22.02.2012. / 08:25

Autor: Ivan Ivanuš

Bregant: Treba nam više leda u nogama

Problem je nedostatak leda u Zagrebu, selekcije imaju premalo treninga. Nemoguće je kroz jedno i pol klizalište, u momentima samo jedno klizalište, ovisno o periodu godine, dok ŠRC Šalata ne proradi, uhvatiti dosta 'leda u nogama'

Bruno BregantBruno BregantHokejaška momčad Team Zagreb s igračima do 20 godina odigrala je utakmicu s HK Celjem u Slovenskoj hokejaškoj ligi. Iako su prethodne tri utakmice hokejaši na ledu dobili, ovu su izgubili 4-1. Mladići se bore za peto mjesto u poretku, no postoje brojni problemi.

Trener Team Zagreba U20 je Bruno Bregant. Član je slavne generacije KHL Medveščaka koja je igrala hokejašku Ligu prvaka. Višestruki prvak bivše države s KHL Medveščakom osim za hokejašku, prije je igrao i za nogometnu reprezentaciju Jugoslavije. Godinu dana prije nego je Medveščak igrao polufinale Lige prvaka slomio je ruku i postao pomoćni trener u KHL Medveščak Gortanu te asistira Anataliju Kostrjukovu. Nakon tog radi i kao pomoćni trener hokejaške reprezentacije Jugoslavije. Od 1991. godine do 1997. trenira seniore i juniore Medveščaka. Počinje trenirati KHL Mladost, trenira Hrvatsku seniorsku reprezentaciju u hokeju na ledu i niz godina reprezentacije do 20 i 18 godina.

Na zadnjem Svjetskom prvenstvu reprezentacija do 20 godine bio je pomoćni trener Danijelu Kolombu. U grupi su momci pobjedili Italiju i Japan, a mogli su dobiti i treću utakmicu. Zadržali su status prve divizije, što je objektivno za mogućnosti u hrvatskom hokeju i resurse jako respektabilan rezultat. Tom rezultatu pomogla je kvaliteta desetak igrača koji igraju u inozemstvu.

„Team Zagreb se bori za peto mjesto u Slovenskoj ligi. TZG je koncepcija zagrebačkih igrača, koji bi se trebali kaliti u Sloveniji s momčadima do 17 i 20 godina i jedan od uvjeta da hrvatski hokej napreduje, međutim postoji i nesretna strana što mi sve utakmice igramo kao gosti. Zna se dogoditi da i dva puta tjedno odlazimo na utakmice, od tog je samo jedan dan neradni, nedjelja. To je problem za dečke koji su treći ili četvrti razred srednje škole ili prva godina fakulteta. Nešto lakše ligu podnosi selekcija mlađih juniora do 17 godina, jer imaju manje školskih obaveza. Bilo bi dobro kad bi dva kruga natjecanja odigrali kao domaćini u Zagrebu, jer teško je odlaziti na putovanja u optimalnom sastavu. Dobre strane selekcije do 20 godina su širok broj igrača, koji sakupe veliki broj utakmica. Nije važan rezultat na ljestvici, nego to da što više igrača igra utakmice sa slovenskim momčadima", nastavlja Bregant.

Škola i sport

Morali smo popularnog trenera upitati i o problemima u hrvatskom hokeju na ledu.
„Problem je nedostatak leda u Zagrebu, selekcije imaju premalo treninga. Nemoguće je kroz jedno i pol klizalište, u momentima samo jedno klizalište, ovisno o periodu godine, dok ŠRC Šalata ne proradi, uhvatiti dosta 'leda u nogama'. Svi znamo kako se u Domu sportova održavaju koncerti, teniski turniri i tako dalje. Kad sva klizališta prorade dođemo do dva, tri treninga tjedno. Veliki dio sezone smo na jednom treningu tjedno. Slična situacija je i s klubovima, igrači tako treniraju, ne treniraju po klubovima što je premalo za ozbiljniji nastup u Sloveniji, gdje su bolji uvjeti", ističe trener.

Breganta veseli napredak sporta, no na prvom mjestu je škola. „Pojavili su se novi zimski sportovi, sinkronizirano klizanje, short track, brzo klizanje i tako dalje. Ti klubovi imaju sve više natjecatelja. Problem je i škola, svi bi htjeli optimalni termin, od sedam do devet navečer, što nije moguće. Dobivaš termine kad je nemoguće organizirat kvalitetan trening. Za ozbiljnije bavljenje bilo kojim od tih sportova Zagrebu su potrebna barem još dva, tri klizališta. Puno je termina koje koristi građanstvo i vrtići", dodaje.

Hokejaši Team ZagrebaHokejaši Team ZagrebaUpitali smo legendarnog igrača KHL Medveščaka i o finacijama. „TZG U20 košta, koštaju suci. Selekcija je sufinancirana od četiri strane, od tri zagrebačka kluba, Medveščaka, Mladosti i Zagreba te četvrtinom od Saveza hokeja na ledu Hrvatske. Nas je sedmero u ligi i mi ćemo ove sezone odigrati 24 utakmice. Cilj ove selekcije je napredak mladih igrača. Istaknuo bi kako ova momčad ne može igrati playoff, jer je tako dogovoreno. Podsjetimo kako smo stalno gosti u Sloveniji, što je veći trošak za nas. Nama bi bilo lakše zbog školskih obaveza da pola utakmica odigramo u Zagrebu", odgovorio je Bregant.

Mlade nade hrvatskog hokeja

Igrača KHL Medveščaka Nikolu Senzela koji igra i EBEL Ligu upitali smo za komentar o odigranoj utakmici. „Utakmica je bila napeta. Na početku smo primili gol, koji nas je obeshrabrio. Uspjeli smo se vratiti, no presudili su nam prekršaji, koji nisu bili potrebni. Bilo je previše prekršaja i zato je završilo tako kako je završilo", kratko je odgovorio Senzel.

Osvrnuo se mladi igrač i na situaciju u kojoj se nalaze njegovi kolege.
„Imam sreću što treniram u Medveščaku, imam dosta treninga. Veliki je problem za druge dečke iz Mladosti i Zagreba, jer nemaju dovoljno treninga za ovakvu ligu u kojoj igramo. Imaju najviše tri treninga tjedno. Teško je, tu su još školske i sveučilišne obaveze. Nemamo uvijek kompletnu momčad, stoga je teško pratiti ovakav tempo. Nemamo sponzora, dečki iz klubova dobivaju potrebnu opremu. Neki čak ni to. Trudimo se ostvariti najbolji rezultat", rekao je.

Mladi Mislav Martinić je kandidat za reprezentaciju do 18 godina. „Celje je čvrst protivnik. Imaju manje igrača nego mi. Borili su se više od nas, dok smo mi radili više grešaka, dosta prekršaja. Dosad smo ih tri puta pobijedili", prokomentirao je.

„Kandidat sam za reprezentaciju do 18 godina koja ove godine igra turnir u Nizozemskoj. Igram za juniore Mladosti, ponekad sam čak u seniorskoj momčadi. Prije dva mjeseca se nas nekoliko juniora priključilo treninzima seniorske momčadi. Imamo treninge u vrlo kasnim terminima. Sretan sam jer sam tako skoro svaki dan na ledu. Tu su još jedna do dvije utakmice tjedno", kaže vrlo dobar Martinić.

Vezane vijesti

Hokejaši Medveščaka u rujnu u pulskoj Areni

Hokejaši Medveščaka u rujnu u pulskoj Areni

U rujnu ove godine hokejaši zagrebačkog KHL Medveščak u rimskom amfiteatru u Puli odigrat će dvije hokejske utakmice u sklopu regionalne lige EBEL. U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika