21.02.2012. / 14:56

Autor: Hina

'45 milijardi kuna nenaplaćenog poreza može se dogoditi isključivo nama'

Hrvatski sabor danas je sjednicu nastavio objedinjenom raspravom o četiri zakonska prijedloga - zakonu o poreznoj upravi i o prestanku važenja zakona o financijskoj policiji te izmjenama zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma kao i izmjenama zakona o financijskom inspektoratu RH.

Oporba prigovara prijedlogu poreznih zakonaOporba prigovara prijedlogu poreznih zakonaHrvatski sabor danas je sjednicu nastavio objedinjenom raspravom o četiri zakonska prijedloga - zakonu o poreznoj upravi i o prestanku važenja zakona o financijskoj policiji te izmjenama zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma kao i izmjenama zakona o financijskom inspektoratu RH.

Svi zakoni upućeni su u Sabor po hitnoj proceduri, a zastupnicima ih je predstavio zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

Cilj prijedloga Zakona o poreznoj upravi je cjelovito, sustavno i transparentno uređivanje djelokruga i ustrojstva Porezne uprave radi osiguranja racionalizacije obavljanja poslova. Cjelovit zakon, kako je rekao Lalovac, potrebno je donijeti zbog velikog broja dosadašnjih izmjena i dopuna, proširenja djelokruga rada preuzimanjem poslova Financijske policije itd.

Obrazlažući zakonski prijedlog vezan uz ukidanje financijske policije, Lalovac je naglasio kako je praćenjem primjene zakonskih propisa i učinkovitosti rada financijske policije i drugih nadzornih službi u Ministarstvu financija - Porezne uprave, Financijskog inspektorata i Carinske uprave, utvrđeno preklapanje nadležnosti nadzornih službi i neusklađenost obavljanja nadzora od strane tih službi.

Stoga se, zbog racionalizacije u tijelima državne uprave i preporuka međunarodnih institucija, predlaže ukidanje Financijske policije.

Izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma predlaže se odrediti Ured za sprječavanje pranja novca kao ustrojstvenu jedinicu Ministarstva financija, kojom upravlja predstojnik Ureda. Zakon se mora uskladiti i s odredbama Zakona o sustavu državne uprave i izmjenama Zakona o državnim službenicima.

Izmjenama i dopunama Zakona o Financijskom inspektoratu predlaže se mijenjanje ustrojstva tog tijela koje će se, umjesto upravne organizacije u sastavu Ministarstva financija, definirati kao ustrojstvena jedinica. Osim toga, predlaže se da se ustrojstvo i način upravljanja Financijskim inspektoratom uređuje Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija.

Oporbene kritike na rad Porezne uprave

Saborska oporba kritizirala je predloženi paket od četiri financijska zakona, zamjerivši Vladi da je tim zakonskim rješenjima, posebno što se tiče Porezne uprave, propustila poboljšati rad i učinkovitost državnih tijela na koja se zakoni odnose.

"Kad se već mijenjao zakon bila je dobra prilika ojačati neke aspekte rada Porezne uprave, posebno one koji se odražavaju na gospodarstvo", kazala je Martina Dalić u ime Kluba HDZ-a.

Prigovorila je da se u predloženim zakonskim izmjenama propustilo utvrditi jednoobrazno postupanje Porezne uprave u svim predmetima i u svim područjima, što je, naglasila je, i glavni zahtjev gospodarstvenika prema Poreznoj upravi, posebno vezano uz ukidanje investicijskih prepreka te jačanje konkurentnosti.

Dalić je Vladi zamjerila i da izmjenama Zakona o poreznoj upravi - odredbom kojom se nalaže poreznim službenicima da, ako to zahtjeva opseg posla, moraju i prekovremeno raditi - zapravo poništava svoje najave da će uvelike smanjiti broj prekovremenih sati u državnoj upravi.

"Ovo je primjer zašto smo bili skeptični prema Vladinim očekivanjima da će u tom području ostvariti uštede", poručila je.

Vezano uz predloženo ukidanje financijske policije, odnosno prebacivanje njezinih ovlasti na Poreznu upravu, Dalić je upozorila da predloženim rješenjima nije propisano da će poreznici sada obavljati nadzor nad međunarodnim poreznim prijevarama te prijevarama na štetu fondova EU, a što je obveza Hrvatske iz pregovora.

45 milijardi nenaplaćenog poreznog duga

Za riječ se potom javio zamjenik ministra financija Boris Lalovac, istaknuvši da nova vlast u Poreznoj upravi nije zatekla dobro stanje, posebno zbog gomile nenaplaćenih dugova, poručivši Martini Dalić da je ono za što sada prigovara mogla i sama popraviti dok je bila na čelu Porezne uprave te u Ministarstvu financija.

Nikola Vuljanić je u ime Hrvatskih laburista iznio niz primjedbi na rad Porezne uprave, kvaliteta kojega se, rekao je, može iščitati i iz podatka od 45 milijardi kuna nenaplaćenog poreznog duga u Hrvatskoj.

"Takva razina porezne evazije ne može biti slučajna, slučajno se može pogriješiti 5, 10, 15 posto, ali takva razina isključuje slučajnost i nesposobnost. Tako nešto, u državi koja financijski ne stoji dobro, može se dogoditi samo i isključivo nama", poručio je Vuljanić.

Najavio je amandman Laburista po kojemu bi u poslove Porezne uprave ušla i kontrola razlike između porasta vrijednosti poreznog obveznika te poreza plaćenih u prethodnom razdoblju.

"Al Capone je ubio puno ljudi, ali to mu nisu mogli dokazati, pa je na 20 godina zatvora osuđen zbog utaje poreza. Naša Porezna uprava to ne radi, pa ako kriminalci prođu policiji kroz ruke, gdje im je kraj... znam, postaju ugledni poslovni ljudi", rekao je Vuljanić.

Na nejednako postupanje Porezne uprave prigovore je iznio i HDSSB, u ime kojega je Boro Grubišić najavio amandman da se područni uredi 2. stupnja, uz one u Splitu, Rijeci, Osijeku i Pazinu, osnuju i u Zadru te Slavonskom Brodu.

Reformski smjer Vlade

Za razliku od oporbe, vladajući klubovi smatraju da će zakonske izmjene uvesti novu racionalizaciju i ustrojstvo državnih tijela te poboljšati njihov rad.

Srđan Gjurković je u ime HNS-a ocijenio kako predložena rješenja pokazuju reformski smjer Vlade, posebno u podizanju učinkovitosti državnih tijela.

"Danas su racionalnost, efikasnost i brzina izuzetno važni za izlazak iz krize, a Porezna uprava jedno je od tijela koje ne smiju kočiti ono što vlada želi provesti", poručio je.

Mihael Zmajlović (SDP) podsjetio je kako je SDP još 2004., prilikom donošenja zakona o financijskoj policiji, upozoravao na stvaranje paralelnog sustava, umjesto jačanja Ministarstva financija.

Kao jedan od glavnih razloga ukidanja financijske policije naveo je podizanje učinkovitosti nadzornih službi u Ministarstvu financija, pojasnivši da će službenici financijske policije biti raspoređeni unutar ministarstva.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
18/2/12

Mirni, 21.02.12. 16:54

Tih 45 mld.kn neplaćenih potraživanja, sumnjam da uopće stvarno postoje.To su razne fiktivne fakture kojima se pokazivao traženi poslovni rezultat.Zato i poreze iz tih novaca objesite mačku o rep.Poslovne rezultate treba prikazivati samo po naplaćenoj realizaciji, a fakturiranu realizaciju zaboraviti.Po tome će završni računi za 2011.godinu pokazati pravo stanje a ono je "opća katastrofa" i "jad i ćemer".


registracija
11/1/10

fluid, 21.02.12. 17:55

Ništa nije slučajno i ništa se nije dogodilo nama.Sve je planski a vlasti podupiru takav sustav neplaćanja podobnih.Kako HDZ tako će biti i sada.N razne načine će SDP pogodovati pojedincima isto kao i HDZ.Samo će se mijenjati sistem kako će to raditi.Kada država nešto želi uraditi,aktivira svoje potencijale i smjene samo frcaju ukoliko nema rezutata.Ovdje e za nečinjenje postaje uvaženi gospodin u pollitici,u gospodarstvu među liječnicima i td.Dakle intelektualne skupine su na svim razinama udružene u generalnoj pljački svojega stanovništva koje smatra stokom sitnoga zuba,kao i Tuđman.Kriteriji funkcioniranja hrvatskih političara i ostalih is trodiobe vlasti,su vrlo jasni i prepoznati u Hrvatskoj no građane neznaju šta i kako.Pokušavaju se uklopiti u model no mogu samo do mrvica.Ostalo pojede stoka krupnoga zuba.A narod glasa da se sve puši.I grabi za mrvicama sa gospodarskih stolova.


registracija
19/7/11

bubba, 21.02.12. 18:18

@Mirni, na tragu si istine, koja je mislim, ipak nešto drukčija.

tih 45 milijardi jesu fiktivni u smislu da su poltičari išli silom protiv zakona ekonomije
- to su mahom novci isplaćeni državnoj upravi za koju ista nije stvorila dodatnu vrijednost.
- budući da se tečaj kune godinama drži fiksnim, guverner neće da tiska novčanica iza kojih ne stoji nikakva novostvorena vrijednost.
- tako je fiktivna masa potraživanja mnogo veća od stvarne mase novca
- država potpuno tolerira, čak i ohrabruje neplaćanje u privatnom sektoru, dok državni sektor dobiva stalno plaće na vrijeme.
- znači sav novac dobije državni sektor, koji ga nije zaradio, a kratkih rukava ostane privatni sektor, koji ga je zaradio.

Dakle ono što je stvarno fiktivno, to su plaće i privilegiji u državnom sektoru - za to nema nikakve osnove i nikakvog pokrića. oni taj, novac, međutim, silom državnog aparata povuku, otmu, i onda ostaje stalna rupa koja se može pokrivati samo kreditima.

zemlja naše veličine treba imati deset puta manji javni sektor, a plaće u tom sektoru, prosječno ne mogu biti veće od 65-70% od plaća privatnog sektora (kod nas su duplo veće).

to je ta fikcija, bila i ostat će dok se to ne ukine, a klatež iz hdz-a da imaju imalo obraza pokrili bi se po ušima, a ne kritizirali.


registracija
27/8/09

Lujo1, 21.02.12. 20:57

Sva ova sranja oko mijenjanja zakona su obične budalaštine i bacanje prašine u oči poštenim ljudima koji su plaćali poreze!
Kad bi i ova "vlast" imala dobre namjere onda bi ponajprije pozatvarala i sudila svima onima koji su krivi i koji su dozvolili nekima da ne plaćaju poreze.
E kad to naprave onda ću možda povjerovati da novim zakonima žele popraviti nedostatke u postojećim.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika