Objavljeno u Nacionalu br. 454, 2004-07-27

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Uspjeli horor autora 'Kruga'

Vrlo dobar psihološki horor Japanca Hidea Nakate o samohranoj majci i kćeri koje useljavaju u misterioznu zgradu

Dean ŠošaDean ŠošaJapanski majstor Hideo Nakata ovih je dana traženo ime na zapadu. Nakon što je njegov kultni “Krug” u domovini potukao sve rekorde na kino blagajnama, doživio nastavak također u njegovoj režiji, televizijsku seriju i američki prepravak, Nakata je snimio još tri filma te se zaputio u Hollywood. Ove jeseni očekuje nas premijera nastavka “američkog” “Kruga” koji, međutim, nije remake japanske, Nakatine “dvojke”, već posve novi film. Zvuči pomalo mutno, međutim Nakata je jedan od onih filmaša kod kojih je sve jasno. Kada je već izgledalo da više nitko nije u stanju snimiti staromodan psihološki horor lišen autoreferencijalnosti i lamentiranja o žanru koja su već nakon drugoga “Vriska” postala dosadna kao i slasheri koje parodiraju, u Japanu su se pojavili on i još nekolicina filmaša kadrih snimiti “pravi”, punokrvni horor.

U centru priče “Zla”, koje je poput “Kruga” ekranizacija romana Kôjija Suzukija, majka su i njezina 6-godišnja kći koje useljavaju u prastaru i otužno pustu zgradu. Majka je upravo dobila starateljstvo nad kćeri nakon mučnoga razvoda, no njen bivši suprug opravdano sumnja kako ona nije baš psihički najstabilnija osoba. Mama i kći ubrzo su suočene s tajanstvenim događajima čiji je pokretač voda, povezanih s nestankom malene djevojčice koja je živjela u stanu iznad njihovog. Voda i duhovi prilika su Nakati za realizaciju nekoliko iznimno jezivih prizora, silinom nalik onima iz “Kruga”. “Zlo”, doduše, ne polazi od tako ingeniozne pretpostavke kao “Krug”, međutim u potpunosti slijedi istu poetiku. Naime, osim neprirodnih stvari i pojava, izvor straha u Nakatinim filmovima su i one prirodne: psihološka nestabilnost majke koja nije sigurna može li sama pravilno brinuti o djetetu, dječja radoznalost, otuđenost okoline u kojoj likovi žive. Nakatini likovi su normalni, realistično ocrtani ljudi i zbog toga su njihovi strahovi još jezovitiji. Pritom je Nakata uistinu sjajan stilist i teško se sjetiti nekoga filma snimljenog posljednjih godina u kojemu su stambene zgrade djelovale samotnije, a kiša turobnije nego u “Zlu”. Koliko se može suditi na osnovu, nažalost, samo dva filma, Nakata je vrlo dobar “žanrovac” i za nadati se da ćemo imati prilike vidjeti i njegove preostale uratke poput trilera “Chaos” ili drame “Last Scene”.

Ukratko, one koje je oduševio “Krug”, oduševit će i “Zlo”. Osim već spomenutoga “Kruga 2”, Nakata je i u kombinacijama za režiju adaptacije hvaljenoga romana “Out” Japanke Natsuo Kirino. Osim toga, priprema se i remake njegova “Chaosa” s Robertom De Nirom i Beniciom Del Torom u glavnim ulogama, kao i remake “Zla” u režiji Brazilca Waltera Sallesa.

DISTRIBUCIJA: VTI
DVD+VHS
Honogurai mizu no sokokara/Dark Water, jap. horor, 2002. R: Hideo Nakata GL: Hitomi Kuroki, Rop Kanno, Mirei Oguchi, Asami Mizukawa, Fumiyo Kohinata, Yo Tokui

FILM: 3
DVD: 0

NARC
BLITZ
DVD+VHS

U kratkom roku talentirani Joe Carnahan pretvorio se od redatelja čiji je prvijenac stajao nevjerojatnih 7300 dolara u potencijalnog realizatora treće “Nemoguće misije”. Ključna stepenica na tome putu je iznimno hvaljeni policijski krimić “Narc” o dvojici detektiva, čvrstih momaka, koji istražuju smrt svoga kolege. “Narc” je uistinu ambiciozno osmišljeni filmić na čijem je snimanju angažiran čak 21 izvršni producent, međutim konačni je rezultat tek korektno djelce koje bi bilo i bolje da je Carnahanov rukopis malčice samozatajniji.

Narc, am.-kan. krimić, 2002. R: Joe Carnahan GL: Ray Liotta, Jason Patric
FILM: 2
DVD: 2

ODBJEGLA POROTA
CONTINENTAL FILM
DVD+VHS

Kako ni jedna dosadašnja ekranizacija nekog od romana Johna Grishama – “Slučaj Pelikan”, “Tvrtka”, “Klijent” – nije urodila spektakularnim filmom, ne čudi da je i “Odbjegla porota” tek korektan film. Glavni adut porote su glumci, sjajni John Cusack i veterani Gene Hackman i Dustin Hoffman u njihovom prvom zajedničkom filmu. Zanimljivo, u romanu je tužba oko koje se vrti priča uperena protiv duhanske industrije, međutim kako je u međuvremenu tu temu u “Probuđenoj savjesti” obradio Michael Mann, autori su se okrenuli protiv proizvođača oružja.

Runaway Jury, am. triler, 2003. R: Gary Fleder GL: John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman
FILM: 2
DVD: 1

LOVINA
BLITZ
DVD+VHS

Autor “Francuske veze” i “Egzorcista” William Friedkin davno je shvatio kako je bolje”’dobro se udati” nego snimati dobre filmove. Naime, unatoč čestim neuspjesima, njegova supruga, jedna od šefica Paramounta Sherry Lansing, uvijek Friedkinu iznova pruži priliku. Tako će biti i nakon “Lovine”, sumanute lovice Tommyja Lee Jonesa i Benicia Del Tora čiji se kreativni angažman u filmu ograničio na brojanje novca.
Među dodacima DVD izdanju “Lovine” je i Friedkinov audiokomentar, mada bi bilo zgodnije čuti što o filmu svemu misli njegova supruga.

Hunted, am. akcijski film, 2003. R: William Friedkin GL: Tommy Lee Jones, Benicio Del Toro, Connie Nielsen
FILM: 1
DVD: 2

UVEĆANJE
ISSA
DVD

“Uvećanje” Michelangela Antonionija još uvijek uživa kultni status i uživat će ga i dalje, u svakom slučaju barem dok postoje ljubitelji Jeffa Becka i Jimmyja Pagea čije je kratkotrajno zajedničko sviranje u Yardbirdsima Antonioni ovjekovječio kamerama, kao i oni koji u igranju tenisa bez loptice vide veliku simboliku. Šalu na stranu, izlet staroga majstora u zaigrani London 60-ih nije nezanimljiv, no ipak se ne može mjeriti s njegovim ranijim talijanskim ostvarenjima. S obzirom na reputaciju filma, njegovo DVD izdanje je prilično siromašno.

Blowup, brit.-tal. drama, 1966. R: Michelangelo Antonioni GL: Devid Hemmings, Vanessa Redgrave, Jane Birkin
FILM: 3
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika