Objavljeno u Nacionalu br. 453, 2004-07-20

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Novi obrat u aferi Škare-Ožbolt

Ministrica Vesna Škare Ožbolt platila novinaru Juriću račun za struju, dvije nove majice (lažnjake dolce&gabanna), kaznu za krivo parkiranje i troškove zajedničkog izlaska u diskoteku poznatog filmskog glumca Ante Prkačina

Ivan StarčevićIvan StarčevićVIJESTI
Četvrtak, RTL TV, 18.45
Vijenac

U siječnju iduće godine na Sljemenu će biti održana utrka svjetskog skijaškog kupa za žene, što je povijesna stvar, pa je Tanja Tomić u svojem pregledu sportskih zbivanja čita kao prvu. Puštene je i izjava Milana Bandića iz koje smo prepisali povijesnu ocjenu koju ste mogli primijetiti u prethodnoj rečenici, ako ste istu pomno proštili, tj. pročitali.
Na HRT-u i kod urednika Saše Lugonjića prva FIS utrka u Hrvatskoj tek je treća vijest, a prije toga idu dvije stvari iz loptačkih sportova, što je logično, jer sportski novinari Rvacke TV misle da je sport ono s loptom.

DNEVNIK
Četvrtak, HRT 1, 19.30
vijenac

Prije tri mjeseca je balerina Nikolina Katić prijavila ravnatelja Baleta HNK Dinka Bogdanića zbog zlostavljanja. U međuvremenu je izgubila posao ona i četiri balerine koje su bile spremne svjedočiti u njenu korist. Nije im obnovljen ugovor, što jedna fina dama iz HNK, velik oporbeni kadar, uvažena Lili Štokalo u funkciji glasnogovornice uprave zagrebačkog HNK, objašnjava mjerama štednje koje su nužne. Tu je dobro samo to da je ovaj materijal novinarke Maje Cirkveni uvršten u Dnevnik, a za sve ostalo ne zna se što je gore: ravnatelj Bogdanić koji maltretira balerine ili osviještena žena i drugarica Štokalo koja zapravo tvrdi da ravnatelj to čini kako bi kazalištu uštedio troškove za honorare balerinama.

MERIDIJAN 16
Četvrtak, HRT1, 22.20
Četiri kaktusa

Još nismo uspjeli kako valja ni početi slaviti odluku Gradske skupštine da raspravu o Tuđmanovom trgu, ulici i poprsju pomakne u nedogled, a evo već teme-komentara koji autorica Tatjana Munižaba zaključuje tvrdnjom o zagrebačkoj lokaciji koja će «jednog neutvrđenog dana nositi ime prvog hrvatskog predsjednika». Bilo bi bolje da se HRT izjasni glede i u svezi toga dana sasvim jasno, riječju nikada. Nikada u Zagrebu ulicu i spomenik ne može dobiti hrvatski političar koji se na vijeke vjekova (amen) osramotio kao suosnivač Republike Srpske, a ima taj tip i nekih važnih sporednih titula, npr. Veliki branitelj Vukovara, da spomenemo samo jednu od tisuću.
Novinar Mislav Bago nije se uspio otrijezniti, dva sata između Dnevnika i Meridijana bila su premalo, pa je ponovio istu stvar, s malim varijacijama. Najprije je naciji pohvalio predsjednika Sabora, ističući kako će večeras sve biti izglasano na vrijeme, jer Sabor radi «pod Šeksovom čvrstom palicom», što Bago očito obožava. Taj HRT-ov pušač čvrste palice i u Meridijanu se oglasio ocjenom da «Vladimir Šeks dosta suvereno vlada ovom sjednicom». Vjerovatno su još iste noći Bago i Šeks, kao da su katolički pop i sjemeništarac, zatečeni u čvrstom zagrljaju, o čemu ne bismo dalje nagađali, jer Vesna Škare Ožbolt istrošila se na slavnom Miroslavu Juriću i ne će imati novaca za moje sudske takse, a i ne privlačimo se baš najsnažnije, saznajemo iz povjerljivih izvora. I tako, dok su se zaneseni Bago i muževni trezvenjak Šeks cmakali u garsonjeri Ive Gačić, zvanoj Meridijan 16 cm, Hrvatska je te noći kročila još jedan korak bliže Europi.

DOBRO JUTRO, HRVATSKA
Petak, HRT 1, 7.05
Vijenac

Nešto malo prije pola devet ujutro, i svega dva i pol dana prije RTL-a, HRT ima materijal o bežičnoj zoni u centru Zagreba, samo dođeš na Cvjetni trg, uključiš svoj malo skuplji laptop i besplatno imaš pristup netu. Vani to već možete raditi na svjetskim festivalima, ali time ne želimo reći da je Iskon internet, koji nam je to sve omogućio, u bilo čemu zakasnio, naprotiv!
Kao što ste upravo pročitali, zakasnio je RTL, što ne bi bilo spomena vrijedno da u toj maloj sramoti nisu počinili još jednu gnjusobu: u svoju su novinarsku diku ubacili i virtualnu zagrebačku gradonačelnicu, snimljenu kako sjedi na stvarnom ZG trgu. Već je dovoljan gaf ubacivati političare, naročito one nestvarne i nepostojeće, u neke stvari koje ne da nemaju veze s politikom, nego su joj upravo suprotne. Što je internet i u kojoj relaciji spram ove planetarne pojave stoji globalno rvacki političar poznato je još iz saborskog istupa našeg čarobnjaka elektronske pošte, našeg Mate Arlovića i njenog, gradonačelničinog stranačkog druga.

DNEVNIK
Nedjelja, HRT 1, 19.30
Vijenac

Prva vijest jesu ruska djeca u busu u provaliji, RTL TV i Nova TV stavljaju to na drugo mjesto, što ne bismo komentirali, da im ne uvrijedimo urednike koje štujemo kao Vladimira Šeksa za volanom, mada ovaj put nije vozio on, nego jedan drugi omamljeni čovjek. HRT-ov Dnevnik ne samo da je vijest o ruskoj djeci u zadarskom autobusu rangirao kao što i priliči emisiji koju gledaju roditelji i ostala starež (mile bake i djedovi), nego je ta najvažnija vijest bila opširnija od onog što su uspjeli skuckati ovaj put nedorasli konkurenti.

TRIKVARTAČA
Nedjelja, HRT 1, 20.17
Kaktus

Cijele godine u Splitu ima mora i sunca, ali se netko pametan i promućuran sjetio da to nije dovoljno. Ništa zato što se emisija «Po ure torture» cijele godine radi iz Splita, grada vječnog ljeta, jer netko se pametan (i promućuran) sjetio da baš emisiji «Po ure torture» nedostaje onog pravog ljetnog ozračja, pa smo dobili tri četvrtine ure torture, rečenu «Trikvartaču», emisiju koja se sastoji od dijelova «Po ure torture», a kad uzmanjka materijala voditeljice bivaju bacane u more, razgovaraju sa Sinišom Vucom ili u Biogradu vode neku turističku priredbu. Do ovog časa su HRT-ovi urednici na more slali samo pojedince, a sad su čitavu emisiju potrpali u brod. Posljedice su daleko strašnije. Do sada smo, u planiranim godišnjim odmorima, izgubili samo neke novinare, a sada i čitavu emisiju koja se zvala «Po ure torture». Njeno mudro rukovodstvo i ovog ljeta po raznim selendrama pokušava unovčiti svoju teško stečenu kakvu-takvu popularnost i bilo bi to divno dati u formi kratke vijesti za Dnevnik, ali četrdeset pet minuta dosađivati naciji, čak i kad bi to bilo u dobrotvorne svrhe, e to smije samo Toni Cetinski, pjevač.

PODNEVNI DNEVNIK
Ponedjeljak, HRT 1, 12.00
Kaktus

Vrijedna Rvacka televizija javlja s konferencije za novinare koju u Zagrebu drži ministrica pravosuđa da mučenik Miroslav Jurić ne će ići u zatvor jer je «nepoznata osoba» uplatila dvanaest tisuća kuna sudske kazne. Jurić je bio osuđen jer je u Novom brodskom listu objavio članak iz «Imperijala» u kojem se tvrdi da su časni brodski županijski sudac Mirko Svirčević i časni brodski županijski državni odvjetnik Stjepan Haramustek korumpirani, navodno. Naravno da onaj tko je toliko pametan i profesionalno korektan da bilo što prenosi iz «Imperijala» zaslužuje zatvor, ali prava je šteta što naš «Podnevni dnevnik» nije imao izvješće s konferencije za novinare koju je u Slavonskom Brodu, gotovo istodobno s onom zagrebačkom držao osuđeni Jurić. Dok je ministrica u Zagrebu tvrdila da se ne zna tko je uplatio kune za Jurića, sam Jurić je u Slavonskom Brodu obznanio da je to učinila baš gđa Vesna Škare Ožbolt, o čemu smo koji trenutak kasnije mogli čitati na Indexu, imenu portala čarobnom za one koji su se s internetom prvi put susreli zaslugom Severine Vučković i Milana Luka, zvanog Lučić.
Navečer na RTL-ovim vijestima u 18.45 h potvrđene su naše sumnje: riječ je o pornografiji, tipičnoj za www.Index.hr. Oslobođeni Jurić izjavljuje, topeći se od milja, da mu je drago da je njegovu kaznu platila baš ministrica Vesna. Njegove neoprezne riječi svjedoče o možebitnoj pozadini cijele afere. Iz krugova bliskih glavnim akterima «Nacional» saznaje da je ministrica Vesna Škare Ožbolt platila novinaru Juriću račun za struju, dvije nove majice (lažnjake dolce&gabanna), kaznu za krivo parkiranje i sve troškove njihova prvog zajedničkog izlaska u diskoteku poznatog filmskog glumca Ante Prkačina. Neznalice iz RTL-a javno se čude kako ministrica, od svojih petnaest tisuća kuna mjesečne plaće, može odvojiti 12.600 kuna za plaćanje sudske kazne nepoznatom muškarcu. Bešćutni RTL-ovci ne znaju što sve ljubav može. Naravno da je ministričina ljubav prema novinarstvu strogo personificirana, što je ljudski, pa stoga upozoravamo kolegice i kolege, koji će se ovih dana sa svojim privatnim financijskim problemima javljati na Vesnin mobitel, neka na vrijeme odustanu.

Vezane vijesti

Nitko neće HDZ za koalicijskog partnera

Nitko neće HDZ za koalicijskog partnera

Nagađalo se kako će nakon koalicije s Kerumom HDZ pridobiti Milana Bandića i Ružu Tomašić pa čak i Ljubu Jurčića kao koalicijske partnere. Međutim,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika