstvo od nas da ćemo početi rješavati taj problem i rekli su da su, ako u roku od godinu i pol maknemo bale, spremni potpisati aneks ugovora i ne izlaziti s tužbom. No rješenjem koje nudi tvrtka Davora Patafte T7 VIS, u čijem je vlasništvu tvornica, ne može se sav taj otpad zbrinuti u tom roku, nego u najboljem slučaju za pet do šest godina", istaknuo je Habuš.

S gradonačelnikom se nije složio nezavisni vijećnik Nino Lučić, koji je protiv Habuša zbog komunalnog otpada podnio dvije kaznene prijave, a zamjerio mu je što i predstavnicima T7 VIS-a nije omogućeno da budu na sjednici Gradskog vijeća. Istaknuo je da su, iako je gradonačelnik podigao tužbu za utvrđivanje ništetnosti, ugovori vezani uz zbrinjavanje otpada u MBO tvornici valjani te da bi do proglašenja pravorijeka moglo proći do deset godina.

"Ne možemo biti sigurni da će grad dobiti spor i da će sporni ugovori biti proglašeni ništetnima. Ako se i pronađe neko kompromisno rješenje s T7 grupom, treba razmišljati o tome gdje će se odložiti onaj otpad koji se u godinu i pol neće stići zbrinuti u MBO tvornici", istaknuo je nezavisni vijećnik Robert Podolnjak i dodao da ga je Davor Patafta kao nezavisnog vijećnika pozvao na razgovor i predložio moguće rješenje problema. "Predložio je da tvrtka T7 zbrinjava otpad po onoj cijeni koju bi grad dobio za deponiranje, dakle oko 700 kuna, a da se sporni dio do cijene oko 1250 kuna po toni rješava na sudu. Ako grad dobije spor, ne bismo trebali platiti spornih petstotinjak kuna, što znači da bi se otpad zbrinjavao po cijeni koju bi gradonačelnik mogao dobiti za deponiranje od neke jedinice lokalne samouprave", rekao je Podolnjak.

Gradonačelnik Habuš najavio je da će razmotriti prijedloge za jeftinije i brže odlaganje varaždinskog otpada, a zatim održati sastanak s predstavnicima političkih stranaka i nezavisnih vijećnika te predstavnicima T7 grupe. Konačni prijedlog rješenja problema gradskim će vijećnicima predstaviti na sljedećoj sjednici 7. ožujka.

Tijekom sjednice Gradskog vijeća ispred Gradske vijećnice na mirnom se prosvjedu okupilo oko 200 radnika T7 VIS-a. Tvrde kako grad na čelu s gradonačelnikom Habušem odbija predati komunalni otpad društvu čiji su zaposlenici, zbog čega T7 VIS i oni kao zaposlenici imaju nesagledivu štetu pa strahuju za vlastitu egzistenciju i egzistenciju svojih obitelji. Na Korzu su se zadržali četiri sata, a zatim su otišli. Komentirajući prosvjed, gradonačelnik Habuš istaknuo je da je riječ o manipulaciji radnicima i novom pritisku T7 grupe na njega i gradske vijećnike.

Vezane vijesti

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš današnjim je priopćenjem za javnost objavio da građani Varaždina mogu odahnuti jer su na jučerašnjoj sjednici… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 20.02.12. 23:09

Samo mu nedajte auto!Razbit će ga.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika